[blog] De tien beste horecazaken in Tilburg die in 2017 open gingen

2017 was een goed jaar voor de horeca in Tilburg, er openden ruim dertig nieuwe restaurants, cafés, lunchrooms, afhaalzaken en plekken voor een broodje of snelle hap. Foodblogger Anne selecteerde tien van haar favorieten (in willekeurige volgorde). Waar ben jij al geweest en welke mis je in de lijst?

Geschreven door: Anne Travel Foodie

#1 Pig & Rye

pig-rye

Lunchroom Pig & Rye in de Nieuwlandstraat is van Luc Martin, die sommigen al kenden van Tilburg Sourdough, de bakkerij die hij voorheen had. Deze Engelsman woont sinds 2004 in Nederland. Pig & Rye is een bakkerij en lunchroom ineen. Het is vernoemd naar zijn twee favoriete ingrediënten en dus een waar paradijs voor vleesliefhebbers. Hier kan je terecht voor een druipend stuk vlees of huis gemarineerde steak. Vrijwel alles wat op de kaart staat, is huisgemaakt, tot de sausjes aan toe!

#2 RAK

rak

RAK is een echte eyecatcher. Als je onlangs in de Piushaven bent geweest, kan het je niet zijn ontgaan. Dit restaurant op een vlonder heeft ramen van boven tot onder, waardoor je van buitenaf goed kunt zien hoe mooi en kleurrijk het interieur is. De blauwe muren en roze stoelen maakten mij erg nieuwsgierig! Op de kaart bij RAK staan smaakvolle gerechten voor een echt avondje uit. Niet te veel poespas maar wel écht lekker eten. Als voorgerecht kan je bijvoorbeeld gaan voor de tartaar van zalm met couscous en gemarineerde gamba’s, of voor de Thaise soep Tom Kha Kai. Als hoofdgerechten kun je onder andere in roomboter gebakken zeetong, sirloine steak en vegetarische truffelpasta eten.

#3 Thrill Grill

thrill-grill

Thrill Grill is hét hamburgerrestaurant van chef-kok Robert Kranenburg. Na vestigingen in Amsterdam en Haarlem opende in het voorjaar van 2017 de vestiging in Tilburg. Na enkele maanden werden ze getroffen door een brand in de keuken en moest het pand op het Piusplein enkele weken dicht. Gelukkig zijn ze weer terug en is het gave interieur intact gebleven! Op het menu vind je heerlijke burgers van zowel rund als kip en ze hebben ook twee vegetarische opties. Overdag kan je ook kiezen voor verschillende toasts als lunch.

#4 Dwars Hotdogbar

dwars

Als je denkt dat een hotdog geen maaltijd is, ben je nog niet bij Dwars geweest! Bij deze hotdogbar op de Korvelseweg zit je namelijk na een broodje worst redelijk vol. En voor de grote eters kun je er ook nog zoete aardappelfriet of nachos bij bestellen. Ze hebben zes verschillende hotdogs bij Dwars en elke variant is ook vegetarisch of halal verkrijgbaar. Mijn favorieten zijn de Koppige Karel met avocado en mais en de Rebelse Ronald met pesto, rucola, tomaat en truffelmayo. Echte Tilburgers kunnen gaan voor de Eigenzinnige Edgar met stroop van Schrobbelèr!

#5 EVE

eve

EVE is pas net geopend en nu al populair! Al is het maar omdat het interieur spraakmakend prachtig is en nog ongekend in Tilburg. Je kan bij EVE à la carte eten, maar je kan ook gaan voor het ‘Evening Dinner’ waarbij je voor €29,50 per persoon bij elke gang een selectie krijgt van de gerechten op de kaart. Dit is een leuke manier om van alles een beetje te proeven. De voorgerechten zijn wat klein, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt bij de hoofdgerechten en vooral de desserts. Zo heb je op het eind van de avond voor een prima bedrag een goede en gevarieerde maaltijd gehad!

