De meesten van ons zijn nog lang niet zo oud, laat staan dat we kunnen voorstellen hoe het was: de bevrijding van Tilburg op 27 oktober 1944. Dat is deze week dus precies 75 jaar geleden. En daarom worden er meerdere evenementen georganiseerd die gaan over onze bevrijding. Wij vertellen je alles wat je hierover moet weten.

Bewerking foto’s: Jan van Oevelen

De Tweede Wereldoorlog in Tilburg

De Tweede Wereldoorlog was in Tilburg, zoals in heel Nederland, een behoorlijk ingrijpende periode met veel slachtoffers. Zo werd de stad in mei 1940 doelwit van Duitse bombardementen waarbij 14 doden vielen. Er sneuvelen 18 militairen bij een aanval op de brug over het Wilhelminakanaal, in totaal worden 130 Tilburgse Joden vermoord en komen 92 Tilburgers om door dwangarbeid in Duitsland. Ook sluit de hogeschool en duiken studenten onder of gaan in het verzet. Een tiental hiervan wordt betrapt en geëxecuteerd.

Maar er gebeurde nog veel meer in deze jaren. Mocht je hier meer over willen weten, check dan eens deze pagina.

De eindstrijd en bevrijding

De strijd om de bevrijding van Tilburg was hevig en duurde 17 dagen. De eindstrijd vond plaats in Broekhoven, waar door Nederlandse militairen van de Irenebrigade hevig werd gevochten. Bij deze slag om Broekhoven, en tijdens de laatste dagen van de bezetting, komen meer dan vijftig burgers om. Op vrijdag 27 oktober 1944 rijden Schotse soldaten de stad in en is Tilburg officieel bevrijd. Op dezelfde dag worden ook Den Bosch, Bergen op Zoom, Zundert, Goirle en Ulicoten bevrijd.

75 jaar later: vieren dat we vrij zijn

En precies 75 jaar later wordt er in Tilburg teruggedacht aan de oorlog en de bevrijding, maar wordt er vooral ook gevierd dat we bevrijd zijn. Van donderdag 24 oktober tot en met zondag 27 oktober worden er meerdere evenementen georganiseerd waar iedereen bij kan zijn. En voor alle leeftijden zit er iets interessants bij. Deze vier springen er wat ons betreft uit:

1. Vrijheidsconcert in de Concertzaal

Het Vrijheidsconcert heeft het thema Vrijheid toen en nu. Het concert wordt verzorgd door de Marinierskapel met als soliste Suzan Seegers, bekend van Evita en Les Miserables. Het orkest bestaat uit vijftig muzikanten en staat onder leiding van gast-dirigent Hans Leenders.

2. Jong & Oud in de Wagenmakerij

Dit is een middag met muziek en kinderactiviteiten voor jong en oud. Neem je (klein) kinderen naar de Wagenmakerij in de Spoorzone en geniet van muziek en ‘oorlogsliedjes’. Kinderen kunnen hun eigen bevrijdingsvlag maken en op de foto met de bevrijding 75 jaar geleden op de achtergrond.

3. Regionale Veteranendag in de Wagenmakerij

Op deze dag komen niet alleen de veteranen bij elkaar in de Spoorzone, maar kun je ook als bezoeker naar de openluchttentoonstelling bij de Wagenmakerij. Verschillende missies wereldwijd worden in een static show uitgebeeld door personen, de kleding van die periode en militaire voertuigen.

4. Tour en taptoe door de binnenstad

Dit is toch wel het grootste evenement van de week. Een flinke tour aan militaire voertuigen rijdt dwars door de binnenstad, vergezeld met een gigantische taptoe (een militaire muzikale show) bestaande uit negen Pipe Bands en twee fanfares. Tijdens de tour worden vlaggetjes uitgereikt aan het publiek om de rijders welkom te heten.

Foto’s van de bevrijding en tentoonstelling

bevrijding

Tijdens de bevrijding van Tilburg zijn er prachtige foto’s gemaakt. Fotograaf Jan van Oevelen heeft deze recent bewerkt en ingekleurd. Hierdoor komen de foto’s nog meer tot leven. Je kunt ze bekijken in het TijdLab van Bibliotheek LocHal van 22 oktober tot en met 7 november. Je vindt hier ook foto’s en verhalen van vijf veteranen in de tentoonstelling ‘Veterans View’. Op werkdagen kun je hier tussen 13.30 en 15.00 uur ook nog luisteren naar verhalen van veteranen.

Meer informatie

Wil je meer weten over de bevrijding in Tilburg? Check dan ook eens deze website, hierop vind je het complete programma en meer informatie over de bevrijding.