Avans studenten en R-newt vragen aandacht voor wapenbezit onder jongeren

Steeds meer jongeren zijn met messen en andere wapens op straat te vinden. Ze wapenen zichzelf uit bescherming, waarbij de wapens steeds vaker daadwerkelijk gebruikt worden. Onder invloed van zogenoemde drillraps hebben jongeren het gevoel niet ongewapend naar school te kunnen. Vier studenten van de opleiding Social Work aan Avans vragen samen met R-Newt aandacht voor dit steeds groter wordende probleem. Middels speciaal ontworpen stickers hopen ze jongeren bewust te maken van de risico’s van wapenbezit.

Guns Down

In november 2020 lanceerde R-Newt een videoclip met een duidelijke boodschap: pull the shanks down. Deze videoclip inspireerde de vier Avans-studenten om meer aandacht te vragen voor het onderwerp wapenbezit onder jongeren. Ze legden contact met jongerenwerker Chiara Riboch en kwamen zo samen op het idee om deze boodschap kracht bij te zetten door in Tilburg anti-wapenbezit stickers te gaan plakken. De stickers moeten awareness creëren bij jongeren en bevatten een QR-code die naar de videoclip Guns Down linkt. “We hopen op een trigger warning bij jongeren. Zo van: ‘Pas op: jongeren kunnen overlijden aan dit probleem!’”, aldus de studenten.

Milieuvriendelijke stickers door kunstenaar Atilla

De stickers die de boodschap tégen wapenbezit uitdragen, zijn ontworpen door de Tilburgse kunstenaar Atilla. Hij was net als de studenten enthousiast over het idee om de antiwapenbezit campagne visueel kracht bij te zetten en ontwierp drie verschillende stickers die jongeren oproepen geen messen en andere wapens te dragen. De stickers zijn milieuvriendelijk en goedgekeurd door gemeente Tilburg en de politie. Vanaf 5 april zijn de stickers op verschillende hotspots in Tilburg te zien, waaronder op de stoep en straten. De stickers worden geplakt door de vier studenten, samen met jongerenwerkers en jongeren. “Het doel is een zo groot mogelijke groep jongeren bereiken. Wapenbezit en -gebruik is een groot probleem dat aandacht verdient. Met deze actie hopen wij bewustheid te creëren om jongeren uit de problemen te houden. Zo kunnen ze zich focussen op hun toekomst”, vertellen de studenten.