ANWB AutoMaatje officieel van start in Tilburg

ANWB AutoMaatje

Op dinsdag 25 september gaf wethouder Oscar Dusschooten het startschot voor ANWB AutoMaatje, een project van de ANWB, gemeente Tilburg, KBO Kring Tilburg en ContourdeTwern. Vrijwilligers van ANWB AutoMaatje vervoeren met hun eigen auto minder mobiele mensen, om bijvoorbeeld naar de dokter of fysiotherapeut te kunnen. Maar je schakelt ANWB AutoMaatje ook gewoon in voor leuke uitjes: koffie drinken in de stad, of een vriendin bezoeken. 

Eerste rit door wethouder Dusschooten

Wethouder Dusschooten en de eerst geregistreerde AutoMaatje-deelnemer maakten tijdens de officiële aftrap de eerste AutoMaatje-rit, van het huis van de deelnemer naar wijkcentrum Heyhoef. In het wijkcentrum waren onder anderen Gerard van den Bos (ANWB), Sjef Robben (KBO Kring Tilburg) en Gon Mevis (ContourdeTwern) aanwezig voor het overhandigen van de eerste vrijwilligers- en deelnemerspassen.

Gon Mevis: “AutoMaatje heeft oog voor mensen die minder mobiel zijn. Toen ANWB, de gemeente en KBO Kring Tilburg ons benaderden, was ik gelijk enthousiast. Een goed idee heeft weinig woorden nodig, zo bleek. En het is gewoon heel fijn om iets voor een ander te kunnen betekenen.” Wethouder Oscar Dusschooten benadrukte de laagdrempeligheid van AutoMaatje: “Om iemand te vervoeren, heb je geen grote auto nodig. Ook in een kleine auto is vaak plek voor een rollator. Ik zie AutoMaatje echt als een toegankelijke oplossing die altijd dichtbij is.” Volgen de ANWB is AutoMaatje  broodnodig. “Mevrouw Bovenkamp – uit het filmpje dat we toonden – heeft haar vriendinnen anderhalf jaar niet gezien, omdat ze vier kilometer verderop wonen. Die afstand is met een rollator niet te overbruggen, maar met AutoMaatje wél”, aldus Gerard van den Bos van ANWB. Tot slot sprak Sjef Robben van KBO Kring Tilburg zijn waardering uit voor de vrijwilligers: “Dankzij de hulp van de gemeente en ContourdeTwern kunnen we mensen helpen uit hun isolement te halen. Maar ik wil vooral de vrijwilligers complimenteren die deze dienst mogelijk maken. We doen ons uiterste best om nog meer vrijwilligers bij dit mooie initiatief in Tilburg te betrekken.” De middag werd feestelijk afgesloten met koffie en taart.

Weer meedoen in de maatschappij

Nederland telt ruim vier miljoen ouderen. Een kwart daarvan voelt zich weleens eenzaam. Dat komt vooral omdat ze minder mobiel zijn. Ook in Tilburg raken steeds meer mensen geïsoleerd van de buitenwereld omdat hun mogelijkheden om naar buiten te gaan, bijvoorbeeld door leeftijd of gezondheid, steeds beperkter worden. Met ANWB AutoMaatje kunnen zij – tegen een kleine onkostenvergoeding – weer meedoen in de maatschappij. ANWB AutoMaatje start in Tilburg met twintig vrijwilligers: vijftien chauffeurs en vijf planners.

Aanmelden als vrijwilliger of deelnemer

ANWB AutoMaatje is altijd op zoek naar vrijwilligers die stadsgenoten graag van A naar B willen brengen. Ook deelnemers kunnen zich aanmelden wanneer zij gebruik willen maken van AutoMaatje. Meer informatie over de dienst, de voorwaarden en de kosten is te vinden op de website van ContourdeTwern. Aanmelden kan telefonisch via 013 762 06 40.