Bijzondere documentaires tijdens Pop Up Cinema

De komende maanden programmeert Pop Up Cinema vier bijzondere filmavonden in de NWE Vorst. Vanaf 23 januari kun je iedere derde vrijdag van de maand komen genieten van documentaire pareltjes die weinig of niet te zien zijn geweest in de filmtheaters. Zoals je van Pop Up Cinema gewend bent, is er altijd een korte voorfilm. Na de hoofdfilm is er een Q&A met de makers of een debat.

23 januari 20.00 uur – Asielzoeka’s – regie: Sergej Kreso

Op Facebook noemen ze zichzelf ‘asielzoeka’s’: jongeren die als kind naar Nederland zijn gevlucht. Hun hele jeugd brachten ze door in asielzoekerscentra en nu hebben ze heimwee naar die tijd. Terwijl er in ons land een kille wind opstak over het vreemdelingenbeleid, was het AZC hun thuis. Na jaren van onzekerheid zijn ze terechtgekomen in een rijtjeshuis of op een flatje in Limburg, Noord-Holland of Overijssel. Opeens moeten ze ieder hun eigen weg zoeken. Maar hoe de toekomst er ook uit zal zien, de asielzoeka’s maken een ding duidelijk: ze zijn hier, laten van zich horen en laten zich niet in een hoekje drukken. Na de film zijn twee jongeren uit de film, Marela en Armina, aanwezig voor een Q & A.

27 februari 20.00 uur – De vergeten Held: Sjef van Dongen – regie: Frans Mouws

Het ontroerende verhaal van een gewone jongen uit Tilburg die wereldnieuws werd. Het levensverhaal van Sjef van Dongen laat zich vertellen als een spannend jongensboek. Hij vervulde een rol in de grootste poolreddingsoperatie ooit, de kranten stonden er bol van. Later, tijdens de Tweede Wereldoorlog, zat Sjef in het verzet. Na de oorlog werd hij burgemeester, lid van Provinciale Staten en tenslotte zelfs lid van de Tweede Kamer. Filmmaker Frans Mouws reisde naar Spitsbergen af in de voetsporen van Sjef en deed er een ontdekking. Met minitentoonstelling in samenwerking met het Stadsmuseum en Q&A met regisseur Frans Mouws.

Pop Up Cinema is een initiatief van Solar Cinema, de mobiele bioscoop op zonne-energie.

Wanneer: 23 januari – 27 februari – 20 maart – 17 april
Waar: De NWE Vorst
Entree: € 5,- vvk / € 6,- kassa
Reserveren: via www.denwevorst.nl
Aanvang: 20.00
Info: www.popupcinema.nu  of www.denwevorst.nl
www.facebook.com/popupcinema.nu
Twitter: @solarcinema