Blogger Eric Mijnster volbrengt monstertocht over la Route des Grandes Alpes

Omdat ik het wil

Hij heeft het gedaan! Eric Mijnster (26), professioneel blogger en bovenal feel-good fietser, heeft vorige week in één ruk la Route des Grandes Alpes volbracht. Zonder te slapen toog de goedlachse Tilburger op zijn Specialized racefiets door de Franse Alpen, van Thonon-les-Bains aan het Meer van Genève naar Menton aan de Middellandse Zee. Hij legde een afstand van 650 kilometer af. Onderweg tackelde hij 14 cols, goed voor 16.000 hoogtemeters. Ter vergelijking: dat is 16 keer de Alpe d’Huez! Waarom Eric dit deed? “Gewoon, omdat ik het wilde.”

Foto’s: Wouter Roosenboom

De barre tocht, die in totaal 35 uur en 40 minuten duurde, verliep logischerwijs niet zonder moeilijkheden, maar Eric hield na een maandenlange en professionele voorbereiding stug vast aan zijn droom. Op 24 juni om klokslag 06:00 uur stapte Eric op zijn stalen ros. Onderweg werd hij ondersteund door zes vrienden die hem fysiek en mentaal bijstonden.

“En dat was nodig”, aldus Eric. “Er waren dieptepunten in overvloed, momenten dat zelfs mijn vrienden in de volgwagen dachten aan stoppen. Ik reed met nog honderden kilometers en duizenden hoogtemeters voor de boeg bijvoorbeeld met brandende voeten de Col de L’Iseran op. Ik kwam om half vier in de nacht met een temperatuur van -10 lijkbleek aan op de top van de Col du Galibier. Hetzelfde gebeurde na 500 kilometer op de Col de la Bonette, waar het hoogste asfalt van Europa ligt. Soms leek het halen van de finish onmogelijk. Onmenselijk.”

gespletenasfalt

‘Alles kan’

Toch stapte Eric telkens weer op. Net zolang totdat hij z’n droom had geleefd. “Toen ik voor het eerst over la Route des Grandes Alpes hoorde kreeg ik kippenvel all over. Daarna droomde ik dat ik ‘m fietste. Sindsdien heb ik er alles aan gedaan om die droom te leven. Ik was ervan overtuigd dat mijn wilskracht me over de toppen heen zou trekken. Er stond geen beloning tegenover deze tocht. Ik deed het ook niet om schouderklopjes te krijgen. Er was totaal geen extrinsieke motivatie om deze missie te volbrengen. Elke meter kwam uit mezelf, kwam voort uit intrinsieke motivatie en trapte ik omdat ik het wilde. Dat het daadwerkelijk is gelukt is voor mij het bewijs dat een mens alles kan, als hij of zij het zelf wil.”

Documentaire

De gehele tocht is her te beleven via de Facebook-pagina van Eric, waarop live verslag werd gedaan van het helse wieleravontuur. Bovendien heeft een filmploeg Eric gevolgd tijdens de 650-kilometerlange lijdensweg op wielen. In het najaar wordt een speciale documentaire uitgebracht.

Over Eric Mijnster

Eric Mijnster is feel-good-fietser en deelt zijn verhalen via Gespleten asfalt. Ooit was z’n blog het middel om zijn ouders op de hoogte te houden als hij weer eens van huis was, maar de rollen zijn inmiddels omgedraaid. Tegenwoordig ‘moet’ de enthousiaste jongeman op reis om zijn portaal te vullen.

“Vroeger, lang geleden, toen ik nog op de basisschool zat, vroeg de juf wat we wilden worden als we later groot waren. De een had het over profvoetbal, een ander over de politie, mijn buurman grijnsde ‘rijk’ en ik antwoordde ‘gelukkig’. Wist ik veel. Ik had geen idee in welke vorm ik geluk zou vinden, maar dat was wat ik wilde. Zo voelde dat gewoon. En zo voelt dat nog steeds. Vanaf die dag ging ik op zoek naar mijn juiste vorm. Inmiddels heb ik ‘m gevonden. Ik ben fietser, blogger en schrijver. Het leven is mooi!”

Kijk voor meer informatie op Eric’s blog: www.gespletenasfalt.nl. Eric is ook te volgen via social media, waaronder Facebook (www.facebook.com/gespletenasfalt).