Bar Leonardo 1 jaar: ‘Moet je eens voorstellen waar we over nóg een jaar staan’

Bar Leonardo

Precies een jaar geleden gooit de toen 25-jarige Florentijn Marinissen het roer volledig om. In plaats van zijn studie IEMES af te maken, besluit hij eerst Bar Leonardo aan de Korte Heuvel te openen. Na een jaar vol ‘leren, ontdekken en experimenteren’ is er veel veranderd. “Als ik één ding heb geleerd, is het dat Bar Leonardo een schip is en dat we zelf kunnen sturen.”

Als we aan Florentijn vragen om zijn eerste jaar in een woord te omschrijven, moet hij lachen. “Krankzinnig,” antwoordt hij. “Het is zó maf, er komt zóveel op je af. Ik wist van tevoren natuurlijk wel waar ik voor tekende, maar om het dan zelf mee te maken… dat is echt andere koek. Ik heb heel veel mensen leren kennen, ik heb heel veel leren doen en daarnaast heb ik mezelf en de kroeg verder ontwikkeld.”

Testen van ideeën

Het eerste jaar van Bar Leonardo staat in het teken van ‘leren, ontdekken en experimenteren’. Als er een idee ontstaat, wordt dit het liefst meteen getest. “Een dag voor de start van Roadburn bedacht ik bijvoorbeeld dat het wel leuk zou zijn om hamburgers te verkopen. Een bordje buiten met ‘hamburgers’ en let’s go. Ik had niet eens de keukenapparatuur, alleen een grilletje van thuis. Ik haalde gehakt bij Fons Pessers en ben gewoon burgers gaan maken volgens eigen recept. Ik heb in een weekend zo’n 250 burgers staan grillen, kreeg veel goede feedback en dacht; leuk doen we volgend jaar weer! Tot er een week later mensen op het terras zaten en twee hamburgers bestelden. En later gebeurde dat weer. Toen dacht ik; als mensen die burgers zo lekker vinden, dan moeten we daar direct mee aan de slag. En nu staan er een ham- en cheeseburger vast op de kaart!”

“Als ik één ding heb geleerd is het dat Bar Leonardo een schip is en dat we zelf kunnen sturen. Ik vind het heel leuk om te proberen, te experimenteren. Als het dan tegenvalt dan doe je er alleen maar ervaring mee op.”

Een borrelcafé met een brede doelgroep

Bar Leonardo is volgens Florentijn met een relatief blanco canvas gestart. “Vanuit daar zijn wij pas echt gaan ontwikkelen. Niet stilzitten, maar blijven bouwen en aanpassen.” Met onder andere de hulp van het personeel en de gasten is er het afgelopen jaar dan ook veel veranderd bij Bar Leonardo. Een van de grootste veranderingen is misschien wel de inrichting. “Van een relatief kaal café, hebben we stap voor stap dingen toegevoegd en aangepast. Wij hebben een behoorlijk eigenzinnige visie maar luisteren goed naar de ideeën van onze gasten. Het is tenslotte niet alleen mijn café of die van het team, maar van iedereen die betrokken wil zijn. Deze combinatie van ideeën maakt het café uniek.  Het krijgt dan ook steeds meer de look en feel van een ‘New York style’ bar.”

bar leonardo

Naast het feit dat Bar Leonardo er anders uit is gaan zien, is ook de identiteit van de bar veranderd. “Een jaar geleden waren we nog echt een bruincafé met veel stamgasten. Maar ik merk dat we steeds meer een borrelcafé met een brede doelgroep worden. Elke week weten steeds meer mensen ons te vinden voor de uitgebreide kaart en fijne ambiance, waar een goed gesprek het uitgangspunt is.” Binnen een jaar tijd is de kaart van Bar Leonardo dan ook gegroeid naar meer dan 75 speciaal bieren, diverse wijnen, stevige whisky’s en spannende cocktails. “Doordat wij wekelijks dranken aan de kaart toevoegen blijven gasten nieuwsgierig en heeft menig gast bij ons nieuwe favorieten ontdekt!’’

Florentijn kan niet wachten om te zien hoeveel er in het tweede jaar van Bar Leonardo gaat veranderen. “Het wordt steeds leuker, het wordt steeds gaver. Moet je eens voorstellen waar we over nóg een jaar staan.”

‘Ik heb Tilburg afgelopen jaar pas echt ontdekt’

Wat Florentijn het afgelopen jaar als heel bijzonder heeft ervaren, is de betrokkenheid van gasten bij Bar Leonardo. “Dit zijn mensen die ik tot een jaar geleden niet kende en nu gewoon mee staan te klussen in de bar. Laatst vertelde ik bijvoorbeeld dat mijn vriendin Rivka en ik gaan verhuizen, dan wordt er van alle hoeken meteen hulp aangeboden. Je hoeft het niet eens te vragen! Dat heb ik van tevoren echt onderschat.  De band die wij opbouwen met de gasten is bijzonder. Je speelt echt een actieve rol in elkaars leven.”

“Misschien is dat ook wel Tilburgs. Tilburg is natuurlijk een hele grote stad met de charme van een dorp. Mensen helpen elkaar hier, de lijntjes zijn kort, je kunt iedereen benaderen. Er heerst hier veel meer openheid dan wat ik misschien in eerste instantie als buitenstaander dacht.”

Experimentele mindset

Mede door de openheid van de stad, ziet Florentijn zichzelf hier nog jaren zitten. “Als student was Tilburg meer mijn verblijfplaats, maar nu is het echt mijn stad. Ik zie hoe Tilburg zich ontwikkelt en ik wil een positieve bijdrage leveren aan die ontwikkeling. Kijk bijvoorbeeld naar RAW, dat is een plek die mij echt inspireert. Zij experimenteren en doen gewoon wat ze leuk vinden. Misschien is dat ook wel de kracht van de Spoorzone in z’n geheel. Die experimentele mindset van de Spoorzone past ook bij mij en wil ik met Bar Leonardo naar de Korte Heuvel brengen.”