Bijzonder mooi fotomateriaal van Tilburg en omgeving online

Rien Siers

Dries van Agt met een jachtluipaard, de renovatie van de Norbertijnerpoort en een cursus voor het aanleggen van een infuus bij Thebe. Dit zijn slechts enkele voorbeelden uit het indrukwekkende oeuvre van fotograaf Rien Siers. Regionaal Archief Tilburg plaatst enkele honderden foto’s online van deze fotograaf, die vooral in de tweede helft van de vorige eeuw (1950-2000) werkte.

Rien Siers (1927-2014) behaalde in 1955 zijn vakdiploma reportagefotografie aan de Nederlandse Fotovakschool in Den Haag, na een schriftelijke cursus te hebben gevolgd. Hij was vanaf de jaren ‘50 actief als fotograaf van vooral pers- en reclamefoto’s. Daarnaast werkte hij freelance voor de Universiteit van Tilburg en de Kamer van Koophandel. Hierdoor legde hij veel facetten van de samenleving in en rond Tilburg vast. Van politici, politieke ontwikkelingen en Koninklijk bezoek tot activiteiten in de wijk en kerkdiensten. Siers had zowel aandacht voor de mens als zijn omgeving en was aanwezig bij veel van de belangrijke momenten in de regio in de periode 1950-2000. Dat maakt zijn collectie zeer interessant om te bestuderen.

Regionaal archief Tilburg

Rien Siers schonk zijn foto- en negatievenarchief aan Regionaal Archief Tilburg. Naast zijn eigen werk, bevat de schenking ook een aantal foto’s van de bevrijding van Tilburg, gemaakt door Georg Schulvater (1883-1966). Schulvater was een oom van Siers’ vrouw met wie hij aan het begin van zijn carrière een vennootschap had.  De foto’s van Schulvater geven een blik op het centrum van Tilburg na de oorlog.

Regionaal Archief Tilburg had al ruim 200 foto’s van Rien Siers online staan. Nu is er op www.regionaalarchieftilburg.nl een collectie van 400 foto’s bijgekomen. Een volgende klus voor het archief wordt het online plaatsen van een selectie van het uitgebreide negatievenarchief van Rien Siers.
Het overgrote deel van de foto’s is beschreven, van enkele is echter nog onduidelijk waar zij gemaakt zijn of wie erop staan. Heb je meer informatie over een foto? Het archief hoort het graag. Aanvullingen kun je melden via de reactieknop bij elke foto.