Bekendmaking ‘beste frikandel speciaal van Tilburg’ verkiezing [inclusief juryrapporten]

beste frikandel speciaal

We hebben vijf cafetaria’s dagenlang in spanning gelaten, maar daar is hij dan: de bekendmaking van de ‘beste frikandel speciaal van Tilburg’ verkiezing. Ga er eventjes voor zitten want het is een zeer uitgebreid verslag inclusief juryrapporten. 

Geschreven door: De Kruikenzeiker [juryvoorzitter]

Ik was zeer vereerd toen Tilburg.com mij vroeg om het jureren van de verkiezing van ‘Beste frikandel speciaal van Tilburg’ in goede banen de leiden. De jury zou bestaan uit typische Tilburgers die in meer of mindere mate verstand hebben van frikandellen. Niet omdat zij daar professioneel bij betrokken zijn, maar puur uit liefhebberij. Want daar draait deze verkiezing ook om; liefhebberij. De emoties liepen bij sommige mensen al hoog op toen de genomineerden bekend werden gemaakt want van sommige mensen zat hun favoriete friettent er niet bij. Waar een goed ‘open been’ aan moet voldoen is dus voor iedereen anders. Dat merkten we wel tijdens het jureren. Wij gingen langs bij de 5 cafetaria’s die de meeste stemmen kregen op Tilburg.com. En uiteindelijk konden we het gelukkig prima eens worden over een terechte winnaar.

Voorstelronde juryleden

vakjury

Als juryvoorzitter heb ik de eer om even mijn juryleden en mijzelf voor te stellen aan u, zodat u weet dat u op ons kunt vertrouwen.

De Kruikenzeiker

Of mijn voetbalclub Willem II nou uit of thuis speelt, ik ben erbij en maak er als het even kan een lekker vet en ongezond uitstapje van. Ik recenseer en beschrijf deze uitstapjes op www.dekruikenzeiker.nl. Mijn ideale friettent is oud, versleten en ontiegelijk kneuterig met zoveel mogelijk gokkasten met van die verschrikkelijk irritante lichtjes als ze niet gebruikt worden. Een goeie frikandel speciaal is voor mij een del met veel ui, en met een mayonaise die de baas is over de licht zoete curry.

Camiel Donders

Camiel werd aan mij voorgesteld als de bedenker van de carnavalskwèèker ‘gij zèèt ene friekandèl, mar wèl enen hille speciaole’. Dit bleek echter niet helemaal juist en ik maakte me dus grote zorgen om zijn deskundigheid. Hij bleek echter een groot kenner, purist en vooral liefhebber te zijn. Volgens hem moet er op een frikandel, geserveerd in een zwart bakje, echte mayonaise en geen frietsaus. Vandaar dat hij alle friettenten vanwege het gebruik van frietsaus hard afrekende. Camiel droeg een shirt met de tekst ‘Freak & Del’. Waarvan akte.

Goeie friet of niet?

Zijn kleine, sportieve gestalte doet niet vermoeden dat deze grootverbruiker van friet en snacks bijna alle friettenten van Tilburg en omstreken bezocht heeft. Deze frietzaken beoordeelt hij op zijn Facebookpagina ‘Goeie friet of niet?‘ In zijn topjaar at hij maar liefst 176(!) frikandellen speciaal. Noem een friettent en hij vertelt je wat voor friet ze hebben en van welk merk de sausjes zijn. Waar kinderen van nu fan zijn van Justin Bieber, had hij vroeger posters van Oliehoorn curry en Zaanse Mayonaise boven zijn bed hangen. Ziet er uit als een vleesgeworden Ferry van de Zaande, maar dan zonder roze trainingspak.

