Nieuws

vragen donorwet-tilburg
Let op! Dit artikel is al 140 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Bibliotheek Midden-Brabant helpt bij vragen over nieuwe donorwet

Wel of geen donor worden is een lastige keuze voor veel mensen. Maar ook het online invullen van die keuze via de computer is niet altijd makkelijk. Daarom kunnen mensen met vragen en voor hulp terecht in alle vestigingen van de Bibliotheek Midden-Brabant. 

Gratis informatie en hulp

Sinds 1 juli 2020 geldt in Nederland de nieuwe donorwet. Iedereen vanaf 18 jaar komt in het Donorregister. Mensen die nog geen keuze hebben ingevuld ontvangen een herinneringsbrief van de Overheid. Het is belangrijk om een keuze in te vullen, ook al is dit niet altijd gemakkelijk. Daarom kunnen mensen in de bibliotheekvestigingen van de Bibliotheek Midden-Brabant terecht met vragen over de nieuwe donorwet of het registeren van hun keuze. De Bibliotheek organiseert informatiebijeenkomsten, inloopspreekuren en bijvoorbeeld Digicafés, maar ook cursussen om digitaal vaardiger te worden. De hulp is in alle gevallen gratis. Geen computer of is surfen op het Internet lastig? Binnenlopen bij de Bibliotheek in de buurt en vragen naar de mogelijkheden kan uiteraard ook. Een bibliotheekmedewerker helpt graag verder.

‘De Bibliotheek Midden-Brabant geeft toegang tot laagdrempelige en betrouwbare informatie, zodat mensen zelf een weloverwogen keuze kunnen maken. Daarnaast bieden we hulp bij het digitaal invullen van deze keuze. Dit past bij de onafhankelijke en neutrale informatiefunctie én maatschappelijke meerwaarde van de Bibliotheek, zegt Herman Horst directeur Bibliotheek Midden-Brabant ’.

Iedereen van 18 jaar en ouder die ingeschreven staan in een Nederlandse gemeente komt vanaf 1 juli in het Donorregister te staan. In het Donorregister staat of iemand na zijn dood orgaan- en weefseldonor wil zijn. Mensen kunnen zelf aangeven of ze wel of geen donor willen worden. Dit doen ze door de keuze vast te leggen in het nieuwe Donorregister via www.donorregister.nl. Woonachtig in de gemeente Tilburg, Goirle, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk en Waalwijk en nog geen keuze gemaakt? Deze mensen ontvangen tussen 20 en 25 november een brief van de overheid als herinnering. Wordt er vervolgens nog steeds geen keuze gemaakt komt er achter hun naam ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’ te staan. Het is dus belangrijk hierover na te denken en bewust een keuze te registreren. Maar bovenal om erover te praten met familie en vrienden. De gemaakte keuze kan altijd weer aangepast worden.

Meer informatie

Op de website van de Bibliotheek Midden-Brabant staan alle activiteiten voor informatie en hulp: www.bibliotheekmb.nl/donorregistratie. Maar ook een handige mini cursus met stap voor stap uitleg over het online registreren van de keuze.