Achttien jongeren starten 1-jarige horeca-opleiding

Ze zijn begonnen, de 18 cursisten van Chef’s level! Dit leerwerktraject leidt jongeren op tot kok of gastheer niveau 1. Het zijn jongeren die tot nu toe geen opleiding hebben afgerond. Chef’s level is van begin tot eind op de praktijk gericht. Over twee maanden moeten de cursisten al stage gaan lopen in de horeca.

De eerste week sloten ze af met een bezoek aan Auberge du Bonheur waar ze een uitgebreide rondleiding kregen in de keuken, het restaurant en het hoteldeel. De Bonheurgroep is, naast de Rooi Pannen en Sagenn, partner in het leerwerktraject Chef’s level.

Chef’s level

Bonheur tekent voor de praktijkkant, Rooi Pannen voor de noodzakelijke theorie en Sagenn zet zich in als re-integratiebureau. Het jongerenwerk van R-Newt heeft veel ervaring in het motiveren van jongeren die op z’n tijd een zetje moeten krijgen. De jongeren die de uitdaging van Chef’s level zijn aangegaan, hebben dat wel nodig. In het begin krijgen ze les in het complete horeca-vak. Later kunnen ze een keuze maken voor de keuken of het restaurant.

De jongeren

Kevin Blaakenburg is de opleider vanuit de Bonheurgroep. Hij is enthousiast na twee kooklessen: “Je ziet nu al dat er talenten tussen zitten! Wij gaan de praktijklessen verzorgen, in de keuken en in de bediening. Het stimuleren van de jongeren zodat ze het vak echt leuk gaan vinden, daar ga ik veel voldoening uit halen. Je moet bedenken dat deze jongeren al op veel plekken voortijdig zijn afgehaakt. Ik hoop echt dat ze de eindstreep nu halen.”

Liliane en Ebuka zijn twee van de cursisten. Ze hebben het allebei erg naar de zin gehad deze eerste week. Veel geleerd over tafel dekken en eten maken. En ze hebben ook al aan teambuilding gewerkt. Liliane is een moeilijke eter, vindt ze zelf. “Ik wil veel nieuwe smaken leren kennen en kruiden en specerijen proeven want dat is belangrijk als je goed wilt leren koken.” Ze verwacht bij chef’s level het vak te leren en de kans te krijgen erin door te gaan.

Ebuka houdt van koken en lekker eten. “We hebben samen appelflappen gemaakt. Die waren lekker en de samenwerking ging goed.” Voor hem is het al duidelijk, hij kiest voor de keuken. Hij heeft hoge verwachtingen van de opleiding: “Ik wil chefkok worden, bijvoorbeeld bij de Auberge. Ze hebben hier een mooie keuken en er werken goeie mensen.” Foto: Peter Pijnenburg