Aanvoerders wereldranglijst Saina en Koech opnieuw naar Tilburg

Betsy Saina bij de vrouwen en Bernard Koech bij de mannen staan op zondag 6 september als favoriet aan de start bij de 28e editie van de Brabants Dagblad Tilburg Ten Miles. Met de komst van Koech en Saina is de organisatie van de Tilburg Ten Miles verzekerd van de aanvoerders van de wereldranglijst uit 2014. Beide Keniaanse atleten vestigden die prestatie in Tilburg!

Nieuw parcours

Het nieuwe door de IAAF gecertificeerde parcours toonde daarmee aan welke mogelijkheden er zijn voor snelle tijden. Saina kwam bij de Rabobank Tilburg Ladies Run tot 30.46 op 10 kilometer, Koech liet op 10 mijl 45.12 noteren. Na de 44.24 van Haile Gebrselassie in 2005 de 2e tijd ooit in Tilburg. Die 44.24 staat na tien jaar nog steeds als wereldrecord overeind!

Concurrentie

Beide atleten zullen diep moeten gaan voor een nieuwe zege. Bij de vrouwen Komt de concurrentie ondermeer van Mamitu Daska die in Boston al eens 31.04 liep en graag onder de 31 wil. In februari kwam ze met 1.06.28 tot het Ethiopisch record op de halve marathon. Haar jeugdige landgenote Senbere Teferi (2e bij de WK cross dit jaar) en de meer ervaren Viola Kibiwott zijn de andere concurrentes. Daarnaast nog een tiental atletes waarvan tijden tussen 31 en 33 minuten worden verwacht. Enkele vrouwen waaronder Saina nemen komende week deel aan de WK Atletiek in Beijing. Voor het Beneluxkampioenschap gaan naast de immer sterke Veerle Dejaeghere onder andere Andrea Deelstra, Ruth van der Meijden, Jessica Oosterloo, Jamie van Lieshout en Irene van Lieshout.

Debutanten

Bij de mannen zijn er diverse debutanten op de 10 Mijl die op de baan of bij de marathon al goede prestaties hebben geleverd. Ze willen bij de als snel bekend staande 10 mijl in Tilburg een goede tijd neerzetten op weg naar een marathon. Of gewoon als start van een sterk najaarswegseizoen. Dat geldt voor de Kenianen Kenneth Kipkemoi (o.a. diverse halve marathons onder het uur), marathonloper Gilbert Kirwa, Vincent Chepkok (26.51 op 10.000 meter en 11 keer onder 13.00 op 5000 meter!) en Wilson Too (debutant op 10 EM). Voor het Beneluxkampioenschap gaan ondermeer Abdi Nageeye, Khalid Choukoud en Roy Hoornweg. Daarnaast een dozijn Belgen onder aanvoering van Lander van Droogbroeck en Willen van Scheurbeeck die al meerdere keren in Tilburg aan de start stonden.