Blog woonconsulente Stokhasselt : salade-samenleven of smeltkroes

Na zeven jaar als woonconsulent in Goirke-Hasselt te hebben gewerkt, weet ik wat ‘slaoi meej juin meej aai meej èèrrepel’ betekent. Weet u het? Het is ‘Tilburgs’ en het betekent: sla met ui met ei met aardappel. Een gerecht dus en natuurlijk ook de titel van een carnavalsliedje. Leuk taaltje, dat Tilburgs. Ikzelf ben geen Brabantse, dus in de wijk leer ik er steeds meer woordjes bij.

Sinds kort werk ik in Stokhasselt, ook als woonconsulent. Noord dus. Samen met drie huismeesters (en nog een heleboel andere onmisbare collega’s) willen we het samenleven in 1.200 woningen goed laten verlopen. We voelen ons betrokken bij Stokhasselt en gaan ervoor dat:

  • de woningen in goede staat zijn.
  • de mensen elkaar een beetje verder helpen in ’t leven.
  • we duidelijk en bereikbaar voor u zijn.

Salade-samenleven?

In Amerika vinden mensen dat zij samenleven volgens het ‘Slaoi meej juin meej aai meej èèrrepel-principe’. In het Engels heet dat ‘Salad Bowl-principe’. Alle culturen doen  hun eigen ding. Ieder met zijn eigen smaak….. net als de losse ingrediënten van een bak salade. Zo zie je in Amerikaanse steden bijvoorbeeld: ‘Little Italy’, met lekker veel pizzarestaurants en ‘Chinatown’, waar je je zo in een Chinese stad waant.

Of toch een smeltkroes?

De tegenhanger van salade-samenleven is de smeltkroes. Culturen versmelten en gewoontes en tradities worden gelijk. Stokhasselt heeft veel smaakvolle ingrediënten! Moeten we die laten versmelten? Valt er dan nog wel iets om je over te verbazen of te ergeren? Want stelt u zich eens voor: een bak met heerlijke aardappelsalade met gekookt eitje, gesnipperd uitje… vers blaadje knapperige sla… en HUPS de staafmixer er doorheen!

Eet smakelijk?!

Mariët van Maanen, woonconsulent bij Wonen BreBurg