3000 m2, horeca en meer: Tilburgse daktuin strijkt in 2023 neer op het dak van De KOOPman

Na een zoektocht van ruim anderhalf jaar is er nu eindelijk witte rook. Mirjam Slob, initiatiefneemster van de eerste Tilburgse daktuin, heeft de locatie voor haar groenproject gevonden. De daktuin strijkt neer midden in de Tilburgse binnenstad, op het dak van De KOOPman. De daktuin moet – als alles volgens plan verloopt – in de zomer van 2023 de deuren openen. 

Initiatiefneemster Mirjam Slob startte in mei 2020 met haar zoektocht naar een geschikte locatie. Die locatie heeft ze nu gevonden op het voormalige V&D pand. Voor het dak, van ruim 3.000 m2 met uitzicht over de hele stad, gaat ze een samenwerking aan met pandeigenaar Wereldhave. Mirjam: “Het is een flinke zoektocht geweest. Ik heb steeds geloofd dat de aanhouder wint. Er liggen veel kansen in Tilburg. Maar het is ook spannend, want het idee voor een daktuin is nieuw hier. Ik ben op zoek gegaan naar een partij die creatief mee wil denken. Die creatieve denkers heb ik nu gevonden, met een dak op de best mogelijke locatie denkbaar, midden in de versteende binnenstad.”

Van het dak is straks zo’n 2000 m2 bruikbaar voor de tuin, horeca en eventueel een kas. Ook komt er een winkel waarbij groenten en fruit – die op het dak worden verbouwd – verkocht kunnen worden.

Eerste publiek toegankelijke daktuin van Tilburg

Tilburg heeft zich als doel gesteld om in 2045 klimaatneutraal, klimaatbestendig en volledig circulair te zijn. Een Tilburgs netwerk van daktuinen kan daar een grote bijdrage aan leveren. Om het welzijn van de inwoners te vergroten. Om de biodiversiteit in de stad te herstellen en versterken. Om de hitte te beperken. Om overvloedige regenval te benutten en extreme droogte tegen te gaan. En om de verbinding tussen de Tilburgers en natuur en voedsel te herstellen.

Mirjam Slob: “Wat mij betreft is het tijd om de verbinding tussen stad, natuur, voedsel en de verduurzaming daarvan te herstellen. Ik heb besloten om er op eigen initiatief voor te gaan door de eerste publiek toegankelijke daktuin van Tilburg te realiseren. Een daktuin waarop groente en fruit worden verbouwd. Waar bewoners, studenten en bezoekers samenkomen voor aanstekelijke beleving: een inhoudelijk programma, kleinschalige educatieve evenementen en een hapje en drankje. Een tuin waar onbewust ieders kijk op de wereld eens flink wordt opgeschud. Dat effect is nu, in de voorbereidingsfase, al voelbaar in gesprekken met stakeholders en partners.”

Eerste financiering toegekend

Met het vinden van het dak komt het hele project in een stroomversnelling. Inmiddels heeft de gemeente Tilburg vanuit het Klimaatfonds een bedrag van €380.000 subsidie toegekend om daarmee de helft van de tuin te financieren. In de tuin, die gratis publiek toegankelijk zal zijn, zal groente en fruit verbouwd worden. De tuin helpt mee aan de bestrijding van hittestress, zorgt voor vergroening en vergroting van de biodiversiteit van de binnenstad, draagt bij aan bewustwording rondom de klimaattransitie en dient als voorbeeld voor vergelijkbare initiatieven en beleid. Initiatiefneemster Mirjam Slob: “Pandeigenaar Wereldhave heeft het lef gehad om hun dak beschikbaar te stellen, dat nu de gemeente Tilburg een toezegging heeft gedaan vanuit het Klimaatfonds geeft het project een enorm positieve impuls. Daar ben ik Wereldhave en de gemeente Tilburg dankbaar voor!”

Een belangrijke eerste stap in de financiering is daarmee genomen. Maar rond is deze nog niet. Mirjam: “Ik ben nog opzoek naar inhoudelijke partners en een hoofdsponsor. Er lopen gesprekken met verschillende organisaties. Voor partijen die een inhoudelijke verbinding zien is er alle ruimte om mee te doen. Met hen ga ik heel graag verder in gesprek.” Het overige deel van de financiering hoopt de daktuin op te halen via crowdfunding. Hierover zal later dit jaar meer duidelijk gemaakt worden.

Meer informatie

De komende maanden staan voor de daktuin in het teken van financiering, ontwerp en vergunningen. Later dit jaar wordt het mogelijk om het project te steunen middels crowdfunding. Wil je op de hoogte blijven over de laatste ontwikkelingen? Houd dan de website en social media kanalen van Rooftop Rumour in de gaten.