30m2 en gemaakt van gerecyclede flesjes: grootste kroonluchter ter wereld hangt in de LocHal

Tijdens World Cleanup Day onthulden wethouder klimaatadaptatie Rik Grashoff en bibliotheekdirecteur Peter Kok afgelopen zaterdag in de Bibliotheek LocHal de KroonluchterØ13. Dit is een kroonluchter met een gigantische oppervlakte van 30m2, volledig gemaakt van in Tilburg ingezamelde plastic flesjes.

Met de KroonluchterØ13 hoopt initiatiefnemer Rolph Adriaansen van van PETnaarPRET bezoekers te inspireren om anders te kijken naar het zwerfafvalprobleem. “Afval is de grondstof van de toekomst.” De kroonluchter van gerecyclede petflesjes is tot eind december te bewonderen in de Bibliotheek LocHal.

250.000 flesjes ingezameld

De ambitie van Adriaansen is om mensen bewust te maken dat je van afval vette nieuwe dingen kunt maken, door er anders naar te kijken. Het idee voor de KroonluchterØ13 ontstond in 2019, toen werd aangekondigd dat er vanaf 1 juli dit jaar statiegeld geheven zou gaan worden op kleine plastic flesjes. Om daar niet op te wachten en direct al de straten schoner te maken, startte Adriaansen samen met een supermarkt op Den Besterd de actie petsparen. Mensen die petflesjes inleverden, kregen per flesje 5 eurocent korting op hun boodschappen. Het oorspronkelijke doel was om zo 10.000 flesjes in te zamelen, maar dat werden er uiteindelijk meer dan 250.000!

Gigantische kroonluchter

Vervolgens ontstond het idee om van de flesjes een enorme kroonluchter te maken en op te hangen op een prominente plek in Tilburg, waar je mensen aan het denken kunt zetten. Die plek werd de monumentale LocHal, met zijn bijna 700.000 bezoekers per jaar een uitgelezen locatie om aandacht te vragen voor thema’s als duurzaamheid en circulariteit. Adriaansen ging samen met het FutureLab en de KennisMakerij van de Bibliotheek LocHal aan de slag om de KroonluchterØ13 op deze plek te realiseren.

Samen zullen Adriaansen en de Bibliotheek in de periode dat de kroonluchter in de LocHal hangt, ook diverse activiteiten organiseren rondom zwerfafval. Zo start in oktober de workshopreeks ‘Zo word je zwerfafvalonderzoeker’. Hierbij gaan deelnemers samen op verschillende plekken in de stad zwerfafval verzamelen én aan de slag met de zwerfafval-app ‘Litterati’.

Meer informatie

Meer info over het project KroonluchterØ13 en de activiteiten rondom dit thema is te vinden op deze website.