“Als je het Blèrconcours wint, kent iedereen je liedje”

Aanstaande zondag zal in Popcentrum 013 het Blèrconcours gehouden worden. De dag dat hét carnavalslied van Tilburg gekozen wordt. De winnaar van het Blèrconcours zal zijn eigen nummer nog vaak terug horen. Hofkapel de Sleutelsollers speelt het altijd als de Prins binnenkomt. Daarnaast staat het als eerste nummer op de CD die na het Blèrconcours uitgebracht wordt. “Het Blèren winnen is een hele eer.”

Vorig jaar wonnen Kaaj Gaaaf en de Praotmaokers het Blèrconcours met het lied ‘Un Praotje Maoke’. “Dat was een mooi feestje”, vertelt Peter Klaassen van dweilorkest Kaaj Gaaaf. “Iedereen ging volledig uit zijn dak toen we hoorden dat ons nummer gewonnen had!” Dennis van der Vleuten van CV de Praotmaokers vond het vooral een hele eer. “Je weet gewoon dat je het komende jaar jouw nummer steeds zult horen. Dat is wel een lekker gevoel”. Het mooiste aan winnen is volgens beide verenigingen dat iedereen jouw liedje kent: “Als we het nummer voorbij hoorden komen, zong iedereen mee. Iedereen was altijd enthousiast. Wildvreemde mensen zingen jóuw liedje heel de carnaval mee. Dat is wel een kick”, vindt Klaassen.

‘Un Praotje Maoke’ was volgens beiden een leuk nummer omdat het een vernieuwend thema had. Het ging niet over hoe gezellig het altijd is met carnaval, maar over dat iedereen maar op Hyves zit en dat een polonaise lopen natuurlijk niet digitaal gaat. Daarvoor moet je menselijk contact hebben. “Dat we met zo’n modern thema wisten te winnen, was wel echt Kaaj Gaaaf”, lacht van der Vleuten.

Dit jaar zal de succesvolle combinatie van Kaaj Gaaaf en de Praotmaokers niet meer samen op de bühne van 013 staan tijden het Blèrconcours. “De Praotmaokers wilden weer eens wat nieuws en gaan nu met SHE’s uit Udenhout optreden. We hebben wel goede herinneringen aan onze optredens met de Praotmaokers. Het is een super leuke en enthousiaste groep die ook veel kwaliteit in huis heeft”, vertelt Klaassen.

Van der Vleuten licht de keuze voor de wissel toe: “We hebben met Kaaj Gaaaf alle facetten van het Blèren gehad. Het eerste jaar wonnen we de publieksprijs, het jaar daarna werden we bijna laatste en het derde jaar waren we de grote winnaar! Wij waren toe aan een leuke nieuwe uitdaging.” Naast de nieuwe uitdaging hebben de Praotmaokers nog een andere reden voor de wissel: “Met Kaaj Gaaaf waren we meer traditioneel bezig en maakten we mooie en hele gave hoempapa nummers. Nu met SHE’s proberen we andere, vernieuwende carnavalsmuziek te gaan maken.”

Aanstaande zondag barst in ieder geval het spektakel in 013 om 13.00 uur weer los. Zullen De Praotmaokers of Kaaj Gaaaf weer als winnaar uit de bus komen? Klaassen lacht: “Ach daar kun je nooit iets nuttigs over zeggen. Het belangrijkste is dat we een super leuke dag hebben op één van de leukste evenementen in Tilburg, want dát is het Blèrconcours!”