Bibliotheken verrijken boekenaanbod met journalistiek werk

Tilburg – De Openbare Bibliotheken van Nederland gaan hun online collectie uitbreiden met journalistiek werk. Zo ook Bibliotheek Midden-Brabant! Om te beginnen met gratis toegang voor leden tot het Volkskrantarchief ook vanuit huis.

Bieb link
Naast literatuur en boeken in het algemeen had de online bibliotheekbezoeker al de beschikking over historische archieven en krantenkoppen maar men kon niet het hele artikel inzien. Juist dit laatste verandert nu: de actualiteit wordt toegevoegd, in de vorm van gratis digitale toegang tot volledige Volkskrantartikelen uit het betaalde archief. En daarvoor hoeven de leden van de bibliotheek hun woning of kantoor dus niet meer te verlaten!

Samen met de Volkskrant is de Vereniging van Openbare Bibliotheken een proef gestart met gratis beschikbaarheid van het gehele krantenarchief.  Via bieb link kan men nu via de eigen website van de bibliotheek, www.bibliotheekmb.nl diverse bestanden van de bibliotheek tegelijkertijd raadplegen. Daarmee krijgt de gebruiker in één oogopslag toegang tot literatuur, achtergronden en actualiteit en hun onderlinge dwarsverbanden.

Bieb link luidt hiermee de definitieve integratie van journalistiek werk in de collectie van de Nederlandse bibliotheken in, door een dieplink te vormen naar uiteenlopende informatiebronnen. Gewoon, thuis: even inloggen met de bibliotheekpas en er gaat een wereld open.

‘Daarmee wordt het informatieaanbod verrijkt en nog beter bruikbaar voor studie en werk’, aldus Hans van Velzen, directeur van de Openbare Bibliotheek Amsterdam en projectleider van deze samenwerking tussen de bibliotheken en de Volkskrant. Volgens Van Velzen versterkt de digitalisering het instituut bibliotheek als organisator van informatie. ‘En gek genoeg leidt ‘thuisgebruik’ van die informatie niet tot teruglopende bezoekersaantallen. Want naast het aanbieden van digitale informatie die leden thuis kunnen raadplegen, blijft de bibliotheek een prettige studie- en ontmoetingsplaats waar men afspreekt met vrienden, medestudenten, collega’s en klanten.’