Jan Eijsermans van Veul Gère

Jan van Veul Gère is de zanger van de carnavalskraker ‘Speciaole friekendèl’. Nou roepen mensen al gauw dat een carnavalsliedje een kraker is, maar die van hullie was het ècht. Jan mocht ooit eens optreden bij Willem II en toen zat ik ‘m af te zèèken. Vanavond stonden we echter zij aan zij om ‘speciaole friekendèllen’ te proeven. Jan was onzeker of hij wel alle frikandellen op kon. Ik maakte meteen duidelijk dat zijn beoordelingsformulier verscheurd zou worden als hij niet alles mee zou eten. Je neemt deze zware taak op je of je doet het niet. Jan deed het. Gezellige meens wel, die Jan.

Dé test

Met luxe bolides met verschrikkelijk lelijke stickers met ‘Vakjury’ en een frikandel speciaal d’r op scheurden we richting De Smulhoek in de Mechtildisstraat.

De Smulhoek

smulhoek

Bij binnenkomst werden we uiterst vriendelijk begroet door een echtpaar dat al ruim 33 jaar de mensen met ontzettend veel liefde en plezier voorziet van friet en snacks. De Smulhoek is heel klein, maar het is waarschijnlijk de meest gezellige 22 vierkante meter friettent van Tilburg. Camiel toverde een postweegschaal tevoorschijn die hij uit het kantoor van Tilburg.com geschoept had. De frikandel tikte net niet de 100 gram aan. Helaas waren na deze weging de batterijen op en dus nam hij de weegschaal verder voor niks mee.

De frikandel speciaal werd aan ons geserveerd in een wit bakje op een servetje met een echte vork. De jury reageerde, mede door de opgebouwde honger, enthousiast. Wat meteen opvalt aan de frikandel speciaal zijn de uitjes. Deze zijn enorm klein gesneden. Het zorgde voor hoogoplopende discussies in de jury. Ik vond het een gewaagde zet en waardeerde de keuze enorm. Onze Freak & Del vond het echter niet kunnen. De sausjes werden hier helaas niet goed beoordeeld door het panel. Naar mijn bescheiden mening zat er te veel van de te zoete curry op. Vanwege de frietsaus i.p.v. mayonaise kregen zij minpunten van Camiel. De ambiance en de gastvrijheid doen ons echter heel veel goeds in deze mooie, authentieke frietzaak. Een klant werd zelfs bij zijn voornaam genoemd. Persoonlijk genoot ik van de ouderwetse menuborden, de verkoop van snoep en aanstekers en het damesmagazine dat tips gaf over hoe je op gewicht blijft. Tips die wij na deze avond vast goed konden gebruiken.

Tammy’s

tammy's

Het was al donker buiten en ook bij Tammy’s waren de lichten bijna uit. Wij mochten echter nog gauw naar binnen en namen plaats aan een lange tafel. Het is wat donker maar we zien een frikandel speciaal geserveerd worden in een zwart bakje. Op tafel ligt bestek en servetjes in een frietmandje. Tevens kunde een beetje Maggie vatten als je dat wil. Een maot van men die vat overal Maggie bij dus ik geef deh efkes deur. De frikandellen werden onder toeziend oog van de producenten uit het vet gehaald. De snip van mijn frikandel is niet voor de volle lengte bedekt met saus. Voor mij persoonlijk zijn dat minpunten. Hij hoeft er niet in te verdrinken maar dit was voor het oog niet mooi.

De sausjes waren qua smaak wel goed in balans. Camiel mompelde nog maar eens wat over mayonaise en frietsaus. De frikandel was volgens de kenners wel echt goed gebakken. De ambiance zorgde helaas wel voor verdeeldheid. Jan, die erg gevoelig is voor kunstplantjes en frietmandjes op tafel, begon bijna de polonaise te lopen met Camiel, die op zijn beurt warm werd van de rode tafelkleedjes. Goeie Friet of Niet? en ik werden echter niet echt juinig van dees decor. Het onthaal was gastvrij maar nondeju weh kon die meens ouwehoeren. Als kwatspraat vet is, heet hij Ossewit.

