Bijzondere voorstelling bij De Nieuwe Vorst: ‘Toen mijn vader nog een gastarbeider was’

gastarbeider

Vijf kinderen van Tilburgse gastarbeiders vertellen het verhaal van hun vader. Over de stap die het leven van hun gezin voorgoed veranderde. Nog altijd actuele verhalen, die vergeten dreigen te worden, zeker nu deze generatie mannen letterlijk aan het uitsterven is. De theatervoorstelling Toen mijn vader nog een gastarbeider was* staat op 18 december in De Nieuwe Vorst.

*’Toen mijn vader nog een gastarbeider was’ is inmiddels helemaal uitverkocht.

Het verhaal van de gastarbeider

Het verhaal van de gastarbeider wordt vooral binnenskamers verteld, met veelzeggende blikken, tussen hen die er zelf bij waren. Verder zwegen de vaders vooral. Veel Nederlanders met een Marokkaanse of Turkse afkomst hebben een vader die ooit naar Europa vertrok om te werken. De gastarbeiders die in de jaren zestig en zeventig naar Nederland kwamen, zijn nu senior plus. Voordat ze er niet meer zijn, nam Halima el Hajoui-Özen, zelf de dochter van zo’n vader, de taak op zich hun verhalen te vertellen. Want hoe was het om naar Nederland te komen om er – zonder vrienden en familie – een nieuw bestaan op te bouwen?

Deze avond hoor je de volgende kinderen van Tilburgse gastarbeiders aan het woord:

  • Halima el Hajoui-Özen
  • Hind Hakki
  • Nurthen Thijs-Coku
  • Aziza Aboulkacem-Jardaoui
  • Mesut Demir

Dit verhaal is ook een ode aan alle kinderen van de gastarbeider. Wees trots en vertel je eigen verhaal. Laat je niets wijsmaken. Je bent het kind van een strijder!

Over Halima el Hajoui-Özen

Halima (38) verhuisde met haar moeder en vier broers in 1983 naar Nederland en groeide op in Tilburg-Noord. Haar vader werkte toen al tien jaar bij de Steenfabriek Udenhout. De behoefte om verhalen te delen en mensen te verbinden zit in haar natuur. Daarom studeerde ze ook communicatie & marketing en journalistiek. Toen de beste vriend van haar vader overleed, drong plots de vraag op: hoe goed ken ik mijn vader eigenlijk? En de verhalen van de Tilburgse gastarbeiders, waarom zijn die nergens vastgelegd? Zo ontstond het idee van de voorstelling Toen mijn vader nog een gastarbeider was. De voorstelling is de start van een groter onderzoek naar het verhaal van de Tilburgse gastarbeiders en hun bijdrage aan de stad, dat Özen in 2020 start. En dat o.a. moet leiden tot een tentoonstelling en een publicatie.