Best Kept Secret: festival voor muzikale fijnproevers

Met je voetjes in het zand, een biertje in de hand en de zon op je bol luisteren naar nieuwe spannende muziek. Voor de derde keer wordt in juni op het evenemententerrein van Beekse Bergen een van Nederlands beste muziekfestivals gehouden: Best Kept Secret. Een festival voor de échte fijnproevers op muziekgebied.

“Op veel festivals vind je van alles een beetje. Er is theater, comedy of zelf een reuzenrad. Op Best Kept Secret focussen we ons echt op de muziek.” Vertelt Niels Aalberts, woordvoerder van Best Kept Secret. “We proberen een afgewogen balans te maken van aansprekende grote namen en spannende nieuwe dingen.”

Beste Festival van het Jaar

In 2013 werd het festival voor de eerste keer georganiseerd in Hilvarenbeek. Dat jaar sleepten ze al meteen de prijs van Beste Festival van het Jaar in de wacht. De jury van het IJzeren Podiumdier noemde Best Kept Secret ‘de verrassing onder de festivals met een geweldige sfeer’.  Volgens Niels te danken aan de bijzondere line-up én locatie.

“We gaan op zoek naar shows die niet snel op andere festivals staan. Bands die normaal op een klein podium achteraf in een hoekje staan, krijgen bij ons een plekje op het hoofdpodium.” Zo noemt Niels de Duitse muzikant en componist Nils Frahm als voorbeeld. Een moderne pianist die vorig jaar op zaterdag Best Kept Secret opende. “Tijdens het optreden was het heel stil en rustig, dit was echt te gek. Na het optreden zag ik mensen huilend naar buiten komen uit de tent.”

BestKeptSecret_NickHelderman
Foto: Nick Helderman

Dit moet je zien

Een act om dit jaar zeker niet te missen is volgens Niels Jonny Greenwood & The London Contemporary Orchestra. De gitarist van Radiohead die met een volledig orkest op zondagochtend om 11.00 uur speelt op het hoofdpodium. “Voor zoiets bijzonders moet je na een zware zaterdagnacht speciaal uit je tent komen, maar bezoekers van Best Kept Secret doen dat. Ik ken geen ander festival waar dit goed tot zijn recht zou komen.”

Voor het grote publiek noemt Niels de innovatieve ALT-J op zondag een aanrader. Ook heeft hij zin in Noel Gallagher die zaterdag op het hoofdpodium staat. “Dat wordt echt een tof moment waarop het hele veld los gaat. Voor de vrijdag raadt hij The Tallest Man on Earth aan. “Ongelofelijk hoe hij in zijn eentje met een gitaar met zijn charisma het hele veld voor zich weet te winnen.”

bestkeptsfeer
Foto: Matthias Engels

Locatie

Essentieel voor het festival is volgens Niels de locatie. Bij het bedenken van het festival werd een krap jaar gezocht naar de perfecte locatie. Een hoofdpodium op het strand en de podia in de bossen en bij het meer van de Beekse Bergen zijn inmiddels kenmerkend voor het festival. “Zo sta je naar War On Drugs te luisteren met je voeten in het zand, of geniet je van muziek terwijl je over een meer uitkijkt. Dat is heel erg sfeerbepalend.”

Om ervoor te zorgen dat het terrein niet wordt bezaaid met afval, wordt er weer gebruik maakt van de statiegeldbekers. Een systeem waar de organisatie in het begin veel vragen over kreeg, maar al snel goed bleek te werken. Via Twitter stroomden al snel de positieve reacties binnen over het opvallend schone terrein. Volgens Niels echt bepalend voor de festivalervaring.

“Het eerste jaar hadden we veel gedoe met de pispalen die veel mensen niet goed konden vinden. Er werd veel tegen bomen in de bosjes geplast.” Omdat mannen het volgens Niels toch erg leuk blijven vinden om tegen een boom te plassen, kwamen daar vorig jaar de Pee Trees bij, wc’s bevestigd aan bomen. “Het meest gefotografeerde item tijdens Best Kept Secret vorig jaar.” volgens Niels.

Meer Best Kept Secret

Het Best Kept Secret festival vindt plaats van vrijdag 19 juni tot en met zondag 21 juni 2015. Er zijn nog tickets verkrijgbaar. Een weekendticket kost zonder camping €125, met camping betaal je €147,50. Voor een dagticket ben je €69 kwijt.

Ben je benieuwd naar de volledige line-up? Bekijk dan hier het blokkenschema. Diëtende en bewuste festivalgangers kunnen trouwens in hun handjes knijpen met de opvallend gezonde foodline-up. Deze kun je hier bekijken. Meer over het festival vind je op www.bestkeptsecret.nl.