Ticaro

ticaro-frik

Ook bij Ticaro werden we met open armen ontvangen. We namen plaats in één van de twee zitruimtes die dit cafetaria rijk is. Ik begon te hyperventileren. Zoveel moois kon ik niet aan. Een houten bar met stoelen met verder niks achter de bar en een ruimte die net iets te kaal is qua aankleding. Dat is eigenlijk alles wat ik zoek in een cafetaria. Het enige wat ik nog miste, was iemand met een bulderende hoest achter het fruitmachine. Achterin de zitruimte was een rookhok met 2 gokkasten, links was een dames- en herentoilet met van die standaard bordjes. Heerlijk. Goeie Friet of Niet? was zo brutaal om de keuken binnen te stappen. Er werd niets van gezegd en dus volgde de rest van de jury.

In de keuken was alles 100% Rob Geus-proof. Alles was branschoon en er hingen handzeepjes en papier aan de muur. Daar wordt een hygiëne-expert vrolijk van. Wij zijn echter aangewezen door Tilburg.com als frikandel speciaal-experts. Worden we daar ook vrolijk van? Het antwoord is ja. In zwarte bakjes werden niet één maar zelfs twee frikandellen geserveerd. Één met Oliehoorn curry en één met Hela-curry. Jan de zanger begon al te zuchten. Ik had ‘m nog zo gezegd, wie niet alle frikandellen op kan, hoort niet in deze jury thuis. Met wat gezonde groepsdruk en een half uurtje wachttijd gingen beide frikandellen naar binnen. De frikandel vond ik zelf wat lastig door te zagen maar Goeie Friet of Niet? en Camiel werden heel bronstig. De standaard Oliehoorn-versie werd door bijna iedereen goed beoordeeld. Ook in deze zaak echter frietsaus i.p.v. mayonaise op de dellen. Ge kunt niet iedereen tevreden stellen hé. Wist u trouwens dat Ticaro voor Tilburgs Cafetaria Ronald staat? Besef effe. Het kan ook Roland zijn geweest overigens. We namen vrolijk afscheid van deze goede tent en haar vriendelijke mensen.

De Heikant

de-heikant

Zo’n frikandellentest vergt de nodige planning. Nou zaten we flink te genieten en moesten er dus vaart achter zetten. Een soort race tegen de klok. En racen kon het productieteam aardig, maargoed, die oefenen dan ook dagelijks op de cityring. Met gierende banden zoefden we door Tilburg op zoek naar frikandel speciaal nummer 4 (of 5 als je de tweede van Ticaro meerekent). We stapten binnen bij De Heikant waar het ondanks het late tijdstip nog behoorlijk druk was, een heel goed teken. Het jonge personeel begon meteen met bakken en gaf ons de keus of we plastic vorkjes wilden of echt bestek. We kregen uiteindelijk beiden en konden dus zelf kiezen waar we deze prima frikandel mee aan stukken zouden snijden. Tegenover mij zaten Goeie Friet of Niet? en Camiel. Het gesprek dat tussen hen gevoerd werd was fantastisch. Het was alsof Messi en Ronaldo zaten te praten over voetbalschoenen. Kenners pur sang. Het was een attractie op zich. Ik voel me vereerd dat ik dit mee heb mogen maken. Alle aanwezigen luisterden ademloos. Ze spraken over ’t Luikske in Riel, over Big Snack Landsmeer en over hoe Goeie Friet aan 176 frikandellen speciaal per jaar kwam. Camiel deed een boekje open over zijn studententijd waarin hij jarenlang iedere nacht, in bed, twee zelf gebakken frikandelletjes at. Hij zette zelfs de wekker 10 minuten verder om weer wakker te worden als het vet heet was. Pure liefhebberij.

De del speciaal die geserveerd werd onderbrak het gesprek op het moment dat de nachtelijke dellenbakker een 6,5 opschreef voor de sausjes vanwege het gebrek aan mayonaise. De rest van de frikandel werd door iedereen enthousiast ontvangen. Minpunten scoort deze zaak echter op de ambiance. Een shirtje aan de muur van een amateurclub vind ik goud, evenals een Indiana Jones-flipperkast (!) maar het kon de boel niet redden in de strijd voor de koppositie. Het was er te kil en te druk qua posters en reclame-uitingen. Er hing zelfs een tv met reclameboodschappen. Te veel prikkels. Er wordt in De Heikant gesproken van patat. Ik heb geen idee wat dat is. Een goeie frikandel speciaal bakken, dat kunnen ze echter wel heel goed!

