Aftellen tot Elf-Elf: dit is waarom we het feestje vieren!

Nog een kleine week wachten en dan is het tijd voor de mooiste dag van november: Elf-Elf! Het startschot van het carnavalsseizoen met duizenden mensen in de stad die feestvieren, hossen, springen en dansen. Het hoogtepunt van de dag is natuurlijk de bekendmaking van de Prins en zijn of haar Gevolg. Klinkt allemaal heel erg leuk natuurlijk, maar waarom vieren we dit? En waarom is het getal 11 daar zo belangrijk in? Wij hebben het voor je uitgezocht! 

Het gekkengetal

Een van de theorieën is dat het getal élluf het gewoon net niet is, het echte zottengetal. Het is een overdrijving van het heilige getal tien, dat wordt gebruikt voor bijvoorbeeld de Tien Geboden. Anderen zeggen dat het net weer te weinig is in vergelijking met het heilige getal twaalf, dat weer wordt gebruikt voor de Twaalf Apostelen en symboliseert volheid en perfectie. Weer iets totaal anders is het feit dat carnaval bekend staat als het feest van de omgekeerde rituelen. Alles is anders, de Prins wordt gekozen uit het ‘gewone volk’ en heeft het dan voor het zeggen en de hoge heren in het dagelijks leven dus even niet. Carnaval is dus het moment om even alle zorgen los te laten.

Vastenperiode

Een andere theorie beweert dat het te maken heeft met armoede. Elf-Elf wordt ook gezien als het begin van de vastenperiode voor kerst. Niet omdat mensen te veel zouden eten of vanwege geloof, maar simpelweg omdat de mensen geen geld hadden voor het dagelijkse leven en de kerstviering. Al het houdbare vlees werd bewaard en de niet-houdbare producten werden nog opgegeten. Natuurlijk niet zonder een goei fiske. De meningen zijn hier wel over verdeeld, sommigen denken dat hier meer oorzaak ligt bij Sint-Maarten.

De Franse bezetting

Weer een hele andere theorie over Elf-Elf beweert dat het te maken heeft met de Franse bezetting van Nederland in de 18e eeuw. Tijdens de bezetting werd er in het Rijnland al uitbundig carnaval gevierd. Dit was op zichzelf al tegen de wil van de Fransen in. Wat het meest vervelend was voor de Fransen was dat hier ook de spot gedreven werd met de bezetters. De datum van elf november werd gekozen voor dit feest. Natuurlijk niet zomaar, want de drie Franse principes Egalité, Liberté en Fraternité vormden het woord ‘Elf’. De nieuwe traditie was zowaar geboren.

Gelijkheid

Een vierde en laatste theorie is wat meer betekenisvol dan de andere. Gelijkheid is de kernwaarde van Elf-Elf. Het getal elf bestaat uit twee enen die rechtop naast elkaar staan, wat symbool staat voor gelijkheid. Het was de bedoeling dat tijdens de feesten iedereen gelijk zou zijn. Dus afkomst, geld, macht, werk of maatschappelijke positie maakten niks uit. Om dit te waarborgen, begon men zich al vrij snel te verkleden om de echte identiteit te verbergen. Zo wist je dus eigenlijk niet wie er naast je stond.

Elf-Elf heeft dus veel mogelijke betekenissen en theorieën die in verbinding staan met carnaval. Van zottengetal, geschiedenis of gelijkheid; Elf-Elf blijft een bijzondere dag waarop mensen genieten ongeacht wie of wat ze zijn of willen zijn!

Programma

Ga jij aanstaande maandag ook weer Elf-Elf vieren? Er is genoeg te beleven in de stad en verschillende horecazaken hebben de handen ineengeslagen om weer mooie evenementen neer te zetten voor je. Check het hele programma hier en tot maandag! Alaaf!