Bernard Wientjes opent Academisch Jaar Tilburg University

Op maandag 3 september opent Tilburg University haar collegejaar met een speech van Bernard Wientjes, voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO-NCW en Europees en vice-voorzitter van de Sociaal-Economische Raad. Hij licht in zijn toespraak getiteld ‘Universiteit en Ondernemerschap’ het belang van universiteiten voor het bedrijfsleven en andersom toe.

Bijzondere aandacht gaat daarbij uit naar het topsectorenbeleid dat is ingezet om bedrijfsleven en kennisinstellingen meer dan ooit met elkaar te verbinden. Op deze manier heeft Nederland voor zowel het bedrijfsleven als de wetenschap een grotere aantrekkingskracht.

Scheidend collegevoorzitter Hein van Oorschot zal vervolgens het gerenoveerde Cobbenhagengebouw heropenen, en zijn afscheidsrede houden. Vervolgens spreekt  Ruud Lubbers, als voorzitter van het Stichtingsbestuur van de Universiteit van Tilburg, Hein van Oorschot toe.

Tijdens deze academische zitting wordt ook de Tilburg University Dissertatieprijs uitgereikt voor het beste proefschrift verdedigd in het academisch jaar 2011-2012.

Twitterdebat
Op 3 september vindt ook de nationale twitterdiscussie (#kennisdebat) plaats tussen wetenschappers, opiniemakers en politici. Het debat wordt gevoerd op initiatief van onder andere de VSNU,  Hbo-Raad,  KNAW, VNO-NCW en universiteiten ter gelegenheid van de opening van het academisch jaar.

Rector Philip Eijlander en hoogleraren Sylvester Eijffinger en Ton Wilthagen zullen in ieder geval tijdens de zitting meedoen. De dag zal ingedeeld zijn in een aantal blokken met onderwerpen als de

Nederlandse concurrentiepositie, publiek-private samenwerking bij onderzoek en innovatie, onderwijs en aansluiting op de arbeidsmarkt en als grand finale het uitbrengen van een digitale twitterkrant.