Bart Dikmans: “De gevolgen bij een cyberaanval of een hack zijn niet te overzien!”

bart dikmans tredion

Als er iemand trots is op de stad, is het Tilburger Bart Dikmans (54) wel! Hij woonde op maar liefst 16 verschillende plekken in de stad, heeft 10 jaar voor Interpolis gewerkt, was ruim 8 jaar als ondernemer actief in de training- en coaching wereld en is sinds begin dit jaar de nieuwe business developer van ICT- en telecomdienstverlener Tredion. Het bedrijf dat onder andere is gespecialiseerd in cybersecurity (een ontzettend actueel onderwerp) wil bedrijven in de stad en de Tilburgers bewuster maken van de gevaren die online op de loer liggen. Wij stellen (0)13 vragen aan Bart. Lees snel verder! 

#1: Allereerst: wat is Tredion voor bedrijf en hoe ben je er terechtgekomen?

Tredion is een bedrijf dat ervoor zorgt dat andere bedrijven – onze klanten dus – goed kunnen werken door hun ICT en telecom uitdagingen helemaal uit handen te nemen. Ook trainen wij het personeel van onze klanten hoe ze gebruik kunnen maken van onze diensten of producten. Wij zijn onder andere gespecialiseerd in cybersecurity en daar ook erg proactief in. Dat houdt concreet in dat wij zaken die voor eventuele problemen kunnen zorgen al detecteren en oplossen voordat onze klanten het doorhebben. Daardoor kunnen zij zich volledig focussen op hun eigen business zonder zich zorgen te maken over hun ICT, telecom en online beveiliging. Ik ben hier sinds 1 januari in dienst. Ik had een oproepje geplaatst op LinkedIn dat ik op zoek was naar een nieuwe uitdaging. Daar reageerde financieel directeur Luuk op en zo geschiedde.” 

#2: Wat houdt je functie bij Tredion in?

“Ik heb geen achtergrond in de ICT, maar wel een groot zakelijk netwerk in de stad en een commerciële achtergrond. Ik zet mijn netwerk in om zakelijk Tilburg kennis te laten maken met Tredion. Dit doen we door middel van het organiseren van zakelijke events, sponsoring en security-scans voor het MKB in (maar ook buiten) de stad. We willen dan ook écht iets terug doen voor de regio. Er liggen zoveel online gevaren op de loer waar bedrijven niet van op de hoogte zijn. De security scans die we aanbieden, zijn gratis. In een uurtje wordt de hele organisatie doorlopen en krijg je een uitgebreid rapport met daarin de gevaren en mogelijke oplossingen. Mijn werkdagen zijn dan ook erg uiteenlopend. Het ene moment ben ik bezig met het opstellen van een mailingcampagne, even later heb ik afspraken bij bedrijven of ben ik op een zakelijk event aanwezig.” 

#3: Waar haal je het meeste plezier uit in je werk?

“Daadwerkelijk met ondernemers in gesprek gaan en bedrijven te bezoeken. Ik ben altijd benieuwd naar het verhaal van ondernemers. Wat drijft ze, waar willen ze in de toekomst naartoe en waar liggen ze van wakker? Dat zijn vragen die ik altijd stel en waar ik altijd heel erg benieuwd naar ben. Mogelijk hebben wij dan wel de oplossing voor een aantal zaken waar een ondernemer van wakker ligt of kan ik mijn netwerk inzetten om hem of haar te helpen. Uiteindelijk is het menselijke contact het leukste aan mijn werk. Mensen zijn gewoon leuk!” 

#4: Waarin onderscheidt Tredion zich van andere ICT-dienstverleners?

“Vooral in het stukje adoptie. Je kunt bij ons software, hardware of andere diensten en producten aanschaffen, maar daarna begint het pas. Wij trainen bedrijven hoe om te gaan met onze producten. Daarnaast is het gewoon een gezellige club met 50 mensen in dienst en daardoor een betrouwbaar bedrijf. En het belangrijkste: we zorgen ervoor dat onze klanten volledig ontzorgd worden op het gebied van ICT, Telecom en cybersecurity.” 

#5: Waarom is een goede en veilige omgeving zo belangrijk voor ondernemers?

“Omdat de gevolgen en kosten van een cyberaanval of een hack niet te overzien zijn. Je kunt ervoor kiezen om niet te investeren in cybersecurity, maar als je dan een keer het haasje bent, zijn de gevolgen en kosten niet te overzien. Zie het als een soort verzekering. Je kunt je auto WA verzekeren, maar ook allrisk. Mocht er dan iets gebeuren, ben je toch blij dat je allrisk verzekerd bent. Misschien ben je dan maandelijks wat meer geld kwijt, maar als het daadwerkelijk zover is, lopen de kosten al snel in het tien-, zo niet honderdvoudige. Het verschil met een verzekering is dat je een verzekering gebruikt om financiële schade te dekken, maar niet om verloren of onherstelbare data terug te krijgen. Daarom is investeren in cybersecurity misschien wel veel meer waard. Eigenlijk kun je niet zonder. Toch merk je nog steeds dat cybersecurity een ondergeschoven kindje is. Zowel bij bedrijven als bij de mens zelf. Wij gaan ervoor zorgen dat we bedrijven en hun personeel bewust laten worden welke risico’s ze lopen. Bedrijven onderschatten hoe groot de kans is dat ze gehackt worden.” 

