Awakenings presenteert prikkelarme ruimte op festivalterrein in Hilvarenbeek

awakenings summer festival

Een technofestival en een prikkelarme ruimte. Bijzondere combinatie. Deze ruimte is ontwikkeld in samenwerking met HandicapNL en Philips TV & Sound en is bedoeld voor bezoekers met een beperking.

Awakenings slaat voor Summer Festival de handen ineen met HandicapNL en Philips TV & Sound en kondigt met trots een ‘prikkelarme’ ruimte aan. Een plek waar bezoekers die dat nodig hebben, zich terug kunnen trekken in een fijne serene plek, onder andere met behulp van noise-cancelling headphones en rustgevende geluiden en beelden.

In Nederland leven 2 miljoen mensen met een beperking. Een groot deel hiervan zijn jongeren die zich eenzaam voelen en nooit naar een festival gaan. Het is voor deze groep niet vanzelfsprekend dat zij deel kunnen nemen aan het normale dagelijkse leven. Awakenings hoopt hierin een verschil te kunnen maken door haar evenement beter toegankelijk te maken, zodat het voor iedereen mogelijk is om van dit festival te genieten.

In deze nieuwe zorgruimte zijn medewerkers van HandicapNL aanwezig  voor advies maar er is ook ondersteuning van een medische vrijwilliger. Er zijn verschillende spaces ingericht voor overprikkelde bezoekers om even helemaal tot rust te komen. Zo is er een ruimte waar medische zorg verleend kan worden. Een gekwalificeerde host bij de deur ziet erop toe dat alleen bezoekers die de ruimte echt nodig hebben worden toegelaten. Overige bezoekers worden doorverwezen naar de diverse chill out area’s op het festivalterrein.

Awakenings is onderdeel van de koplopers groep die zich onder leiding van HandicapNL inzetten om evenementen toegankelijker te maken onder de noemer ‘Onbeperkt Feest’.

Samenwerking

De prikkelarme ruimte is een samenwerking tussen  Awakenings met HandicapNL en Philips TV & Sound. In gesprekken met HandicapNL is gekeken wat er nodig is om mensen met een beperking goed te faciliteren op festivals, in Philips TV & Sound heeft Awakenings hiervoor een mooie partner gevonden. Philips zal onder andere noise-cancelling headphones en schermen leveren voor de prikkelarme ruimte.

“Wij streven naar een wereld waarin mensen met een handicap niet beperkt worden binnen de samenleving. Dat vergt vaak grote veranderingen, waarbij samenwerkingen met koplopers een enorm positief effect hebben. In onze gezamenlijke visie om mensen ongeacht verschillen samen te brengen zijn wij ontzettend blij dat Awakenings een van onze 10 festival-partners is. Met deze samenwerking brengen wij de samenleving weer een stukje dichter bij elkaar en wij zijn ontzettend trots op de bijdrage die wij en onze partners daaraan hebben geleverd!” zegt Daniëlle Schutgens, Directeur HandicapNL

De ruimte op Awakenings Summer Festival is onderdeel van een pilot. Met als doel dat het vanaf volgend jaar een vast element wordt op de festivals van Awakenings. Ervaringen worden gedeeld binnen zowel de koplopers groep van ‘Onbeperkt Feest’, als de interne werkgroep van festivals binnen de ID&T Group, om hier vervolgens samen in op te trekken.

Meer informatie

Awakenings hoopt dat vele organisatoren zullen volgen, zodat ook bezoekers met een beperking van festivals kunnen genieten. Op Awakenings Summer Festival mag er zoals altijd 1 begeleider gratis mee. Ook zijn er nog enkele huisjes apart gehouden, welke faciliteiten hebben voor personen met een beperking.  Voor iedereen die liever in een eigen tent op de camping wil staan, zijn er plekken vrijgehouden dicht bij een toilet- & douchegebouw met aangepaste faciliteiten. Meer info over alle voorzieningen is te vinden op www.awakenings.com/toegankelijkheid. Voor vragen kan er gemaild worden naar info@awakenings.nl.

Awakenings staat in het weekend van 7 t/m 9 juli op het programma.