Attractie uitgelicht: de Breakdance

de breakdance

Aangezien de Tilburgse Kermis misschien wel het meest favoriete evenement van het jaar is op onze redactie, gaan wij dagelijks het kermisterrein op. Iedereen krijgt de kans om zijn of haar favoriete attractie uit te lichten. In mijn geval is dit de Breakdance.

Geschreven door: Joris Boelens

Waarom de Breakdance zul je denken? Er staan immers ongeveer twintig van die dingen op het hele kermisterrein. Eigenlijk is de Breakdance voor mij de hele Tilburgse kermis in één attractie verwerkt. Snelheid, veel draaien, hoog gemiddelde aan kermisvolk in- en rondom de attractie (deels ook doordat de attractie voor kermisbegrippen redelijk goedkoop is), een lichtshow waar ze bij Eindhoven Glow jaloers op zijn en het hele soundboard van de kermis door elkaar in één mix verwerkt. Kortom; een leuke attractie om te beoordelen op verschillende elementen.

Beleving/spanning

Hoe grote jongen je ook bent, je hebt altijd een beetje spanning bij het bezoeken van kermisattracties. Zelfs bij het muntenschuiven, kamelenracen of eendjes vangen gaat mijn hartslag redelijk omhoog. Dit gebeurt dan ook bij een ritje in de Breakdance. Zeker als je in je achterhoofd houdt dat het twee jaar geleden goed mis ging op de Tilburgse Kermis bij een van de vele breakdance attracties. Eigenlijk had ik bij het bezoeken van de Breakdance evenveel spanning als bij het bezoeken van de Booster en de Tower. Het enige verschil; bij het bezoeken van die attracties had ik er wat alcoholische versnaperingen erin zitten, nu was ik nuchter.

  • Cijfer: 7

Lichtshow

De Breakdance staat echt bekend om hele goede lichtshows. Als 013 een keer een VJ mist, kunnen ze gerust de operator van de Breakdance op de Paleisring inhuren. Zowel op de omheiningen van de attracties als op de wagentjes van de Breakdance zitten vele lampen. Deze worden tijdens de rit verrijkt met rook wat gewoon een heel tof effect heeft. Mijn tip: ga ‘s-avonds in de Breakdance. Wij zijn overdag gegaan en dan is het effect toch net wat minder.

  • Cijfer: overdag een 6,5, ‘s-avonds sowieso een 8,5

Geluid

Het geluid van de Breakdance is gewoon super! De traditionele ‘Attentiooooon’ werd gemixt met klassiekers als ‘Het is altijd lente’ van Peter Koning en ‘Drank & Drugs’ van Lil Kleine. Daarmee worden zowel jonge als oude kermisbezoekers perfect geserviced door deze kermisexploitant. Helaas werd mijn kermisfavoriet van dit moment, Liever te dik in de kist van Stef Ekkel & René Karst, niet gedraaid. Gemiste kans!

Cijfer: Kermissoundboard gemixt met Nederlandstalige klassiekers en hitjes voor de jeugd: 8

Mede-passagiers

Eigenlijk kun je bij het bezoeken van alle attracties twee soorten passagiers onderscheiden. De passagiers die de hele rit gillen en krijsen alsof ze vooraan staan bij een concert waar Django Wagner wil stage-diven, en de passagiers die vooral heel stil zijn. Persoonlijk ben ik altijd een stuk banger voor de stille passagiers. Volgens mij zijn zij vooral bezig met het concentreren op het binnen houden van de maaginhoud dan dat het stille genieters zijn. Deze rit was de verhouding gillende en stille passagiers ongeveer 50/50, wat mij zorgen baarde. De kans dat er gekotst ging worden was dus ook 50 procent volgens mijn theorie, gelukkig gebeurde dit niet. De leeftijd van de passagiers was zeer gevarieerd.

  • Cijfer: een attractie voor jong en oud dus: 7,5

breakdancefoto

Rittijd

In de Breakdance krijg je gewoon waar voor je geld. Een rit duurt zo’n 3 tot 4 minuten (voor je gevoel zeker langer dan 5 minuten)

  • Cijfer: de rittijd is precies goed: 9

Misselijkheidgraad

Zie de subkop over de mede-passagiers. Er is niet gekotst, hoewel je dat door de vele stille passagiers wel had verwacht. Ik had voor het bezoeken van de Breakdance twee sandwiches met gerookte zalm op en die zitten er op het moment van schrijven nog steeds in.

  • Cijfer: niet misselijk geworden: 8

Gevaarlijkheid

De Breakdance schijnt nogal gevaarlijk te kunnen zijn en er zijn in het verleden best wat ongelukken mee gebeurd. Toch had je het gevoel dat tijdens deze rit helemaal niets kon gebeuren. Persoonlijk vind ik het altijd super om in de Breakdance te staan in plaats van te zitten. Helaas had deze kermisexploitant een goed ‘beugel-systeem’ met een extra balk tussen je benen (en dan bedoel ik niet mijn lieveheer) en werd mij het staan onmogelijk gemaakt.

  • Zeer veilige Breakdance: 8,5

Comfort

Vorig jaar ben ik met onze kermisreporter Arie in de botsauto’s geweest. Nou, dat doe ik met mijn 1.93 meter dus nooit meer hé. Heel mijn schenen bont en blauw. Als ik mijn vliegreizen naar vakantiebestemmingen in zou kunnen ruilen tegen ritjes in de Breakdance zou ik het meteen doen; wat een beenruimte! Verder geen last van blauwe heupen en schenen.

Cijfer: 9

Omstanders

Dat vind ik zo fantastisch aan de Breakdance. Dit is niet alleen een attractie om zelf in te gaan, maar ook een attractie om gewoon urenlang naast te staan. Biertje in je hand, beetje kijken of mensen misselijk worden en stoer kijken; dat is de Breakdance. De omheiningen van de Breakdance zijn er ook gewoon voor gemaakt om lekker op te hangen en het is sociaal geaccepteerd. Tijdens mijn rit was de sfeer bij zowel de passagiers als omstanders lekker ontspannen.

  • Cijfer: de Breakdance is er voor zowel passagiers als omstanders: 8,5

Operator

De operator van een kermisattractie is de persoon die continu door de microfoon aan het schreeuwen is. Vaak zijn dit irritante lui die zo’n attractie besturen door de zelfverheerlijking. Dat was deze operator absoluut niet. Hij bouwde de rit heerlijk op en paste de muziek, de lichtshow en ook zijn geschreeuw hier perfect op aan.

  • Cijfer: 8,5

Prijs

Ik ben op kosten van de baas deze attractie gaan bezoeken, dus dan moet je enigszins op je budget letten. Daarom gingen wij op donderdagmiddag voor reductietarief (€3,- per rit) in de Breakdance. De prijs/kwaliteitsverhouding van deze attractie is gewoon erg goed!

  • Cijfer: 9

Eindoordeel

Wanneer je de kermis bezoekt mag een ritje in de Breakdance niet ontbreken. De Breakdance die ik heb bezocht (voor het Stadhuisplein) is een erg goede. Je krijgt zeker waar voor je geld.

  • Gemiddelde eindcijfer: 8,1

Alles over de Tilburgse Kermis

Kermis in Tilburg 2016
Check hier de leukste acties, evenementen, menu’s en foto’s van de Tilburgse Kermis…de grootste online attractie van Tilburg!