“Armoede is niet het einde, het is een begin”

“Het thema ‘armoede’ moet in de hoofden van mensen blijven zitten. Niet eventjes. Nee, voor altijd.” Ingrid Elskamp (45) bedacht een bijzondere manier om dat te bereiken.

Drie jaar terug deed Ingrid in de Quiet 500 haar verhaal. Voor het eerst sprak ze vrijuit over haar leven en de strijd om rond te komen met weinig geld. “Ik ben nogal spontaan, dus zei ik gelijk ‘Ja’ toen ik werd gevraagd. Ik wist toen nog niet dat de Quiet zo’n enorm succes zou worden.”

Foto: Bas Haans Fotografie

Bijzonder idee

“Weet je: in de spotlights staan, dat is helemaal niet mijn ding.” Hoe dan ook kijkt ze met een warm en fijn gevoel terug op haar medewerking aan het blad. Maar, volgens Ingrid is het inmiddels tijd voor een volgende stap. “Lezen over armoede, en over de ervaringen van mensen zoals ik, is natuurlijk prima. Maar het blijft niet lang hangen. Toen dacht ik: het is beter om iemand een unieke ervaring mee te geven, om iemand echt te laten voelen.” Zo ontstond het idee van een flashmob. Een (op het oog) spontane actie van een grote groep mensen op een openbare plek. Steeds meer toeschouwers gaan ‘toevallig’ meedoen. Wat er dan gebeurt? Kijk maar even op YouTube: daar staan prachtige voorbeelden van flashmobs. Ingrid: “Het mooie is dat mensen samen iets doen, in een groep of community. En: door het verrassingseffect van de flashmob komt de boodschap extra goed over. Een flashmob raakt je in het hart.”

Kracht

Zoals gezegd: zelf heeft Ingrid een lange strijd achter de rug. “Maar nu ben ik gelukkig, al zit ik dan bij de Voedselbank. Uiteindelijk leerde ik om mezelf te zijn, en me vrij te voelen.” Ingrid wil dat ook anderen die vrijheid ervaren. “Er leeft veel schaamte bij mensen in een armoedesituatie. Maar ze vergeten dan aan zichzelf te denken. Ze vergeten dat ze ook zelf veel in hun mars hebben.”

Ingrid: “Mensen in de armoede mogen best wat zichtbaarder worden. Verstop je niet. Je bent niet ‘arm’. Als mens ben je even rijk als ieder ander.” Ingrid zou graag zien dat alle generaties meedoen aan de actie. “We denken te vaak in hokjes: oud, jong, single, enzovoort. Stop daarmee. We moeten eens een keer laten zien dat we één samen-leving zijn, geen ‘ik-leving’.”

Doe mee!

Over een locatie en tijdstip voor de ‘Quiet-Flashmob’ wordt nog nagedacht. Verder zijn de organisatoren ook nog op zoek naar deelnemers. Ben je muzikant, zanger, danser, kunstenaar of theatermaker, of kun je een andere (creatieve) bijdrage leveren? Of wil je gewoon in je eentje meedoen? Meld je dan aan via….

 

Naast alle positieve energie voor deelnemers en toeschouwers, lijkt zo’n flashmob ook een prima promotie voor de Quiet Community. “Zeker,” zegt Ingrid. “En dit initiatief verdient dat ook. We gaan de flashmob uiteraard op film zetten. Hopelijk heeft het net zo veel impact als het blad destijds.” Of nog wel meer… Sommige flashmobs op YouTube kunnen rekenen op miljoenen views. Ingrid lacht: “Serieus: ik heb er best moeite mee om in de aandacht te staan. Maar ik heb me lang genoeg verstopt in een hoekje. Mijn doel is nu: een positief geluid laten horen en iets betekenen voor anderen.”