4e Trappistenloop PUUR voor scholen in Oeganda

De 4e editie van de Trappistenloop PUUR vindt plaats op zaterdag 24 mei om 13.00 uur. De verkoop van de 300 beschikbare startbewijzen is op zaterdag 22 maart vanaf 10.00 uur exact. Als er 300 startbewijzen verkocht zijn sluit de aanmelding. De kosten bedragen 12 euro 50 die – minus de organisatiekosten – bestemd zijn voor een onderwijsproject in Sanje in Oeganda vlakbij het klooster dat de Trappisten daar hebben.

Broeder Isaac, prior van de abdij Koningshoeven, die afgelopen maand ter plekke was, meldt: ‘We lopen dit jaar voor de twee scholen van het plaatsje Sanje, vlakbij ons klooster in Oeganda. Er is geen goede watervoorziening. De kinderen moeten enkele kilometers lopen om te kunnen drinken. Maar ook de schoolgebouwen zijn een slecht onderkomen. De deuren en ramen hangen uit hun scharnieren en het dak lekt. Zelfs zijn er lokalen niet afgebouwd en heeft de wind vrij spel. Het ergst vond ik nog 30 kleuters in een ruimte zonder raam in het halfduister. De gemiddelde klas telt echter 60 kinderen en dat in een streek waar maar 20% van de kinderen naar school gaat, omdat de ouders het niet kunnen betalen. Kortom een goede opknapbeurt en drinkbaar water zijn essentieel. Voortbordurend op de Puurloop zal ook de brouwerij een campagne op touw zetten om de situatie te verbeteren.’

De Trappistenloop PUUR wordt georganiseerd in een samenwerkingsverband tussen de abdij Koningshoeven, de opleiding Handel evenementen van SG De Rooi Pannen en de Stichting Tilburg Ten Miles, die de eindverantwoordelijkheid heeft. Het evenement vindt jaarlijks eind mei plaats in en om de terreinen van de abdij, waar een omloop van 5 kilometer is uitgezet. Vanwege het unieke karakter van het parcours en de rust op het complex worden slechts 300 deelnemers toegelaten.

Foto van Jeroen Vos – sti. Tilburg Ten Miles