Babsmade: Van Cupcake House naar homemade Bakery

Babsmade

Vorig jaar opende Cupcake House in de Willem II straat. Toen wij laatst door het Dwaalgebied liepen, viel ons op dat de naam en aankleding van de zaak is veranderd. Een nieuwe eigenaar? Nee! Een nieuw naam? Ja: Babsmade. Tijd om bij te kletsen met Barbara Chylinska (Babs), eigenaresse van de zaak.

Voor wie nog nooit van Cupcake House gehoord heeft een kleine samenvatting: Babs kwam ongeveer drie jaar geleden naar Nederland samen met haar man Jarek en hun drie kinderen. Ze opende in december 2015 haar Cupcake House, nadat ze op verschillende markten in Tilburg lovende reacties kreeg op haar zelfgemaakte baksels.

Babsmade

De focus van de zaak veranderde al snel van cupcakes naar een complete bakkerij. Op het moment dat wij de zaak binnenlopen valt het meteen op dat er geen cupcakes op de toonbank staan. “Toen onze naam nog Cupcake House was, introduceerden we etenswaren als zelfgemaakte soepen, bagels en muffins. Vandaag hebben we bijvoorbeeld niet eens cupcakes op het menu staan, ons concept past helemaal niet meer bij de naam Cupcake House. Ik wilde mijn zaak eigenlijk Babs homemade Bakery noemen. Maar omdat wij alles zelf maken bedacht ik de naam Babsmade.”

Huiskamersfeer

Wat verder opvalt is de gezellige huiskamersfeer die er hangt. “Mijn man en kinderen zijn hier ook vaak, het voelt ook echt alsof mensen bij mij thuis op bezoek komen.” De zaak is volledig door het Poolse stel opgeknapt. De bar bestaat bijvoorbeeld uit allerlei verschillende blokken hout en is door Jarek ontworpen en gemaakt. “We hadden geen budget om professionele werklui in te huren. Alles dat je hier ziet hebben we zelf gedaan.”

Babsmade

Het menu

De cupcakes waar het allemaal mee begon zijn overigens nog wel te verkrijgen. Babs struint de lokale markten af naar verse producten. Dit betekent dat het menu per week, dag en zelf per uur verschillend kan zijn. Babs moet even lachen als ze het hierover heeft. “Ik merk dat dit voor sommige mensen een beetje wennen is. Ze willen het liefst iedere dag precies hetzelfde broodje met hetzelfde drankje. Ik moet mezelf soms ook tegenhouden om niet iedere dag een volledig nieuw menu te hebben. Ik ben het liefst altijd met eten aan het experimenteren in de keuken om nieuwe gerechten te ontdekken. Inmiddels weet ik het zeker; ik blijf tot mijn dood in de keuken staan.”

babsmade 630

Ontbijt en lunch

Wat je verder kunt bestellen? Wat dacht je van Babs haar speciale smoothies en shakes? Of stel je eigen thee samen aan de exclusieve thee-bar. Ben jij nieuwsgierig hoe het menu er op dit moment uitziet? Bekijk het huidige menu hier. Als je meer creaties van Babs wilt zien, dan moet je zeker even de Facebookpagina bezoeken, waar honderden foto’s te vinden zijn.

Polen vs Nederland

Natuurlijk was het voor het stel eventjes wennen in Nederland. Ze zijn de eetgewoonten in Polen anders dan in Nederland. “Polen eten ‘s-middags een volledige maaltijd. Een lunch zoals we die hier kennen, hebben ze in Polen niet. ‘s-Avonds eten ze dan alleen nog maar een broodje. We waren in het begin ook tot negen uur open, dat is met Nederlandse eetgewoonten dus heel onlogisch, wisten wij veel,” vertelt Babs lachend. Nu is de zaak dus iedere dag tot 17:00 uur open. “En op zondag gaan we volgens Hollandse principes lekker dicht.”

food-babs-630
Een aantal gerechten van Babs

Meer informatie

Als jij nu honger hebt gekregen, moet je zeker even langs Babsmade gaan. De bakery heeft een centrale ligging, tegenover de Willem II passage. Ook kun je hier gezellig zitten op het buitenterras. Wat ons opvalt is dat er veel internationale studenten van Tilburg University komen lunchen en/of studeren. Ze zijn iedere dag open van 10:00 tot 17:00 uur. Deze authentieke bakkerij zit aan aan de Willem II straat 4.