AaBe Fabriek: hoe een verlaten textielfabriek een parel in de vastgoedwereld werd

aabe fabriek

In de vastgoedwereld is het een geroemd project: de verbouwing van Winkelcentrum AaBe Fabriek. Nu klinkt een winkelcentrum in eerste instantie niet bijzonder, maar bij AaBe is dat wel even anders. De verbouwing van het rijksmonument is een ode aan de rijke textielgeschiedenis en voor Tilburgers vaak een feest der herkenning. Oud-werknemers van de textielfabriek halen hier nog dagelijks herinneringen op. 

“Elke dag komt er een meneer van 101 jaar zijn wandelingetje maken. Hij vertelt over waar hij heeft gewerkt en wat hij hier deed. En hij is niet de enige,” vertellen Ralph Maas (Pronto) en Ronald Westerveld (Leen Bakker) van de winkeliersvereniging. “We krijgen regelmatig verhalen te horen van oud-medewerkers die aanwijzen waar bijvoorbeeld hun bureau heeft gestaan.” Ronald heeft op zijn kantoor inmiddels een mini-museum ingericht met AaBe-attributen. Sinds de verbouwing ontvangt hij van voormalige medewerkers certificaten, labels, dekens, sjaals, foto’s en andere herinneringen aan de voormalige textielfabriek.

aabe-fabriek

‘Arbeiders konden hun dekens op afbetaling kopen’

Vooral Ronald is een fervent liefhebber van de historische waarde die het pand met zich meedraagt. “Wist je dat werknemers hier vroeger dekens konden kopen op afbetaling? De AaBe dekens waren onbetaalbaar voor de eigen arbeiders. Door elke maand een gulden in te houden op het salaris konden ze toch een deken kopen. Iedereen van die generatie heeft nog wel zo’n deken liggen.” Leuk feitje: de dekens zijn sinds kort ook weer te koop in Leen Bakker.

ZW AaBe Vroeger 1

Nog zo’n leuk feitje: de schuine glazen sheddaken in de fabriek liggen niet voor niets op de Noordzijde. Dit was vroeger in alle textielfabrieken zo, dit zorgde ervoor dat stoffen niet verkleurden  en de kleuren altijd hetzelfde oogden. En door die sheddaken voltrekt zich tussen 16.00 en 17.00 uur een volgens Ronald adembenemend tafereel. Er schijnt een gouden gloed aan zonnestralen binnen waarvoor menig klant en medewerker even stil blijft staan.

aabe fabriek

Nieuwe Aabe Fabriek: van 6 naar 35 winkels

En dan nog even terug naar de verbouwing. Even los van de oorspronkelijke elementen van het pand die in tact zijn gebleven, was de verbouwing een groots plan in alle opzichten. Na een korte en intensieve verbouwing van twee jaar, opende eind 2017 AaBe Fabriek in haar nieuwe jasje. De combinatie woonboulevard en dagelijkse boodschappen is one-of-a-kind in Nederland. Het winkelcentrum ging van 10.000 naar 30.000 vierkante meter, van 6 winkels naar 35 en ook het aantal bezoekers groeide met een stijging van 60% met de grootse plannen mee.

Die metamorfose was een verademing voor de ondernemers die daar soms al twintig jaar op wachtten. Ronald: “Er was in begin 1997 al sprake van een verbouwing.” Hij nam destijds Leen Bakker over van zijn vader en zat tot 2015 in een ‘tijdelijk’ pand, wachtend op de grote plannen. Ralph had geluk en kwam met zijn winkels naar Aabe net voordat de nieuwe plannen van start gingen.

De afwerking van het winkelcentrum

Als het aan Ralph – voorzitter van de winkeliersvereniging –  ligt, gaat de ontwikkeling van het winkelcentrum nog even door. “Het liefst zouden we alles bij elkaar trekken, van Sligro tot Volvo. Ook zouden we de zichtbaarheid aan de Ringbaan willen verbeteren.” Waar ze al direct mee aan de slag gaan, is het parkeerterrein. Na de zomer gaan ze de drukte van het parkeerterrein bij de supermarkten aanpakken. Oftewel: zorgen dat er een betere in- en uitstroom is. “En dat parkeerdeck boven de supermarkten wat bekender maken. Je kunt hier ook gratis parkeren en er is altijd genoeg ruimte, maar nog niet veel mensen maken hier gebruik van.”