#6 De Wagon

wagon

Eetbar de Wagon is van dezelfde eigenaren als de Houtloods en gevestigd in een treinwagon op hetzelfde terrein als het restaurant. De unieke locatie is natuurlijk al een reden om langs te gaan en het eten is ook nog eens heerlijk. En wat ik zelf heel leuk vind, is dat ze hun eigen ijsthee, sappen en limonades hebben. Ze hebben een wat exclusieve avondkaart en een toegankelijke lunchkaart. Op de lunchkaart vind je onder andere pitabroodjes. Als je niet kunt kiezen, kun je voor de Pita Stoptrein gaan: een halve pita rendang, halve pita zalm en een halve pita falafel.

#7 Bargús

bargus

Bargús is een klein barretje waar je heerlijk kan borrelen. Het is de perfecte plek voor een lekker glas wijn, een biertje en heerlijke hapjes. Je vindt Bargús op het eind van de Heuvelstraat, waar eerst Veganity Food zat, naast Wijnbar Cru (ook geopend in 2017!). Het interieur van Bargús is enorm stijlvol en in de zomer kun je gezellig buiten zitten. De eigenaren van Bargús is het stel Hilke en Steven. Het idee voor een borrelzaakje ontstond toen ze aan het reizen en werken waren in Maleisië. De naam is afgeleid van het Maleisische woord ‘Bagus’ wat zoiets betekent als lekker, leuk en aangenaam.

#8 Olives and Spices

olives-spices

Olives and Spices is naar eigen zeggen de eerste CousCous bar van Nederland! Je vindt ze in Velerlei in de Nieuwlandstraat en je kan hier terecht voor heerlijke huisgemaakte CousCous. Bij Olives and Spices kun je plaatsnemen om ter plekke te genieten van je maaltijd, maar je kan het ook meenemen voor thuis. Je kunt je eigen couscous gerecht samenstellen of gaan voor één van de combinaties die Olives and Spices voor je heeft verzonnen zoals de Sticky Chicken en de Lela Aicha.

#9 Brood en Beker

brood-beker

Brood en Beker is te vinden in de Heuvelstraat en de perfecte stop voor een snel broodje of een maaltijd to-go. Bij Brood en Beker vind je belegde voorverpakte broodjes, maar je kunt ook ter plekke bestellen en dan wordt het vers voor je gemaakt. Ze hebben een enorme variatie aan tosti’s (er staan maar liefst tien verschillende smaken op het menu) en je kunt er terecht voor allerhande broodjes en soepen. Naast de vaste broodjes vind je er ook ‘broodjes van de dag’, zoals bijvoorbeeld een pulled pork sandwich. Ze hebben ook hotdogs op de kaart waar ook een halal of vegetarische versie van te bestellen is!

#10 Grill-ig

grillig

Grill-ig bestond al enige tijd in Kaatsheuvel en opende dit jaar zijn tweede vestiging in Tilburg. Alhoewel er bijna een vloek leek te rusten op dit pand op de hoek van het Heuvelplein, is het bij Grill-ig gezellig druk. Je kunt bij Grill-ig kiezen tussen tapasgerechten of à la carte. Als je voor tapas gaat, kun je onbeperkt genieten voor een vast bedrag en heb je de keuze uit maar liefst honderd verschillende tapas. Bij de à la carte optie kies je zelf voor-, hoofd- en nagerechten en wordt vooral de vlees- en visliefhebber verwend.

Andere nieuwkomers

Dat 2017 een goed jaar was voor de Tilburgse horeca, blijkt niet alleen uit deze tien toppers. Zo gingen er nog veel meer fijne plekjes open. Denk aan Taco Bell, Brams Frites, Eatonomy, Sooss, Stoom013, Tarte Tatin, Studio Tat, Masal, Miss Bien Chanternel, Bar Leonardo, Coffee Fellows, Broodje per Centimeter, Zoete Moed, de Groene Chef,  Club Fix, Worldburger, Johnny’s Burger co en meer!

Kijk hier voor 5 best kept secrets in Tilburg en hier voor de restaurants met de beste vegetarische opties in Tilburg.