Barcode op bed verbetert hygiëne

Geen bedden of kastjes meer die worden overgeslagen voor een reinigingsbeurt in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis. Op de locatie St. Elisabeth komt een nieuw systeem waarmee alle bedden, matrassen en kastjes door een barcode geregistreerd staan. De barcodering verbetert de hygiëne in het ziekenhuis.

Door de barcode te scannen, is simpel te zien wanneer het bed voor het laatst periodiek schoonmaak- of technisch onderhoud heeft gekregen. Het eerdere systeem dat het ziekenhuis had, is met het vervangen van alle bedden, verdwenen. Door de continue verplaatsing van de bedden, kon niet worden uitgesloten dat bedden werden vergeten of overgeslagen.

Verplaatsing

Het nieuwe systeem verkleint de kans dat één van de circa 520 bedden een reinigingsbeurt mist. “Door de barcodes weten we 98 procent van de bedden of kastjes te vinden”, vertelt projectleider Rianne Schoenmakers. “Bedden in een ziekenhuis staan nooit lang op één plek. De patiënt wordt bijvoorbeeld met het bed naar de operatiekamer gereden of verplaatst naar een andere kamer of afdeling.”

De bedden met barcode zijn dus veel gemakkelijker terug te vinden. “Wanneer een patiënt bijvoorbeeld naar de operatiekamer moet, wordt eerst de barcode op het polsbandje gescand en daarna het bed. Met de codering weten we dus waar een bed voor het laatst stond en wanneer deze voor het laatst gereinigd is.”

Onderkant

De barcodering is een grote verbetering voor de hygiëne. Een periodieke schoonmaakbeurt houdt in dat de bedden van top tot teen schoongemaakt worden en de matrassen worden gereinigd. Door een draaistel kan ook de onderkant van de bedden schoongemaakt worden. Dit vindt eens in de acht weken plaats.

Alle bedden, matrassen en kastjes zijn inmiddels op de locatie St. Elisabeth voorzien van een barcode. Op 1 januari gaat het nieuwe systeem in werking.