Avans studenten ontwikkelen escaperoom voor Ontdekstation013

Escaperoom ontdekstation013 avans

De eerstejaarsstudenten van de opleiding Technische Bedrijfskunde van Avans Hogeschool in Tilburg gaan Ontdekstation013 helpen bij de ontwikkeling van een escaperoom voor jongeren tussen dertien en zestien jaar. De studenten zullen (onderdelen van) puzzels in een escaperoom ontwerpen en daarna als een prototype ontwikkelen en produceren. Het project start in september.

De nieuw te ontwikkelen escaperoom moet jongeren zowel in hun vrije tijd als in schoolverband naar Ontdekstation013 trekken. Het idee is dat de escaperoom zowel leuk en spannend moet zijn, maar ook een educatief tintje heeft. Op die manier zullen bezoekers zonder dat ze het door hebben, bezig zijn met wetenschap en techniek.

Samenwerking tussen onderwijs én technische sector

Maartje Mutsaers, directeur van Ontdekstation013 is blij met de nieuwe samenwerking met de opleiding Technische Bedrijfskunde van Avans: “We werken al veel samen met scholen in en rond Tilburg. We hopen dat deze samenwerking leidt tot kruisbestuiving tussen onderwijstypen. Hbo-studenten die puzzels en onderdelen ontwerpen voor jongeren uit het voortgezet onderwijs, en wellicht in de toekomst mbo-studenten die de plannen omzetten in een echte escaperoom in de oude fabriekshal in de Spoorzone!”

Aan de slag voor een echte opdrachtgever

Voor eerstejaarsstudenten Technische Bedrijfskunde is het een mooie start van hun opleiding. Ze gaan meteen aan de slag voor een echte opdrachtgever in het project Productontwerp en Product realisatie. Ze leren samenwerken en moeten een oplossing omzetten in een concreet product. In oktober zijn de eerste ontwerpen klaar en in januari moeten de eerste prototypes er zijn.

Projectcoördinator Rens van Loo van Avans: “Ik ben heel blij met een enthousiaste opdrachtgever als Ontdekstation013. Het ontwerpen van escaperoompuzzels is een prachtige opdracht voor onze studenten. In het Ontdekstation013 herkennen wij daarnaast een sterke partner die net als wij gelooft in het verbinden van onderwijs en het bedrijfsleven. Een mooi voorbeeld van de versterking van de technische sector in de regio Tilburg!”

Technische Bedrijfskunde Avans Hogeschool

In de voltijdopleiding Technische Bedrijfskunde (TBK) komt alles over gezonde bedrijfsprocessen aan de orde. Een Technisch Bedrijfskundige adviseert over mogelijke verbeteringen in de bedrijfsprocessen. Bedrijven moeten concurrerend blijven en daarom nadenken over hoe het sneller, efficiënter en goedkoper kan. Procesoptimalisatie, supply chain management, kwaliteitsbeheersing, veranderkunde en strategievorming zijn slechts enkele onderwerpen waar een TBK-er zich mee bezighoudt. Een TBK-er zoekt knelpunten op, bedenkt toekomstbestendige oplossingen en begeleidt de invoering daarvan. Kenmerkend voor de opleiding in Tilburg is dat ze kleinschalig is en ook zeer praktisch. Van begin af aan ben je bezig met echte opdrachten voor bedrijven. Het project productontwerp en realisatie is daar een mooi voorbeeld van.

Over Ontdekstation013

Het Ontdekstation013 biedt Tilburgers tussen 4 en 65 jaar kansen hun kennis, creativiteit en technologische talenten en kennis breed te ontwikkelen zodat zij bewust keuzes maken voor hun toekomst. Ook ondersteunt Ontdekstation013 docenten, begeleiders en ouders bij het opdoen van kennis en het (her)kennen van deze talenten en hen te helpen bij het maken van deze keuzes. Ontdekstation013 biedt een uitdagende omgeving waar wetenschap, techniek en duurzaamheid centraal staan. In Ontdekstation013 werken mensen uit verschillende disciplines samen en helpen hen bij het maken van een bewuste keuze voor de toekomst.