Achtdaags internationaal event Textilium komt in 2024 naar Tilburg

Textilium

Abseilen van de schoorstenen van AaBe Fabriek, de langste catwalk van Europa dwars door de Heuvelstraat en touwtrekken op de Korte Heuvel: het zijn de eerste ideeën van Joris van Riel en Erik Spinhoven, organisatoren van het gloednieuwe evenement Textilium. Het textielevenement vindt pas plaats in 2024 (hét textieljaar van Tilburg), maar met de ambities die het duo heeft, is de tijd hard nodig!

Heel 2024 komt in het teken te staan van Tilburg als textielstad. Met als hoogtepunt Textilium: een achtdaags evenement van 5 tot en met 12 mei 2024, voor én door de Tilburgers. Want: textiel hoort bij Tilburg! En met dit internationale event willen Joris en Erik Tilburg weer als textielstad op de kaart zetten.

Textiel in al haar facetten

“Als we aan textiel denken, dan denken we aan het TextielMuseum, mode, ontwerper Jan Taminiau en textielkunst. Maar tijdens het Textilium jaar willen we textiel in zijn volledigheid laten zien,” vertelt Joris. “En als we nadenken over textiel in al haar facetten, dan krijg je hele andere ideeën. Wij denken dan aan abseilen van de schoorstenen van de AaBe Fabriek, touwtrekken op de Korte Heuvel, bijzondere kunstwerken openbaar tentoonstellen, jonge kledingontwerpers die hun werk tonen in oude arbeidershuizen en nog veel meer.”

Maar daar stoppen de ideeën voor Textilium nog niet. De organisatoren willen het nóg breder uitdragen in Tilburg. Met bijvoorbeeld een speciale sjaal en kiel tijdens carnaval, het ontwikkelen van pakkend lesmateriaal voor scholen, speciale theatervoorstellingen in de Schouwburg, beurzen voor bedrijven en een benefiet gala diner met modeshow.

Met al deze activiteiten, zowel tijdens het achtdaagse evenement als door het jaar heen, hopen Joris en Erik de textielindustrie weer te embedden in Tilburg en de Tilburger.

Voor én door de Tilburgers

Joris en Erik merken dat wanneer zij met andere Tilburgers over Textilium praten, ook bij hun het enthousiasme naar boven komt borrelen. “Iedereen komt dan ineens met leuke ideeën voor activiteiten gerelateerd aan textiel. Of het nou een fototentoonstelling is, vloggers en bloggers van de fashion opleiding of een oude film. Maar we zoeken nog meer! We willen dat Textilium een evenement wordt waar we met z’n allen aan werken en kunnen laten groeien. Met als uiteindelijk doel: nationale en internationale bezoekers een heel jaar laten genieten van al het moois dat Tilburg te bieden heeft. Met als hoogtepunt het achtdaagse evenement!”

Ambassadeurs van Textilium

De eerste ideeën voor Textilium zijn erg goed ontvangen in de stad. Zo schreven onder anderen Marc Meeuwis (directeur Citymarketing), Rob van Steen (directeur Theaters Tilburg), Robin Kersten (textiel designer), Dirk Stolk (muziekmanager) en Stefan van Aarle (Ondernemersfonds Tilburg) lovende woorden over het nieuwe evenement.

Ben jij ook zo enthousiast geworden? Op 6 september vindt de eerste informatieavond plaats over Textilium en jij kunt erbij zijn! Ook als je graag wilt deelnemen, ideeën hebt of ambassadeur wilt worden, ben je meer dan welkom. Aanmelden kan via deze link.