3 tips voor nieuwe studenten: check hier waar je op moet letten als je op kamers gaat in Tilburg

op kamers in Tilburg

Het nieuwe academisch jaar is weer begonnen en ook dit jaar kiezen er weer duizenden studenten voor om in Tilburg te gaan studeren. Wellicht kies je er als nieuwe student ook voor om in Tilburg te blijven hangen. Maar waar moet je op letten als je op kamers gaat in Tilburg? Wij vroegen gemeente Tilburg om wat tips. 

Foto: TOP Week 2019

Want als je dan eenmaal de keuze hebt gemaakt om in Tilburg op kamers te gaan en je waarschijnlijk voor het eerst op eigen benen staat, wil je niet tegen verrassingen aanlopen. Je wilt waar voor je geld en onbezorgd huren zodat je optimaal van je studententijd kan genieten. En dat kan in onze mooie stad.

Drie dingen waar je zeker op moet letten!

#1: Is er sprake van legale kamerverhuur?

Op de website van gemeente Tilburg vind je een lijst met de kamerverhuurpanden die bij de gemeente geregistreerd staan. Woningen waar 3 of meer personen op kamers wonen en die niet op deze lijst staan, worden ten onrechte als kamerverhuurpand gebruikt. Bij illegale huisvesting moet de gemeente handhavend optreden, wat kan betekenen dat je daar niet kunt blijven wonen.

#2: Betaal geen onterechte bemiddelingskosten

Je leest het goed: zorg dat je geen onterechte bemiddelingskosten betaalt! Bemiddelingsbureaus mogen over het algemeen geen bemiddelingskosten in rekening brengen aan de huurder wanneer zij handelen in opdracht van de verhuurder. Meer hierover vind je op deze website.

#3: Check of de huurprijs niet te hoog is

Is de huurprijs niet te hoog? Een huisbaas mag niet zomaar elke huurprijs vragen voor een studentenkamer of huurwoning. De maximaal redelijke huur van woonruimte kun je nagaan via de huurprijscheck van de Huurcommissie.

Meer handige informatie voor nieuwe studenten

Wil je meer weten? De website van het Juridisch Loket geeft veel informatie. Je kan je vraag ook stellen bij het Juridisch Loket of de Rechtswinkel Tilburg. Zij kunnen je helpen met (gratis) juridisch advies. Illegale kamerverhuur kun je melden bij Centraal Meldpunt gemeente Tilburg.