Bewoners ’t Kompas op Zuid krijgen de sleutel!

In de periode tussen 25 maart en 4 april ontvangen alle 96 toekomstige bewoners van ’t Kompas op Zuid aan de Ringbaan Zuid bij Stappegoor hun sleutel! In dit bijzondere project werken de gemeente Tilburg, SMO Traverse, RIBW Brabant, Prisma en Tiwos samen aan een gemengd wonen appartementencomplex voor spoedzoekers (onder andere mensen die na een scheiding of faillissement een betaalbare woning zoeken) en voor mensen die succesvol hun zorgtraject doorliepen en weer zelfstandig gaan wonen.

Toewijzing door middel van motivatiegesprek

De toewijzing gebeurde via een motivatiegesprek. Mooi om te zien was dat de bewoners tijdens een kijkdag ook echt al betrokken waren. Woonmakelaar Marilyn Groenen van Tiwos: “Er was tijdens die dagen echt al verbinding in de groep, huurders zochten elkaar op en boden elkaar hulp aan bij het verhuizen. Mooi om te zien dat dat nu al leeft, want wederkerigheid en een goede buur zijn staat centraal bij dit project.”

Om hierbij te ondersteunen is er, naast een sociaal beheerder vanuit Tiwos en medewerkers vanuit de betrokken zorgpartijen, een community builder van ContourdeTwern aangesteld die samen met bewoners, vrijwilligers en partners in de wijk werkt aan het versterken van de gemeenschap. Dit doet deze medewerker door samen met bewoners op zoek te gaan naar aanwezige krachten en mogelijkheden binnen de gemeenschap (community). De inzet van de community builder leidt tot actieve betrokkenheid van buurtbewoners, verbondenheid en veerkracht.

Snelle realisatie van het gebouw

De realisatie door Daiwa House Modular Europe ging in sneltreinvaart. Half oktober werden de eerste eenheden geplaatst en in maart nemen de eerste bewoners al hun intrek. De tijdelijke woningen zijn modulair, hebben een kwaliteit vergelijkbaar met een permanente woning en worden in de fabriek gemaakt. Door ze op die manier te maken kunnen we de realisatie van deze appartementen versnellen.

Over de circulaire bouw

De modulaire woningen zijn circulair. In de toekomst kunnen modules gedemonteerd worden en alle onderdelen opnieuw gebruikt worden op een andere locatie. Het gebouw wordt 5 verdiepingen hoog en krijgt 96 kleine woningen. Er komt ook een ontmoetingsruimte met een gezamenlijke keuken. Het gebouw wordt in een hoekvorm gerealiseerd en wordt met een houten gevel afgewerkt, waardoor het een duurzame en mooie uitstraling krijgt.

Tuin en parkeren

Er is een gezamenlijke tuin/buitenruimte in combinatie met eigen parkeergelegenheid aan de achterzijde van het gebouw. Deze is ruim genoeg voor de bewoners én bezoekers.

Gebiedsontwikkeling Stappegoor

Kompas op Zuid is onderdeel van gebiedsontwikkeling Stappegoor. Hier worden zo’n 1000 merendeels betaalbare appartementen gebouwd waarvoor Tilburg een woningbouwsubsidie (WBI) ontvangt van de rijksoverheid en daarnaast zelf investeert. Kompas op Zuid is het eerste gerealiseerde Woningcomplex in deze gebiedsontwikkeling.