Afghaanse vluchteling vertelt vluchtverhaal op Stadsstrand

Je land ontvluchten is een ongewis en gevaarlijk avontuur, maar pure noodzaak voor de Afghaanse Mahbooba Yousuf. Woensdagavond vertelt ze op het Stadsstrand hoe ze als 17-jarig meisje onder druk van de Taliban moest trouwen met een 60-jarige man en hoe ze aan dit onheil ontkomen. 

Mahbooba Yousuf

Net 17 jaar oud kon Mahbooba Yousuf de bedreigingen van de Taliban aan haar familie stoppen. Maar alleen wanneer ze zou trouwen met een 60-jarige man zouden de gewapende mannen die ‘s nachts het huis belagen verdwijnen.

Niet alleen Mahbooba vindt deze gedwongen bruiloft een erg slecht idee, haar vader ook. Hij verkoopt het huis in Kaboel en smokkelt met het geld zijn dochters het land uit. Mahbooba vertrekt naar Nederland, waar eerder haar moeder al een veilig heenkomen zocht.

Mahbooba woont nu in het AZC Oisterwijk en rond komend jaar de mavo af. Daarna wil ze naar de havo om uiteindelijk software engineer te worden. Maar de IND wil haar en haar familie uitzetten… Ze wachten inmiddels drie jaar op een verblijfsvergunning.

Wereldpodium

Het Wereldpodium praat deze zomer maar liefs vier avonden met een ‘avonturier’, een migrant of vluchteling. Het zijn diepgravende gesprekken over opgroeien in een land hier ver vandaan, over afscheid nemen, over de soms gevaarlijke tocht naar Nederland, over dromen en angsten en een nieuw leven opbouwen.

De avondgesprekken vinden plaats op het stadsstrand tegen het decor van een vluchtelingenboot, in het vallende duisternis, bij flakkerend kaarslicht en met mooie muzikale intermezzo’s.

Informatie

  • Datum: woensdag 12 augustus 2015
  • Tijd: 21:00 uur – 22:15 uur
  • Toegang: gratis
  • Locatie: Stadsstrand
  • Adres: Twentestrand 6 Tilburg
  • Gespreksleider: Journaliste Halima Özen
  • Meer informatie: www.wereldpodium.nu