Aus Berlin Festival: Diepe dreunen omgeven door kunst

De eerste twee edities raakten uitverkocht en op 28 november 2015 organiseert Aus Berlin haar derde festival in de Tilburgse Spoorzone. ”Deze editie wordt exact hoe we Aus Berlin drie jaar geleden bedacht hadden”. Wij spraken Joep van Gorp, organisator van Aus Berlin.

Het festival maakte de afgelopen jaren grote sprongen. Van de Hall of Fame naar Club Smederij en dit jaar worden de paradepaardjes van de Spoorzone, de Koepelhal en Wagenmakerij, voor één dag omgetoverd tot Berlijnse techno-, techhouse- en deephousetempel.

Organisator Joep heeft al veel ervaring met het Tilburgse uitgaansleven. Hij studeerde evenementen aan het ROC, liep stage bij Mundial en richtte daarna zijn eigen bedrijf Qanvas op waarmee hij onder andere het Cultcafé in 013, Verhalen uit de Achtertuin en Machinekamer organiseerde.

Twee maanden nadat Joep zijn bedrijf oprichtte reisde hij af naar Berlijn. Daar werd hij verliefd op het nachtleven van Berlijn en was vastberaden deze sfeer naar Nederland te halen. Hoe typeert Joep die sfeer dan? ”Het is allemaal wat grauwer. Daarnaast is de euforie tijdens het stappen vele malen groter. De sfeer, de manier van kleden van het stappubliek, de locaties van de clubs en de muziek maken het nachtleven in Berlijn uniek”.

Berlijns feestje

Maar hoe breng je die Berlijnse sfeer dan naar Nederland? ”Te beginnen moeten de DJ’s uit Berlijn komen. Wij boeken dan ook DJ’s die op dat moment in Berlijn hun stempel drukken op het nachtleven. Daarnaast vinden we dat de stad Tilburg betrokken moet zijn bij het evenement en boeken we 2 tot 3 lokale DJ’s.’’

Natuurlijk werkt de locatie goed mee. ”Ik kreeg vanuit mijn werkzaamheden al in een vroeg stadium de ontwikkeling van de Spoorzone mee. Toen ik deze locatie zag wist ik het meteen: we hebben hem gevonden”.

Of de Spoorzone tekenend is voor de sfeer in Berlijn? ”Omdat het industrieel is leggen mensen snel de link met Berlijn, maar wij interpreteren een lege hal niet als Berlijns. Wij zien deze locatie als ons canvas waarop wij een schilderij maken en dat is precies wat er in Berlijn gebeurt”.

Canvas inkleuren

Maar hoe gaat dat schilderij er dan uitzien? De organisatie van Aus Berlin haalt een Berlijns doolhof naar Tilburg: Het Peristal Singum. Dit is een kunstproject waar bezoekers uit de hele wereld voor naar Berlijn reisden. Inmiddels is het doolhof wegens overmatig succes gesloten. In samenwerking met verschillende kunstenaars wordt het hele festivalterrein van Aus Berlin omgetoverd tot een groot doolhof. Het doolhof speelt met je zintuigen en zorgt voor een tripervaring zonder dat je drugs op hebt.

”Bezoekers moeten niet verwachten dat het doolhof uit Berlijn uit elkaar is gehaald en hier in elkaar wordt geklikt. Dat is namelijk onmogelijk. Het doolhof op Aus Berlin is op de originele geïnspireerd. De maker van het Peristal Singum in Berlijn bouwt het doolhof op Aus Berlin, dichter bij de originele beleving kan je op dit moment nergens ter wereld komen” aldus Joep.

En ben je dan verplicht diep in het doolhof te duiken? ”Dit doolhof werkt anders dan je denkt; het speelt eerst met je zintuigen en vertrouwen alvorens je het daadwerkelijke gangenpad gaat betreden. Bezoekers die alleen voor de muziek komen hoeven dus niet op zoek naar hun podium”, gaat Joep verder.

De afwisseling tussen Berlijnse DJ’s, lokaal talent en verschillende kunstuitingen zorgen voor een totaalbeleving die in Tilburg niet eerder is getoond. ”Anja Schneider en Tiefschwarz zijn twee grote namen die je zeker niet mag missen. Verder komt de rest van de programmering, op Weval, Luuk van Dijk en Eversines na, uit Berlijn”.

Natuurlijk ligt de focus qua eten en drinken ook op Berlijn. Zo kun je 0.5L Beck’s flessen krijgen, verkoopt Berlin’s Tasty haar befaamde bratwurst en currywurst en zijn de in Berlijn graag gedronken drankjes Club Mate en Fritz Kola verkrijgbaar.

_AusBerlin2014_6665

Pers niet welkom

Als je de huisregels van Aus Berlin bekijkt zie je iets opvallend: er wordt geen pers toegelaten op het festivalterrein en filmen en foto’s maken is verboden. Een huisregel die we eigenlijk niet kennen op Nederlandse festivals. ”In het Berlijnse nachtleven zie je dat het sociaal niet geaccepteerd is steeds te fotograferen en te filmen. Feestgangers daar leven in het moment en genieten van elkaar en de muziek. Het is niet dat wij dit kopiëren om te kopiëren. Wij willen namelijk wél goede foto’s en video’s van ons festival, maar willen dat de bezoeker zich compleet kan laten gaan. Daarom laten we geen pers toe en hebben we slechts één fotograaf rondlopen zodat de bezoeker voluit kan genieten.”

Aankomende editie

Ben je naar aanleiding van dit verhaal nieuwsgierig naar Aus Berlin? Zorg er dan voor dat je aankomende editie op 28 november niet mist. Het festival duurt van 15.00 – 01.00 uur en de afterparty in Club Smederij gaat tot 04.00 uur door. Er zijn nog kaarten.

Natuurlijk vroegen we Joep ook naar zijn hotspot in Berlijn. ”Als je het Berlijnse nachtleven bezoekt mag je Sisyphos diep in het oosten van Berlijn zeker niet overslaan.”