#6: Denk je dat mensen door actuele maatschappelijke situaties bewuster worden van het belang van cybersecurity?

“Dat hoop ik wel! Je zag door de coronacrisis dat veel mensen thuis gingen werken en bedrijven behoefte hadden aan efficiënt op afstand werken. Maar ook rondom de ontwikkelingen in Oekraïne ontstaat bewustwording. Dat is namelijk niet alleen een fysieke oorlog, maar ook een cyberoorlog. Over en weer worden bedrijven gehackt en de logistiek platgelegd. Ook daarin geldt: de gevolgen van een hack zijn vaak niet te overzien.” 

bart dikmans tredion

#7: Zijn er zaken binnen de ICT waarvan je voorziet dat het binnenkort nog belangrijker gaat worden?

“Een heleboel. Thuiswerken, VR gaat een vlucht krijgen, maar ook robotisering zorgt voor uitdagingen. Voor de beeldvorming: ook robots zijn te hacken. In de praktijk kan het dan zo zijn dat robots die operaties of andere belangrijke werkzaamheden uitvoeren, worden gehackt. Ook dan kun je jezelf wel voorstellen hoe groot de gevolgen zijn. Als ik bedrijven in de basis zou mogen adviseren, adviseer ik om niet naar specifieke oplossingen te kijken, maar naar het complete plaatje. Wat zijn de risico’s, wat kan ik doen om deze te beschermen, hoe zorg ik ervoor dat ik weer wanneer ik gehackt wordt en wat doe ik als het onverhoopt toch mis gaat. Een goede start is de security scan die we aanbieden.”

#8: Wat zijn je ambities binnen Tredion?

“Allereerst om het netwerk uit te breiden met relaties en klanten. Ook ga ik ons personeel trainen op het gebied van commercie, communicatie en leiderschap. En we organiseren op 14 juli het grootste cybersecurity-event van de regio. Hier hopen we op de aanwezigheid van 200 bedrijven uit Tilburg en omgeving. Dat programma wordt echt tof en is een aanrader voor eigenlijk alle ondernemers. We organiseren dit evenement samen met Rabobank, VDT Advocaten en Station88. Als locatie hebben we het Koning Willem II Stadion of de Spoorzone op het oog. En uiteraard lijkt het me gaaf om voor mooie Tilburgse bedrijven te werken. Denk aan Willem II, Midpoint Brabant en Mindlabs. 

#9: Jullie zijn middenin de Spoorzone gevestigd: hoe bevalt dat?

“Fantastisch! We zijn hier niet voor niks gaan zitten. De Spoorzone is de technische- en datahub van Tilburg: hier gebeurt het. We trekken veel op met bedrijven in de Spoorzone en zijn gevestigd in Gebouw 88. We werken dan ook veel samen met Station88 en delen samen ideeën om het MKB in de regio te bereiken en te helpen. Bovendien is het een supertoffe plek om te zitten natuurlijk.” 

#10: Tredion is van oorsprong geen Tilburgs bedrijf: hebben ze bewust gekozen om jou aan te nemen?

“Jazeker! Ik heb hier natuurlijk een groot zakelijk netwerk. En ze zochten iemand met een commerciële achtergrond met ervaring in Tilburg. Ik zei wel meteen: ik heb geen achtergrond in de ICT. Maar gelukkig is dat ook niet nodig. Zodra het technisch wordt, schuif ik direct de échte techneuten naar voren!” 

#11: Je bent een trotse Tilburger: wat maakt je trots op de stad zo groot?

“Afgelopen 25 jaar heb ik de stad enorm zien veranderen. We zijn van het lelijke eendje van Brabant getransformeerd tot volwaardige studentenstad waar het explodeert van de gave evenementen. Daarnaast bruist het uitgaansleven en komen er enorm veel hotspots bij. Een makelaar uit Den Bosch zei onlangs tegen me: ‘Wij kijken met jaloezie naar Tilburg en wat daar allemaal gebeurt. Wij mogen niet eens meer in jullie schaduw staan’. Dat maakt me wel trots!” 

#12: Waarin onderscheidt Tilburg zich van andere steden?

“Ik denk gewoon door de initiatieven en evenementen in de stad. Iedereen is hier welkom – zelfs met carnaval (knipoog) – maar toch is de Tilburger recht door zee. Het bruist hier van de gave initiatieven en de lijntjes zijn kort. Je hebt hier een enorme diversiteit van mensen die elkaar makkelijk weten te vinden. De leukste dingen die hier gebeuren ontstaan door dit soort samenwerkingen.”

#13: Op welke plekken in de stad kom je zelf graag?

Vooral aan de Piushaven, op de Korte Heuvel, het Spoorpark en bij Willem II. Mijn vader was onderdeel van het team dat als eerste kampioen werd van Nederland. Dat maakt me wel erg trots. Ik kom graag bij Café de Slijterij, Café Bakker, Villa Pastorie en Doloris. Ik heb vroeger ook nog een tijd bij Café Bolle gewerkt, dus die zaak heeft ook een speciale plek in mijn hart! Ook kom ik graag op evenementen zoals HapStap, carnaval, de Tilburgse kermis en Draaimolen Festival. 

Meer informatie 

Wil je meer informatie over Tredion en de diensten die ze aanbieden? Check dan snel de website!