Achter de schermen bij Kermis FM

achter de schermen

Misschien ben je na tien suikerspinnen en honderd oliebollen een dagje veroordeeld tot de bank. Gelukkig kun je dankzij Kermis FM ook thuis of onderweg genieten van alle actie. Er werken tijdens het tiendaagse evenement zo’n 240 vrijwilligers, zowel voor als achter de schermen. Vooral die laatste kant krijgt niet iedereen te zien. Wat gebeurt daar eigenlijk allemaal? Wij mochten een dagje meekijken.

Een deel van de vrijwilligers slaapt in het gebouw van tafeltennisvereniging Luto, op twee minuten loopafstand van het Piusplein. Sommigen helpen elke dag, anderen komen een etmaal langs om de handjes te laten wapperen. Ook sommige dj’s die op de Kermis draaien, voelen zich niet te goed voor een luchtbed. Zo slaapt FeestDJ Maarten er ook.

Een deel van de vrijwilligers slaapt in het gebouw van tafeltennisvereniging Luto.

Om half elf ‘s ochtends is nog niet iedereen wakker. Niet gek gezien er ook in de avonden wordt gewerkt (en geborreld). Luuk de Leest (21) zit semi-wakker in de kantine van Luto. “Gisteren had ik nog een jurk aan,” voegt hij eraan toe wanneer ik om zijn naam vraag. “Dat was wel voor Kermis FM in het kader van Roze Maandag. De brainstormsessie voor Roze Maandag liep een beetje uit de hand en voor je het weet sta je op het podium in een jurk.”

Tekstschrijver voor Jan de Hoop ook bij Kermis FM

Gijs Brekelmans (27) is hoofd televisie bij Kermis FM en in het dagelijks leven redacteur bij RTL Nieuws, waar hij onder andere de teksten schrijft voor Jan de Hoop. Hij is al bij Kermis FM actief sinds 2011. “Kermis FM is een mooie combinatie van professionals uit Hilversum en mensen die nog veel moeten en willen leren. De sfeer is goed en mensen komen daardoor ook terug. Zo hebben we een vrijwilliger die al sinds zijn dertiende actief is bij ons en komt er elk jaar iemand speciaal voor Kermis FM vanuit de Verenigde Staten om ons te helpen.”

Gijs laat zijn improvisatietalent zien wanneer een paar vrijwilligers onbereikbaar zijn. “Dan ga ik zelf wel op pad.” Hij neemt een interview af op het Pieter Vreedeplein, schiet nog even snel wat beelden voor Kermis Teevee en gaat vervolgens weer terug naar de redactie om alles te monteren.

Een kijkje achter de schermen bij het uitleenpunt op de redactie van Kermis FM.

Educatie is de motivatie

Iedereen werkt vrijwillig bij Kermis FM, ook de wat bekendere mensen. Achter de schermen lopen veel leergierige mensen rond die zelfs betalen om mee te mogen doen (voor slaapplek en eten). De motivatie is in de eerste plaats educatie. Het valt op dat de vrijwilligers echt uit het hele land komen, zo’n beetje elke provincie is vertegenwoordigd. Marten Kloetstra (19) uit Friesland loopt opgewekt rond. Hij werkt momenteel bij een telecomprovider maar wil volgend jaar een mediagerelateerde studie gaan volgen. Marten is er voor de vierde keer bij. “Je kunt ontzettend veel leren. Een mooie bijkomstigheid is dat het heel gezellig is,” vertelt hij.

Voorbereidingen beginnen in september al

Elisa van den Broek (28), normaal gesproken regiomanager bij een uitzendbureau, is nu onderdeel van de hoofdredactie. Ze vertelt dat er veel werk zit in de voorbereiding: “In september vergaderen we al. En in de weken voor de kermis spreek je elkaar vaker dan je relatie.” Tijdens het tiendaagse evenement komen er meerdere bekendheden uit Hilversum belangeloos langs en offeren sommige vrijwilligers hun vakantie zelfs op om te kunnen werken bij Kermis FM. De vrijwilligers krijgen van tevoren een workshop in Hilversum. Zo leren ze onder andere radio en televisie maken en nieuws lezen; allerlei vaardigheden die van pas komen om de kermis bij de mensen thuis te brengen.

De redactie van Kermis FM zit in het cultureel centrum V39.

Het kloppende hart van Kermis FM

De redactie is het kloppende hart van Kermis FM en zit in het gebouw van cultureel centrum V39. Er zijn verschillende redacties, een service- en uitleenpunt en ook wordt een deel van de uitzendingen er opgenomen. Bij aankomst zit een groep te genieten van croissantjes en koffie terwijl op de redactie de draaiboeken in elkaar worden gezet voor de middag. Er wordt besproken wie er met de gehandicapten op pad gaat voor de gehandicaptenmiddag.

Willems Kantine is ook van de partij

Of je nu de redactie, de kantine of de regiestudio binnenloopt, overal zijn mensen gedreven aan het werk. Er is ook tijd voor geintjes, zo heten de mannen van de techniek dit jaar allemaal Jos, vernoemd naar de cultheld Jos uit het programma Willems Kantine. Een opvallende traditie is dat Arno Leblanc, het brein achter Kermis FM, alle vrijwilligers bedankt op de laatste dag. Hij leest dan live alle namen op. In het begin met vijftig vrijwilligers was dit te doen, dit jaar zijn het er meer dan tweehonderd. Succes Arno!

“We dragen allemaal hetzelfde T-shirt en dat verbindt”

‘Jos’ van de techniek, woonachtig in Hilversum, vertelt hoe het werken bij deze organisatie een grote gezellige leerschool is. “Je kunt in principe doen wat je wilt als je met goede ideeën komt. We komen uit het hele land hiernaartoe, we dragen allemaal hetzelfde T-shirt en dat verbindt.” Wil je ze in het wild zien? De organisatie loopt overal rond gekleed in een paars T-shirt en in de avonduren ontspannen ze bij Café Babbus, de stamkroeg van de organisatie.

Kermis FM

Kermis FM is een multimediaal platform met uitzendingen via radio en televisie en een website met het laatste kermisnieuws. Ze werken samen met verschillende organisaties waaronder Omroep Brabant. Het begon allemaal in 2009 met radio-uitzendingen en de laatste paar jaar is er ook kermistelevisie. Sinds dit jaar is er elk uur een live-update voor televisie en verder kun je onder andere kijken naar talkshows, de Yoloshow en attractiespecialisten. Je kunt Kermis FM volgen via verschillende kanalen:

  • Internet: kermisfm.nl
  • Radio: Ether: 105.9 FM in Tilburg en omgeving
  • Televisie: Ziggo digitaal kanaal 999.
  • Omroep Tilburg (onder voorbehoud in verband met technische problemen): kanaal 40 (digitaal Ziggo) / kanaal 22 (analoog Ziggo)
  • Twitter
  • Facebook

Alles over de Tilburgse Kermis

Kermis in Tilburg 2016
Check hier de leukste acties, evenementen, menu’s en foto’s van de Tilburgse Kermis…de grootste online attractie van Tilburg!