57.000 vrijwilligers actief in Tilburg: “Het is gewoon leuk en dankbaar werk!”

Het is vandaag nationale Vrijwilligersdag. Tijd om de vrijwilligers eens in het zonnetje te zetten! In Tilburg zijn er 57.000 vrijwilligers actief! Het werk is er in alle soorten en maten, eenmalig, soms of structureel. Je kunt op verschillende manieren je steentje bijdragen. Wij spraken hierover met Cindy van Hamond van Vrijwilligers Tilburg: “Vrijwilligerswerk is gewoon leuk!”

Cindy werkt zelf een paar uur per week minder om zich vrijwillig in te kunnen zetten voor de Verbeeten Challenge. Ze benadrukt gelijk dat mensen van alle leeftijden zich als vrijwilliger aanmelden: “Het vooroordeel van veel mensen is dat alleen gepensioneerden vrijwilligerswerk doen. Dat is niet waar! Er zijn heel veel jongere mensen die ook vrijwilligerswerk doen. Mensen tussen de dertig en vijfenveertig, zijn mensen die juist heel graag iets vrijwillig erbij doen.”

Plezier

Cindy legt uit waarom vrijwilligerswerk voor iedereen leuk kan zijn: “Het is belangrijk om te beseffen dat vrijwilligerswerk uit enorm veel verschillende werkzaamheden kan bestaan. Je kan boodschappen voor iemand doen, gebakjes bakken voor het goede doel, mensen helpen schilderen, een praatje maken enzovoorts. Wij hebben een aanmeldpunt, je kunt bij ons op een kennismakingsgesprek komen en dan gaan wij kijken wat jij leuk vindt. Hierdoor zorgen wij dat de mensen die anderen helpen er zelf ook plezier in hebben!”

Tilburgse initiatieven

Ook in Tilburg zijn er veel mooie dingen ontstaan door het werk van vrijwilligers. “Het meest bekende voorbeeld is natuurlijk het Spoorpark, het grootste burgerinitiatief van Nederland. We hebben ook ‘team Kwendelhof’ zij waren één van de genomineerde voor de vrijwilligersprijs. Dat zijn maar drie mensen en zij hebben op basis van de  behoefte die zij zagen in hun seniorenflat een wekelijkse avond georganiseerd, waar je met heel veel vragen terecht kan. Van klusjes bij mensen in huis tot het invullen van formulieren of digitale hulp. Zij hebben een community voor elkaar opgebouwd zodat bewoners die iets kunnen doen en bewoners die een vraag hebben aan elkaar gekoppeld worden. Met als doel dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen en elkaar ontmoeten, dit vind ik ontzettend gaaf!”

Stichting Met Je Hart Tilburg heeft zelfs een koninklijke onderscheiding ontvangen voor het werk dat zij verrichten voor eenzame ouderen. In 2019 hebben zij het Appeltje van Oranje ontvangen.

Vrijwilligers in het zonnetje

Er worden vandaag 1400 vrijwilligers verwacht bij Pathé, zij hebben zich allemaal aangemeld voor ‘VrijwilligersbedankT’. Dit is een evenement dat is georganiseerd in samenwerking met Pathé en de Gemeente Tilburg. De vrijwilligers kunnen kiezen tussen een ochtend- en avondprogramma, waarin ze worden ontvangen met een drankje en daarna een film naar keuze kunnen kijken.

Er zijn ook nog andere manieren om je waardering te laten blijken. “Op de site van Vrijwilligers Tilburg kun je posters downloaden, uitprinten en ophangen om jouw dankbaarheid te uiten en je kunt filmpjes maken voor vrijwilligers die jij kent. Via onze site kunnen vrijwilligers ook meespelen met de decemberactie, elke dag maken ze kans op leuke prijzen.” Cindy benadrukt dat het niet om één enkele dag gaat: Aandacht en waardering geef je het hele jaar door, niet alleen op Nationale Vrijwilligersdag! Het hoeft maar een klein gebaar te zijn. Een dankjewel, een schouderklop, even samen koffie drinken, een kaartje op de verjaardag. Waardering zit in kleine dingen.”