Basisschoolleerlingen in gesprek met ooggetuige van de Tweede Wereldoorlog in Tilburg

basisschoolleerlingen

Maandag 11 februari startte op basisschool De Elzen in Tilburg het educatief programma ‘Wij Herdenken en Vieren’. Dit werd gedaan met een bijzondere gast: Aart Markus, die vragen beantwoordde van de leerlingen van groep 7 en 8. Meneer Markus was tijdens de oorlog zo oud als deze leerlingen nu zijn, maar zijn leven was door de oorlog totaal anders. Op Instagram (@aarttilburg) zijn de verhalen van Aart te volgen.

De leerlingen wilden weten of er bij Aart thuis een schuilkelder was, of hij nog gewoon buiten kon spelen en of hij honger had tijdens de oorlog. Ieder jaar staan Tilburgers stil bij de Tweede Wereldoorlog. Maar hoe breng je deze gebeurtenissen over op kinderen? En hoe vertel je wat er in jouw woonplaats is gebeurd? Via het programma ‘Wij Herdenken en Vieren’ maken leerlingen van basisscholen in Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout op verschillende manieren kennis met de oorlog en het belang van vrijheid. Het aanbod is breed. Van stickerboek tot stadswandeling, van schrijfwedstrijd tot de verhalen op Instagram. Basisscholen kunnen eenvoudig aanhaken. Docenten bepalen zelf of en hoe zij de verschillende elementen gebruiken. De herinneringen van de 86-jarige erfgetuige Aart zijn via Instagram (@aarttilburg) voor iedereen te volgen.

Herdenken en vieren

Stadsmuseum Tilburg ontwikkelde het programma in opdracht van het Plaatselijk Comité Nationale Herdenking 4 mei Tilburg, het Oranje Comité en de gemeente Tilburg. De deelnemende klassen krijgen een stickerboek, waarin op eigentijdse wijze naar de oorlog wordt gekeken, zowel die van 1940-1945 als de meer recente conflicten. Ook de betekenis van vrijheid toen en nu komt aan bod. Veel lokale en regionale historische feiten krijgen aandacht en brengen op die manier de geschiedenis dichterbij. Burgemeester Weterings zegt hierover in het stickerboek: “Oorlog is niet alleen van vroeger. Denk bijvoorbeeld aan Syrië, waar al jaren wordt gevochten. Door erover te lezen en te praten, kunnen we leren van fouten van vroeger.”
Belangrijke partners zijn Factorium Podiumkunsten, de Stadsgidserij, de Bibliotheek Midden-Brabant en het Veteraneninstituut. Hun gevarieerde aanbod sluit aan bij de onderwerpen in het stickerboek. Aan de eerste editie van dit programma in 2018 deden 7 scholen mee, dit schooljaar is het aantal verdubbeld.

Instagram

De generatie die de oorlog heeft meegemaakt en ons de verhalen kan vertellen, wordt steeds kleiner. Stadsmuseum Tilburg zoekt daarom jaarlijks een erfgetuige: een inwoner van de gemeente Tilburg die als kind de oorlog heeft meegemaakt. Dit jaar vertelt de 86-jarige Aart Markus zijn verhaal via Instagram. Hij was 7 jaar oud toen de Tweede Wereldoorlog begon. Vorig jaar deed MarieJes van Ierlant met succes haar verhaal. Beeldmateriaal van toen (aangeleverd door Regionaal Archief Tilburg) wordt verweven met de digitale mogelijkheden van nu.

Bommen op de LocHal

Aart heeft veel herinneringen aan de oorlog. Zijn vader werkte bij het spoor, in het gebied dat we in Tilburg nu als de Spoorzone kennen. Duits afweergeschut stond op het dak van de huidige LocHal en goederentreinen werden beschoten. Zijn herinneringen tonen de verschrikkingen van de oorlog, maar ook dat het leven tijdens de oorlog deels ‘gewoon’ doorging. De berichten op Instagram lopen door tot en met 6 mei 2019. Meer informatie over het gehele programma is te vinden op www.wijherdenkenenvieren.nl. Geïnteresseerde scholen vinden daar informatie hoe ze zich nog kunnen opgeven.