5x tips van GroenRijk om je tuin klaar te maken voor de zomer

tips van groenrijk

Het is geen geheim dat de meeste van ons momenteel wat extra tijd om handen hebben. En met de heerlijke lentezon op je hoofd, is er niks fijner dan naar buiten gaan. Tijd om de tuin helemaal in orde te maken voor de zomer! Wil je weten welke planten op dit moment helemaal trendy zijn? Welke groenten je vast kan zaaien in de moestuin? Of hoe je (natuurlijk) ongedierte kun bestrijden? Wij vroegen het Gilbért van GroenRijk.

Foto: Jules van Iperen

Shoppen bij GroenRijk

Maar eerst even een huishoudelijke mededeling: GroenRijk Tilburg is nog altijd geopend, maar volgt wel nauwlettend het advies van het RIVM en de GGD. Wat dit betekent als je wilt komen shoppen, lees je hier. Ook bieden ze de mogelijkheid aan om producten (zoals potgrond, buitenplanten of alles voor je moestuin) thuis te bezorgen of klaar te zetten zodat jij deze makkelijk kunt afhalen. Via deze link kun je direct een bestelling plaatsen.

En nog een extra tip: vrijdag 10 april organiseert GroenRijk voor de tweede keer een Drive-in. Je kunt met de auto stapvoets langs de voorkant van de winkel rijden, waar het tuincentrum een winkelstraatje heeft gemaakt met planten, potgrond, tuinaarde, hydrokorrels en nog veel meer. Je kunt aanwijzen wat je graag zou willen hebben en een van de medewerkers legt het in je auto. Vervolgens reken je met de pin af en ben je klaar om te gaan! Je kunt gebruik maken van de Drive-in tussen 11.00 en 17.00 uur.

Tuintips van Gilbèrt

#1 Aan de slag in april

April is een goede maand om eens flink de tuin onder handen te nemen. Volgens Gilbèrt kun je namelijk vrijwel alles doen: van het planten van bloemen, planten en andere gewassen tot het watervriendelijk maken van je tuin. Het enige wat je zéker niet moet doen is het snoeien van voorjaarsbloeiers! Een aantal tips:

  • Goede tijd om ‘vaste planten’ te planten. Dit zijn planten die langer dan twee jaar leven en meerder keren tijdens zijn levensduur kan bloeien, bijvoorbeeld: hortensia’s, lavendel of camellia.
  • Een nieuwe trend zijn toch wel de bijen/vlinder planten, zoals: de vlinderstruik, koninginnekruid of zonnehoed.
  • Installeer een regenton!

#2 Ongedierte bestrijden

Wil je voorkomen dat jouw tuin deze zomer wordt overgenomen door ongedierte zoals bladluis? Dit kan volgens Gilbèrt op een natuurlijke manier, namelijk door natuurlijke vijanden naar je tuin te lokken. Onder natuurlijke vijanden worden onder andere de sluipwesp en lieveheersbeestjes verstaan. Je kunt ze naar je tuin lokken door het plaatsen van bloeiende planten en struiken die veel nectar en stuifmeel bevatten. Bijvoorbeeld de bijen- vlinderplanten die hierboven beschreven staan.

Goed om te weten: GroenRijk werkt alleen op een ecologische manier aan het bestrijden van ongedierte.

#3 Moestuinieren

Nu is het perfecte moment om aan de slag te gaan met je moestuin! Het weer is goed en er zitten momenteel geen koude dagen meer aan te komen, waardoor er ruimte is voor een zaaimoment. Denk hierbij aan wortels, broccoli en pastinaak. Er zijn ook een aantal groenten, zoals tomaten en courgettes, waarvoor het nu de tijd om ze binnen voor te zaaien. Want: deze groeien alleen als het warm genoeg is en kunnen niet tegen vorst!

Wil jij aan de slag met je moestuin? GroenRijk heeft een heel groot assortiment aan groenteplanten.

#4 Planten tegen de hitte

De zomer van 2018 en de zomer 2019 kenden een aantal hete weken. Grote kans dat ook tijdens de zomer van 2020 het kwik gaat stijgen tot een kleine 40 graden. Wil je dat jouw planten deze hitte overleven? De volgende planten zijn volgens Gilbèrt makkelijk te onderhouden en kunnen goed tegen oplopende temperaturen:

  • Siergrassen
  • Bladverliezende heesters
  • Vaste planten

#5 Tips voor het balkon

En dan speciaal voor de mensen die geen tuin maar een balkon hebben, we zijn jullie niet vergeten. Gelukkig kan volgens Gilbèrt bijna alles in potten op je balkon. Tuinplanten bijvoorbeeld: deze staan de hele zomer in bloei, maar zullen de winter helaas niet overleven. Mocht je weinig zon hebben op je balkon, dan raadt hij hortensia’s aan. Deze kunnen prima bloeien in een schaduwrijke omgeving.

Meer tips

Heb jij nog (tuin)tips voor je mede-Tilburgers? Laat het ons weten in de reacties!