logo

Anvers startpunt tijdens Internationale Dag van de Witte Stok

dag van de witte stok

De Oogvereniging afdeling Noord-Brabant en het Tilburgs Overleg Gehandicaptenorganisatie gaan op de Internationale Dag van de Witte Stok op 15 oktober ‘Aan Tafel’ bij Brasserie en biercafé Anvers de aanvangstijd is 10.00 uur.

Tijdens dit evenement willen ze aandacht vragen voor toegankelijkheid in de horeca met name voor blinden en slechtzienden. Enkele toonaangevende horecagelegenheden in Tilburg zijn onderzocht op de mate van toegankelijkheid. Op deze dag worden de resultaten bekendgemaakt. Tevens worden ‘menukaarten’ uitgereikt met tips ter verbetering van de toegankelijkheid. Daarna gaan de ‘Witte Stokken’ in optocht naar de andere locaties om de resultaten met menukaart uit te reiken. Deze zijn: De Carrousel, Happy Italy, Meesters en Het Elfde Gebod.

Menukaart met tips

Uit eten gaan of iets drinken buiten de deur: voor iemand die minder goed of niet kan zien maakt dat net zo’n belangrijk deel uit van het sociale leven als voor ieder ander. Maar in een donkere ruimte vol geroezemoes is het lastig om je weg te vinden, laat staan dat je de menukaart kunt lezen. Toch is het niet moeilijk voor een café of restaurant om ook gasten met een visuele beperking echt welkom te laten voelen. Dat kan al met eenvoudige maatregelen die niets tot nauwelijks iets kosten. De Oogvereniging heeft deze voor cafés en restaurants op een rij gezet in een handzame menukaart.

Speciale aandacht Anvers

De menukaarten worden op zaterdag 15 oktober 2016 uitgereikt in horeca gelegenheden in heel Nederland. Wij starten in Tilburg in Anvers, omdat zij al langer speciale aandacht hebben voor mensen met een beperking. Zo zijn afschuiningen gemaakt bij drempels, een rookvrij gedeelte op het terras, een speciale braille menukaart en is de bejegening van mensen met een beperking heel goed.
De Internationale Dag van de Witte Stok wordt elk jaar gehouden op 15 oktober. Tijdens deze dag wordt aandacht gevraagd voor het belang van een zelfstandig leven van mensen met een visuele beperking. De witte stok staat hiervoor symbool. Dit jaar is het thema ‘Aan Tafel’ en worden de schijnwerpers op de horeca gericht. Meer informatie vind je op de website van De Dag van de Witte stok.