Nieuws

etz
Let op! Dit artikel is al 79 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Behandeling van terugval bij MS kan voortaan thuis

Bijna alle Multiple Sclerose (MS)-patiënten met een terugval in het ziekteproces, kunnen voortaan thuis worden behandeld. Zij hoeven daarvoor niet meer naar het ziekenhuis te komen, omdat het medicijn methylprednison ook nu ook in capsulevorm beschikbaar is. 

Fotografie: ETZ Fotografie / Maria van der Heyden

De meeste mensen met MS hebben een zogenoemd relapsing remitting ziektebeloop waarbij een terugval (ook wel relapse of schub genoemd) wordt afgewisseld met periodes van herstel. Bij een forse verergering wordt vaak een behandeling gegeven met methylprednison op de dagbehandeling van het ziekenhuis. Dit gebeurt via een infuus, en duurt tussen de drie en vijf dagen.

Thuisbehandeling

Deze behandeling kan echter net zo goed en net zo veilig thuis worden gegeven met capsules methylprednison in dezelfde dosering. Uit medische literatuur is gebleken dat dit net zo effectief is. Tot voor kort was methylprednison in tablet- of capsulevorm niet beschikbaar in Nederland, omdat import niet is toegestaan. In omringende landen staat in de behandelrichtlijnen van MS dat orale toediening de voorkeur heeft.

Indicatiestelling voor de thuisbehandeling moet volgens MS neurologen wél gebeuren door een neuroloog, net als de verstrekking van de capsules via de poli-apotheek in het ziekenhuis moet gaan. Dit om te voorkomen dat dit soort kuren, op aandringen van patiënten, te gemakkelijk worden gegeven door de huisarts.

Productie capsules

Vanuit de afdeling Neurologie van het  ETZ (Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis) is via het Netwerk Zinnige Zorg van coöperatie VGZ de samenwerking gevonden met de ziekenhuisapotheek van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Daar is de productie van capsules met 100mg methylprednison opgezet, die nu aan alle ziekenhuisapotheken in Nederland geleverd kunnen worden. ETZ-neuroloog en initiatiefnemer Edo Arnoldus verwacht dat de capsules snel beschikbaar komen voor alle MS-patiënten: “Zij kunnen dan thuis, in de eigen vertrouwde omgeving de capsules slikken in plaats van meerdere dagen naar het ziekenhuis moeten reizen”.

Juiste zorg op de juiste plek

Het bestuur van de Nederlandse vereniging voor Neurologie en het bestuur van Landelijke Werkgroep MS neurologen ondersteunen dit initiatief van van harte. Na een recente bijeenkomst zijn alle zorgverzekeraars akkoord gegaan met de vergoeding per 1 februari 2021. Hiermee is het laatste obstakel weggenomen en kan voor deze indicatie de juiste zorg op de juiste plek plaatsvinden. Dit levert een kostenbesparing op van ruim twee miljoen euro, en is veel patiëntvriendelijker.

Meer lezen?

Meer nieuws over het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis? Kijk dan op de website.