De Smullerij

de-smullerij

Het werd later en later en we moesten dus haasten richting de Hoefstraat waar de vijfde en laatste genomineerde friettent gevestigd is. In de zesde versnelling scheurden we de Ringbaan-Oost over. De Smullerij was echter nog gewoon open. We werden ook hier vriendelijk ontvangen door een echtpaar dat al enige jaren snipkes in dellen snijdt. Wat opviel was het interieur. Dat was echt typerend voor een friettent die is ingericht door een binnenhuisarchitect die in de jaren ’90 is blijven hangen. Fantastisch vind ik dat. Toen ik het typische jaren ’90 snoep als Jawbreakers, zonnebloempitten en van die kei harde maiskorrels zag, waande ik mezelf weer helemaal twee decennia terug. De prijzen waren zelfs aangegeven in centen! Dat is nog eens pluspunten scoren. De gezellige eigenaar, met een bril als een gesubsidieerd kunstenaar, probeerde een moderne touch te geven aan zijn zaak met een klein digitaal fotolijstje met foto’s van zijn menu. Hoeft helemaal niet. Een goeie friettent is authentiek en niet hypermodern.

De frikandel werd geserveerd in een wit bakje. Camiel gaf weer eens minpunten. Wat een kritische meens is dat zeg. Toen ik de frikandel kreeg was ik ook ietwat sceptisch vanwege de grote hoeveelheid curry en het geringe aantal uitjes, maar ik was blij verrast. Waar de sausjes van friettent 2, 3 en 4 redelijk overeen kwamen was dit toch een andere smaak. De curry was iets dunner en zachter maar zeker niet onaardig. In ons juryoverleg werd nog druk overlegd wat dit zou kunnen zijn. Er kwam geen mayonaise maar frietsaus op de frikandel dus een niet nader te noemen persoon gaf De Smullerij voor de sausjes uiteraard weer een 6,5. De frikandel was goed gebakken en nog erg warm op het moment van serveren. Zoals het hoort! De eigenaren hoorden ons de 6 frikandellen luidkeels opboeren en wensten ons veel sterkte en wijsheid toe.

De uitslag + juryrapporten

Bij terugkomst op de redactie van Tilburg.com werden er wat Schrobbelèrtjes ingeschonken en kwam er voor de liefhebber nog een zak chips en wat nutjes op tafel. Er waren na deze ellendige lijdensweg echter geen liefhebbers meer. We zaten ramvol. Gezamenlijk rekenden wij de scores uit. We gingen langs de vijf friettenten waar jullie het meest op stemden en waren erg tevreden met jullie genomineerden. Absolute complimenten aan deze 5 topzaken! De scores laten echter zien dat als we puur kijken naar de frikandel speciaal twee koplopers hebben, namelijk Ticaro en De Heikant. Als we echter ook gaan kijken naar de ambiance van de friettenten, iets wat wij als Bourgondiërs toch ook erg belangrijk vinden, hebben we één duidelijke winnaar.

De jury heeft gekozen. De jury at de lekkerste frikandel speciaal van Tilburg bij:

Ticaro!

De frikandel was stevig, er zat meer frietsaus dan curry op de frikandel en dat maakte dat de smaak precies goed was. Uitjes zaten er ook voldoende op. Het huzarenstukje werd geserveerd in een zwart bakje met echt bestek. We zaten in een ruim zitgedeelte en we voelden ons even alsof we ‘op restaurant’ waren. Van de jury mag de frikandel speciaal van Ticaro achter mekaar op Tilburg Culinair.

We namen onze taak als juryleden zeer serieus. Onze juryrapporten voegen hebben we hieronder toegevoegd.

Ticaro krijgt binnenkort bezoek van ons en ontvangt uiteraard een mooie prijs!