9 dingen die je moet weten over de Tilburg Ten Miles

Tilburg Ten Miles

In het eerste weekend van september is het weer zover: de Tilburg Ten Miles. Dit jaar vindt de 31e editie van dit gezellige sportevenement plaats. Met afstanden van klein tot groot en natuurlijk de tien Engelse mijlen als populairste route. Zo’n 11.000 lopers en tienduizenden supporters zullen er samen een mooi evenement van maken. Maar wat zijn nou echt de dingen die je moet weten over dit sportieve weekend? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet.

1. Parcours

Dit jaar hebben alle afstanden een nieuwe route. Dit heeft onder andere te maken met het tijdelijke busstation naast het centraal station in Tilburg. Net zoals elk jaar rennen de hardlopers door de hele stad. Ze beginnen op de Burgemeester Brokxlaan en gaan dan richting het Wandelbos. Ten slotte lopen ze via de binnenstad en de Piushaven naar de finish die weer op de Burgemeester Brokxlaan is. Leuk feitje: het parcours in Tilburg staat bekend als één van de snelste ter wereld. De 45.03 die de Rodger Kwemboi uit Kenia op 3 september 2017 tijdens de CZ Tilburg Ten Miles realiseerde, is de beste wereldprestatie op de 10 Engelse Mijlen van 2017.

parcourskaart

Check de website voor alle parcourskaarten.

2. Programma

Tijdens dit sportieve weekend is er voor ieder wat wils te doen. Van wandeltochten tot de populairste loop: de tien Engelse mijlen. Voor meer informatie kan je de website van de Ten Miles bekijken. Let op: de tijdsindicatie kan nog veranderen.

3. Toeschouwers

Door de jaren heen is de Tilburg Ten Miles gegroeid tot één van de gezelligste hardloopevenementen van Nederland. De sfeer is super gezellig en elk jaar moedigen er duizenden mensen de deelnemers aan. Er zijn veel lopers die de finish gehaald hebben puur door de ondersteuningen van toeschouwers langs de kant. Een van de veel gehoorde opmerking onder de lopers is dan ook dat de sfeer langs de parcours het zo bijzonder maakt.

Omdat je rol als toeschouwer zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren is het wel belangrijk dat je weet op welke plekken je de deelnemers goed kunt aanmoedigen:

 • Burgemeester Brokxlaan: Hier zullen de deelnemers starten en vervolgens ook weer finishen.
 • Bredaseweg: In deze straat en omliggende wijken is er altijd genoeg feest en hebben de hardlopers de aanmoedigingen nog hard nodig.
 • Paleisring: de verschillende kroegen aan de route organiseren leuke activiteiten.
 • Armhoefstraat: Nu de finish nadert, de benen zuur worden en de vermoeidheid toeslaat zijn de supporters het meeste nodig. Ook hier is de sfeer super gezellig met leuke feestjes in de straat.
 • Korte Heuvel: volop gezelligheid bij de vele kroegen.

4. Feesten

Heel het centrum van Tilburg staat tijdens dit sportieve weekend op z’n kop. De gezellige toeschouwers en de leuke orkestjes maken de sfeer compleet. Niet alleen in het centrum is het feest maar ook in de wijken waar de route doorheen loopt, zijn er mensen die leuke feestjes organiseren om de deelnemers aan te moedigen. Wil je als orkestje zelf meespelen? Dat kan! Mail dan naar info@tilburgtenmiles.nl onder vermelding van naam orkestje, contactpersoon, e-mailadres en telefoonnummer.

5. CZ Tilburg Ten Miles app

Als loper is het natuurlijk leuk om met je toeschouwers te delen waar jij loopt. De CZ Tilburg Ten Miles app is vernieuwd waar je door middel van ‘Live tracking’ kunt laten weten waar jij je op het parcours bevindt. Verder kun je alle event info in een handomdraai bekijken. Download nu de app!

6. Bereikbaarheid

Openbaar vervoer

De start en finish van de meeste onderdelen tijdens CZ Tilburg Ten Miles vinden plaats in de Tilburgse Spoorzone, dat vanaf station Tilburg uitstekend bereikbaar is. Er wordt daarom ook geadviseerd om zoveel mogelijk met het openbaar vervoer te reizen. Een team van CZ staat klaar om jou vanaf het station de goede kant op te leiden.

Auto

Een hoop Tilburgse wegen zijn tijdens het evenement gedeeltelijk afgesloten. Voor de Spoorzone geldt dat al vanaf 07.00 uur en iets voor 10.15 uur gaan ook de overige wegen op de routes dicht. Wil je toch met de auto komen? Dat kan. Het evenement is namelijk via de ringbanen uitstekend te bereiken. Vanuit de zuidelijke richting (Eindhoven, Breda en Den Bosch) vanaf de A58 (afslag 11) naar de Ringbaan West is Tilburg het beste bereikbaar.

De parkeergarages Emmapassage, Heuvelring en Tivoli zijn tijdens het evenement niet of zeer beperkt bereikbaar. Check voor meer informatie de website.

Fiets

Voor de mensen uit Tilburg en omstreken is het centrum het best bereikbaar per fiets. Er zijn genoeg gratis fietsenstallingen. De grootste en dichtstbijzijnde is die op de Heuvelring. Let op: maak je fiets niet vast aan hekken, deze worden verwijderd.

7. Medailles laten graveren

Ben jij deelnemer? Nadat je over de finish en op adem bent gekomen, kun je jouw medaille ophalen. Er is zelfs een mogelijkheid om je medaille direct na de finish te graveren. In het inschrijfformulier kun je hiervoor “medaille graveren” aanvinken. Als je het bij jouw inschrijving aangeeft, bedragen de kosten hiervoor €6,50. Als je dit niet bij je inschrijving hebt aangegeven, zijn de kosten €8,-.

8. Voor deelnemers: dit zit er bij de inschrijving inbegrepen:

 • Unieke medaille: een unieke herinnering aan jouw deelname.
 • Tassenafgifte: geen zorgen om je spullen, bij de Wagenmakerij kun je je tas afgeven.
 • Voornaam op startnummer: hoe leuk is het als je aan het hardlopen bent en je wordt aangemoedigd met je naam!
 • Verzorging: onderweg en na de finish kan je water en sponzen ontvangen zodat je het goed kunt volhouden.
 • Digitaal magazine: ervaar een unieke terugblik vol met mooi beelden van de Tilburg Ten Miles.
 • Tijdsregistratie: Na de loop kan je online zien wat je netto-en brutotijd was.
 • Kleedgelegenheid: Nabij de start/finish bevindt zich ruim voldoende kleedgelegenheid in de Wagenmakerij.

9. Foto’s terug kijken

Wil je jezelf in actie terugzien? Dat kan! Elk jaar maken wij een fotoboek waar je alle toppers terug kunt vinden. Hou onze website goed in de gaten voor het fotoboek. Nieuwsgierig hoe het er vorig jaar aan toe ging? Bekijk dan de foto’s van vorig jaar!