Bijzonder theater uit Brazilië

O jardim, een Zuid-Amerikaanse familiegeschiedenis

O jardim, ofwel ‘De tuin’, is een Braziliaans, met prijzen overladen theaterstuk, dat op zaterdag 22 februari in de schouwburg van Theaters Tilburg te zien is. De landelijke samenwerking ‘Ervaar daar hier theater’ heeft het mogelijk gemaakt O jardim in februari naar Nederland te halen.

O jardim, van de Braziliaanse groep Cia Hiato is een bijzonder theaterstuk waarbij het publiek op het toneel zit, aan twee kanten van een groot, groen grasveld, volgepakt met kartonnen dozen. Verhuisdozen vol voorwerpen die herinneringen oproepen. Centraal staan drie generaties van één Braziliaanse familie: de dementeerde Thiago, zijn ex-vrouw, zijn dochters en kleinkinderen.

O jardim is voor een groot deel gebaseerd op de persoonlijke herinneringen van de Braziliaanse schrijver/regisseur Leonardo Moreira. Verhaallijnen doorkruisen en overlappen elkaar en ieder koestert daarbij zijn eigen waarheid. Dat is een favoriet thema van Moreira, die in de thematiek van de tuin O jardim een overeenkomst ziet met Tsjechovs klassieker De Kersentuin. De taal in O jardim is Portugees, de voorstelling wordt voorzien van een boventiteling in het Nederlands.

Ervaar daar hier theater
De theaterreeks ‘Ervaar daar hier theater’ bracht dit seizoen vier bijzondere internationale voorstellingen. Voor Tilburg twee voorstellingen in Theaters Tilburg en twee in de NWE Vorst. O jardim is de derde voorstelling uit deze reeks. De vierde en laatste voorstelling Laaroussa biedt een venster op Tunesië en speelt op 22 maart in de NWE Vorst. ‘Ervaar daar hier theater’ wordt ondersteund door het Fonds Podiumkunsten, Stichting DOEN, Hivos en het Prins Claus Fonds. Voor meer informatie over het project en de voorstellingen: www.ervaardaarhier.nl

Verkoopinformatie O jardim
Te zien op zaterdag 22 februari om 20:15 uur in Theaters Tilburg.
Kaarten kosten € 19,50| jongeren € 12 (incl servicetoeslag) en zijn verkrijgbaar via www.theaterstilburg.nl, telefonisch via 013 543 22 20 en aan de balie van InfoService & Tickets van Theaters Tilburg.