Berkel-Enschot krijgt eigen plaatjesboek over de geschiedenis van het dorp

plaatjesboek berkel-enschot

De afgelopen maanden is hard gewerkt aan het plaatjesboek ‘Ik hou van Berkel-Enschot’. Heemkundekring De Kleine Meijerij Berkel-Enschot, Jumbo Denissen en Stadsmuseum Tilburg werkten samen aan dit boek. Het eerste exemplaar is inmiddels overhandigd aan burgemeester Weterings. Tot en met 26 april kan winkelend publiek de ruim 200 stickers sparen (3 stickers bij elke € 10 aan boodschappen) bij Jumbo Denissen in Berkel-Enschot. Lees verder. 

De makers van het boek zijn Mart Koenen, Rinus van der Loo, Harrie van Esch, Jack van der Sanden en fotograaf Peter Timmermans van de heemkundekring. Anton van Dorp en Petra Robben (stadsconservator van Stadsmuseum Tilburg) zijn eveneens deel van de werkgroep en coördineren het project.

Idee ontstond in 2019

In 2019 ontstond het idee voor dit initiatief, in samenspraak met Jumbo Denissen. Door corona liep het project enige vertraging op, maar in 2021 werd er voortvarend aan gewerkt.

De eerste klus was het samenbrengen van ruim tweehonderd afbeeldingen die passend zijn bij de thema’s als agrarisch leven, een groen dorp, onderwijs, verdwenen gebouwen en monumenten en de geschiedenis van het dorp. Naast foto’s uit de fotodatabank van Regionaal Archief Tilburg konden de makers gebruik maken van particuliere fotocollecties. Veel beeldmateriaal komt uit de verzameling van Peter Timmermans, die kon putten uit zijn jarenlange werk voor weekblad De Schakel en gelegenheidsfoto’s voor Open Monumentendag. Timmermans meer dan honderd afbeeldingen geleverd voor het boek.

20 hoofdstukken

De hoofdteksten werden geschreven door Anton van Dorp – onder eindredactie van Tekstbureau Theo van Etten – nadat leden van de werkgroep informatie aanleverden. Het resulteerde in ruim twintig hoofdstukken. .

Het boek bevat weliswaar verwijzingen naar de historie, maar is ook een weergave van hedendaagse bedrijvigheid en een toegenomen bouwdrift in nieuwe wijken. Er is ruimte voor kunst, de horeca, carnaval en nog veel meer. De titel ‘Ik hou van Berkel-Enschot’ – afkomstig van voormalig dorpsbewoner Gerard Korthout – doet zijn naam eer aan. De kaft is een ontwerp van Pieter Michielsen van MNM Michielsen New Media.

Aanschaffen

De makers van Heemkundekring De Kleine Meijerij, Stadsmuseum Tilburg en Jumbo Denissen zijn blij met het resultaat. Nu de inwoners van Berkel-Enschot nog. Vanaf woensdag 2 maart kunnen zij gedurende acht weken aan de slag met het verzamelen van de 206 plaatjes. Vanaf 2 maart is het lege plaatjesboek bij Jumbo Denissen op te halen. Bij elke €10,- aan boodschappen ontvangen zij 3 stickers. Het adres van Jumbo Denissen is Koningsoord 64 in Berkel-Enschot.