Bikkel Yvette opent bakkerij Zoete Moed in IJzergieterij

zoete moed

Je kent Zoete Moed misschien al van de over de top cheesecakes, bananenbrood en gebakjes bij TIEN, Villa Pastorie en Bank15. Vanaf begin februari zijn de zoetigheden van de Tilburgse eigenaresse Yvette Wouters (28 jaar) ook te vinden in een bakkerij in de Piushaven. Daar is ze te vinden in het Pastorie Lokaal in de IJzergieterij.

Haar passie voor bakken is een aantal jaar geleden ontstaan tijdens haar studie Food Design & Innovation. “Ik kreeg de smaak van het bakken weer te pakken nadat ik een aantal keer op de Dwalerij in de Noordstraat had gestaan. Met een goede tip van een van mijn klanten, ben ik in aanraking gekomen met het nieuwe concept van Villa Pastorie. Op de laatste Dwalerij in augustus kreeg ik een mooi aanbod van Michel Deneef, eigenaar van Villa Pastorie. Hij stelde mij de vraag of ik interesse had om een stukje van het nieuwe concept Pastorie Lokaal in de IJzergieterij te huren.”

Daar moest Yvette, die op dat moment een fulltime baan bij Bowls & Dishes had, even goed over nadenken. “Ik kies vaak voor veilig en durf niet goed grote stappen te zetten.” Maar Yvette neemt de sprong in het diepe en besluit op het aanbod om een eigen kleine bakkerij te starten in te gaan.

Na het voorstel van Michel de Neef kreeg Yvette nog een extra duwtje in de rug: ze werd bikkel van het jaar 2017 bij de Bart de Graaff Foundation. In dit start-up traject voor jonge ondernemers met een chronische of lichamelijke beperking wordt ze bijgestaan in de start van haar eigen bakkerijtje. Zo krijgt ze hulp bij het schrijven van een ondernemersplan, administratieve vraagstukken en ontvangt ze persoonlijke begeleiding.

Bakken als medicijn

Op haar achttiende is bij Yvette SLE/MCTD geconstateerd, een auto-immuunziekte. Hierdoor heeft ze onder andere last van haar gewrichten. “Met vallen en opstaan heb ik geleerd om hiermee om te gaan, en heb ik besloten om mijn passie te volgen. Mijn keuken is de plek waar ik mezelf kan zijn en gelukkig ben, het geeft me afleiding en is het beste medicijn ooit.”

Als je Yvette ziet, zou je niet zeggen dat ze een chronische aandoening heeft. Iets wat voelbaar is van binnen, en niet zichtbaar is van buiten maakt het wel eens lastig in bepaalde situaties. Yvette is sinds een aantal jaren stabiel en gaat positief door het leven. Met een droom die nu werkelijkheid wordt als kers op de taart. Volgens Yvette is het Zoete Moed die haar energie én de moed geeft om door te gaan.

zoetemoed_pindakaas

Zoete Moed

De liefde voor eten begon bij Yvette al vroeg. Zo was haar eerste woordje ‘eten’ en stond ze als kind al met haar moeder appeltaarten te bakken. Na een mode-opleiding afgerond te hebben, ging ze door met studeren. Ze verdiepte zich in producten, recepten en ingrediënten tijdens de opleiding ‘Food Design & Innovation’. “Hier leerde ik ingrediënten begrijpen en toe te passen.” Tijdens haar opleiding bedacht ze in 2012 het concept Zoete Moed. Zoet vanwege haar grote voorliefde voor alles wat zoet is en moed vanwege de moed om altijd door te gaan.

Het concept van Zoete Moed? Zalig zondigen en gezond genieten. Mooi, met een authentiek karakter. Een scheurtje in de taart is puur natuur en daar doet de smaak zeker niet aan af. Ze bakt over de top cheesecakes met chocolade repen en fruit, stroopwafeltaarten, brownies met caramel en marshmallows, maar ook gezonde brownies zonder suiker en gluten, bananenbrood, appel-havermoutkoeken en huisgemaakte pindakaas.

Zoete Moed opent begin februari aan de Piushaven in de IJzergieterij, de precieze datum is nog niet bekend. In haar bakkerij is ze van maandag tot en vrijdag te vinden tussen 10.00 uur en 18.00 uur. Naast haar eigen bakkerij blijven de Zoete Moed lekkernijen te koop bij TIEN, Francy Traiteur Leyhoef en Villa Pastorie. Ben je benieuwd naar het assortiment van Zoete Moed? Bekijk dan ook eens de website van de Tilburgse starter.