Bekendmaking ‘Studentenhuis van het Jaar’

Aanstaande donderdag, 6 juni, zal bekend worden welk studentenhuis zich ‘Studentenhuis van het Jaar 2013’ mag noemen. Huizen uit Tilburg, Eindhoven en Groningen zijn nog in de running. De afgelopen maanden hebben zij de meeste stemmen weten te vergaren en inmiddels 72 huizen achter zich gelaten. De uitreiking zal plaatsvinden bij het winnende huis.

Alle drie de huizen organiseren donderdag een huisfeest voor vrienden en bekenden. Studenten.net komt om 21.00 uur bij het winnende huis met een cheque en flessen drank om het feest voort te zetten. In elk van de huizen is een cameracrew van Studenten.net aanwezig om de blijdschap of teleurstelling vast te leggen. Bavaria sponsort elk huis(feest) met 25 kratten bier om het feest op te starten. 

De studentenhuizen die nog kans maken op de titel zijn:

Studentenhuis Naast Ernie (11 bewoners) in Tilburg
In Huize Naast Ernie is een gezellige gemeenschappelijke kamer aanwezig die veel gebruikt wordt. De muren staan vol met wist-je-datjes. Ook pronkt het huislogo op de muur, een schildering van Ernie en Bert. Verder zijn er krijtdeuren, bewoners kunnen dus berichtjes voor elkaar achterlaten, is er een bierlijst en zelfs een speciale bucketlist voor Huize Naast Ernie. De bewoners organiseren elk jaar een huisfeest in de tuin, dat is dan meestal ook een goed moment om de boel eens flink onder handen te nemen. Er schijnt ook nog een duistere kelder te zijn waar oud-bewoners ‘streeplijsten’ bijhielden van mannen die seks gehad hadden. Bijna niemand van de huidige bewoners durft deze ruimte echter te betreden.

Studentenhuis Zjem en Confiture (15 bewoners) in Eindhoven
Een typisch studentenhuis: ranzig en rommelig. Er is een gezellige GK waar de bewoners regelmatig zitten, hier hangen foto’s en het wapen van het huis. Het zijn eigenlijk twee huizen, Zjem en Confiture (ook wel ‘het achterhuis’ genoemd). Er heerst een soort ‘vete’ tussen de bewoners van beide huizen. De huisfeesten hier zijn een waar fenomeen in Eindhoven. Het is een traditie die zo’n dertig jaar teruggaat. Ze hebben ook een huiskat, die graag melk drinkt, net als de bewoners; dat helpt namelijk tegen de katers. Nare details: soms gaat er wat mis met de riolering, dan wil er nog wel eens iets omhoog komen.

Studentenhuis TBS5 (10 bewoners) in Groningen
TBS5 is een gezellig studentenhuis met een open deurbeleid. Ondanks dat er geen GK aanwezig is, is Joep’s kamer omgetoverd tot gemeenschappelijke ruimte van het huis. Ook als hij niet thuis is, kunnen de huisgenoten daar chillen. Daarom is het op Joep’s kamer waarschijnlijk ook een gezellige rommel en is er een grote verzameling dopjes, lege flessen en sigarettenpeuken te vinden.
Naast de kamer van Joep zijn de algemene ruimtes bekleed met van alles en nog wat. Zo heeft het huis een bonte vlaggenverzameling, die stuk voor stuk als trofee na een lang stapavondje fungeren. Ook zijn de gangen opgeleukt met posters en is een huisgenoot creatief geweest met langspeelplaten.

De profielen van de huizen, met een omschrijving, de checklist, foto’s en video, zijn hier te vinden: https://www.studentenhuisvanhetjaar.nl/contest/profile/index

Stemmen
Er kan nog gestemd worden tot donderdag 6 juni, 12.00 uur. Stemmen kan op twee manieren: via de algemene stemmodule waarin alle drie de huizen voorbij komen met omschrijvingen van het huis en foto’s. Op deze manier kan eindeloos gestemd worden. Bij de antwoorden en foto’s is de naam van het huis niet zichtbaar. Daarnaast kunnen bezoekers één keer per dag een voorkeurstem uitbrengen op één van de huizen. Beide manieren van stemmen wegen even zwaar.

Offline opdracht
Naast het online stemmen konden de huizen punten (lees: extra stemmen) behalen door het in de offline opdracht tegen elkaar op te nemen. De huizen werd gevraagd een fotostrip te maken à la ‘3Hoog’, fotostrips over het studentenleven gemaakt door fotostripmaker Ype Driessen. In hun eigen huis en met de bewoners van het huis als acteurs moesten zij een vier scènes-tellende fotostrip maken, met een kop en een staart en typische studentenhumor. Ype Driessen heeft de fotostrips beoordeeld en Huize Zjem en Confiture tot winnaar van de offline opdracht uitgeroepen. Hiermee heeft het huis zijn positie in de ranglijst weten te verstevigen. Of het genoeg is om de verkiezing te winnen moet zich donderdag uitwijzen.

Prijzen
Alle twaalf de huizen die de halve finale hebben behaald wonnen een deursticker voor het huis van Pimpjedeur.nl. Het winnende huis ontvangt donderdag 24 flessen Captain Morgan-rum. De andere twee huizen die de finale behalen krijgen ook een fles Captain Morgan-rum om hun verdriet mee weg te drinken en een Compact4all-ontbijtset, om de kater de volgende ochtend te bestrijden.

Het winnende huis ontvangt een cheque voor een multimedia-winkel waarmee artikelen voor in het huis kunnen worden gekocht: een flatscreen, koelkast, vaatwasser, frituurpan of tosti-ijzer, bijvoorbeeld.