Bij Tandartsenpraktijk Steenbergen hebben ze alles onder één dak

Steenbergen

Het is een warme dag in juni wanneer we een bezoek brengen aan Tandartspraktijk Steenbergen waar een vakkundig team dag in dag uit ervoor zorgt dat patiënten een prettig en effectief tandartsbezoek hebben. Van specialiseren in de implantologie tot uitvinden hoe de afstandsbediening van de airco werkt (in het kantoor waar we ontvangen worden). Het hoort er allemaal bij wanneer je een eigen bedrijf runt, maar de verschillende facetten van het ondernemerschap heeft Jan Steenbergen – de eigenaar – tijdens zijn opleiding nooit gehad. We spreken met hem en Miranda Bressers – de praktijkmanager – over veranderingen in de praktijk.

‘De tijden zijn veranderd’

“Toen ik de praktijk startte was het allemaal nog zo anders,” vertelt Jan. In de jaren 80 was er in Tilburg een groot tekort aan tandartsen. Veel tandartsen met grote praktijken waren gestopt en de vraag was enorm. De ziekenfondsen hebben Jan destijds gevraagd om in Tilburg te komen praktiseren, iets waar hij graag gehoor aan gaf. “Een spannende tijd. Vanuit de studiebanken door naar een eigen tandartspraktijk. We startten met een enkele tandarts en een mondhygiëniste, maar de praktijk groeide als kool.” Miranda kan zeker beamen dat de tijden veranderd zijn. Waar een praktijkmanager in een tandartspraktijk vroeger nog ondenkbaar was, is ze nu juist fulltime met organisatorische taken bezig. “Er waren vroeger geen managementfuncties bij tandartsen, want de praktijken waren veel kleinschaliger”, vertelt ze. Ze prijst zich nu zeer gelukkig met haar baan, die onder andere bestaat uit het organiseren van de interne bedrijfsvoering, het regelen van de inkoop en verkoop, het maken van de agenda’s en roosters, het beoordelen van protocollen en certificeringen en nog veel meer.

‘Niet zomaar een tandarts’

We vragen Jan en Miranda wat ervoor zorgt dat ze zo uitblinken in hun vak. Want wie een simpele Google zoekactie doet, ziet veel artikelen en nieuwsberichten over de praktijk. Volgens Jan en Miranda heeft dat er vooral mee te maken dat ze alles onder één dak doen. “We kunnen écht bijna alles. Van implantologie, orthodontie en radiologie tot het maken van protheses en het bleken van tanden. Ook hebben we specialisaties in cosmetische tandheelkunde, reguliere tandheelkunde en mondhygiëne.” Hierdoor kunnen ze de patiënt volledig ontzorgen. Ze lossen het probleem op, beantwoorden alle vragen, adviseren over het gehele proces en handelen vanuit de praktijk de financiën af met de verzekeraar. Een patiënt krijgt de behandeling die ze zelf ook zouden wensen. Kortom, de lat ligt hoog!

‘De patiënt in het middelpunt’

“De patiënt gaat altijd voor,” aldus Miranda. Jan vertelt bovendien dat ze vroeger nooit verschil hebben gemaakt tussen ziekenfondspatiënten en particuliere patiënten, iets wat in die tijd wel gebruikelijk was om te doen. “Patiënten waren ons hier ongelofelijk dankbaar voor.” Met als gevolg dat veel patiënten al vanaf het eerste uur, inmiddels dus al bijna 45 jaar, nog bij Tandartspraktijk Steenbergen zitten. Miranda legt daarnaast uit dat ze van bijna alle zorgverzekeraars zonder machtiging een behandelplan mogen starten. Zo kunnen ze samen met de patiënt, zonder tussenkomst van de verzekering, besluiten wat de beste en meest effectieve behandeling wordt. Ook wordt er zoveel mogelijk gezorgd dat een patiënt na een controle, indien nodig, direct behandeld kan worden. “Zo hoeft de patiënt niet weer terug te komen voor de behandeling ervan.”

‘Onze grootste uitdaging van het moment’

Ondernemen gaat niet altijd over rozen en gaat ook gepaard met de nodige uitdagingen van de tijd. Ook Tandartspraktijk Steenbergen merkt iets van het tekort op de arbeidsmarkt. “Je wil dat nieuwe collega’s niet alleen goed geschoold zijn en de juiste certificaten hebben, maar ook dat ze écht binnen het team passen. Op die manier creëer je immers dat we elkaar als team echt helpen als het nodig is,” legt Miranda uit. Een uitdaging die Jan daarnaast graag aangaat is de digitale workflow. Digitaal frasen, 3D printen, onzichtbare beugels en driedimensionale CT-scans. “We lopen hierin zeker voor op andere praktijken.”

Oh Tilburg wat ben je…

In hun vrije tijd komen Jan en Miranda geregeld in Tilburg. Nog veel meer dan vroeger. “Er komen iedere keer weer leuke nieuwe restaurants bij die uitgeprobeerd moeten worden en ook veel buurten worden erg goed en gezellig opgeknapt,” aldus Jan. Hij komt graag bij bijvoorbeeld JAXX Marina en Bistro St. Sjaak, want uit eten gaan vindt Jan leuker om te doen dan wandelen zegt hij lachend. “Dat begrijp je vast wel!”

Meer informatie

Bij Steenbergen staan verschillende tandartsen voor je klaar. Jan zelf, maar ook zijn zoon Gé Steenbergen. Hij is mede eigenaar van de praktijk in Tilburg en Oss en gespecialiseerd in implantologie. Teun Dijkstra is al lang aan de praktijk verbonden. Hij richt zich op orthodontie behandelingen met ‘brackets’ of een onzichtbare beugel. Mandy Ferreira en Bas van Lierop zijn sinds kort werkzaam bij de praktijk en richten zich op de algemene tandheelkunde. Op dit moment staan de volgende vacatures open: tandarts, tandartsassistente en balie-assistent. Wil je meer weten over Tandartspraktijk Steenbergen? Check dan vooral de website. Op de hoogte blijven van actuele updates? Volg ze op Facebook.