Belevingsmarkt BAZOUQTilburg in de Spoorzone

BAZOUQTilburg na zomer tweewekelijks in Spoorzone

Wagenmakerij decor voor overdekte markt op zaterdag en zondag

De Wagenmakerij in de Spoorzone is vanaf eind september ieder tweede en vierde weekend van de maand het decor voor de nieuwe BAZOUQTilburg. Het Tilburgse college heeft besloten de Wagenmakerij in het Koepelhalcomplex op deze dagen voor een periode van twee jaar te verhuren aan de Stichting Bazouq.

BAZOUQTilburg is een overdekte markt met winkeltjes, kraampjes en toko’s gecombineerd met werkplaatsen, ateliers, workshops, voorstellingen en proeverijen. De overdekte markt biedt een podium voor talentontwikkeling, muziek, dans en toneel. Ook kunnen startende innovatieve ondernemers, mensen die een baan zoeken, vrijwilligers en jongeren die een stageplaats zoeken zich presenteren en elkaar ontmoeten. Daarmee vormt BAZOUQTilburg een aantrekkelijk dagje uit voor bezoekers uit Tilburg en de regio.

“Stichting Bazouq is er in geslaagd een goede mix van bedrijvigheid, atelierruimte, werkplaatsen en ontwikkelruimte te realiseren”, stelt Marieke Moorman, projectwethouder voor de Spoorzone: “Dit tweewekelijkse gebruik vergroot de levendigheid en bekendheid van het gebied en biedt ruimte voor experimenten en innovatie. Dit alles draagt bij aan de veiligheid en leefbaarheid van de Spoorzone”.

BAZOUQTilburg zal aanvullend zijn op de wekelijkse versmarkten op het Koningsplein en de Besterd en een
versterking van de Tilburgse binnenstad. Het is een 'belevingsmarkt', waar geen stand alone verskramen zullen staan. Wel kunnen versproducten worden aangeboden als deze gekoppeld zijn aan een thema of als onderdeel van een beleving.

Belevingsmarkt
In 2012 trokken drie edities van BAZOUQTilburg zo’n 250 ondernemers en ruim 19.000 bezoekers. Veel bezoekers waren bijzonder enthousiast en het bleek een aanwinst voor de levendigheid in de Spoorzone en de aantrekkelijkheid van Tilburg. Het is een belevingsmarkt die je meevoert in andere sferen, waar je onderdompelt in geur, kleur en dynamiek en waar innovatie en ambacht hand in hand het nieuwe winkelen mogelijk maakt.

“We zijn blij in de Spoorzone deze industriële hal te kunnen huren. De Wagenmakerij ademt vakmanschap en ondernemerschap en dat willen we met de ondernemers en partners van BAZOUQTilburg in een nieuwe opzet weer terugbrengen”, aldus Marion van Gelderen van Stichting Bazouq: “Het biedt nieuwe mogelijkheden voor ondernemers. Hier kunnen nieuwe en vernieuwende producten en concepten worden uitgeprobeerd, webshops kunnen hun producten tastbaar maken en pop-up winkels worden tijdelijk neergezet. Hierdoor is de beleving elke keer weer verrassend en anders”.

Nieuwe opzet
De ervaringen met de voorgaande edities zijn door de stichting verwerkt in de nieuwe tweewekelijkse opzet.
Zowel voor het aantal openingsdagen als het aantal kramen is gekozen voor een groeimodel. Vanaf eind
september 2013 start de Bazouq eens per twee weken, vanaf 2014 overweegt de stichting uitbreiding van het aantal weekeinden en dagen en zal BAZOUQTilburg ook een avondopenstelling realiseren.

Stichting Bazouq ontvangt van de gemeente Tilburg geen subsidie. Haar inkomsten zijn gebaseerd op de inkomsten uit de verhuur van standplaatsen en de horeca. De gemeente rekent aan de stichting huur per gebruiksdag, rekening houdend met de voorzieningen in het gebouw en de omgeving.

Evaluatie
Na een jaar evalueert de gemeente wat het effect van BAZOUQTilburg is op de weekmarkten en detailhandel in de directe omgeving (dwaalgebied, Besterd en supermarkten). Ook wordt bezien hoe de overdekte markt de aantrekkingskracht en beleving van de Spoorzone beïnvloedt.

Meer informatie over de nieuwe opzet van de Bazouq is te vinden op: www.bazouq.nl.