Boeken lenen, inleveren of een werkplek reserveren: de bibliotheken in Tilburg zijn weer open

LocHal factchecken

Vanaf vandaag zijn de bibliotheken in Tilburg als belangrijke lokale basisvoorzieningen weer open. Dat heeft de regering vorige week besloten. Vanaf vandaag kan iedereen weer binnenlopen in zijn of haar favoriete bibliotheek voor het lenen of inleveren van boeken. In de meeste bibliotheken kan je ook weer gebruik maken van de leestafel, de werkplekken, het kopiëren, printen en de spreekuren. In een aantal vestigingen gelden nog wel aangepaste openingstijden.

De vestigingen van Bibliotheek Midden-Brabant zijn zodanig ingericht dat je altijd anderhalve meter afstand kunt houden. Om het bezoek voor iedereen prettig te laten verlopen zijn een aantal huisregels van toepassing. Aangezien er een maximum geldt voor het aantal bezoekers, wordt iedereen bij de ingang gevraagd zich te registreren. Vooraf reserveren is alleen nodig voor het deelnemen aan een spreekuur in een van de vestigingen of het gebruiken van een werkplek in de Bibliotheek LocHal. In andere bibliotheekvestigingen is het niet nodig om van te voren een werkplek te reserveren. De horeca die in een aantal van de vestigingen aanwezig is, is nog wel gesloten. Alleen in het StadsCafé van de LocHal is het wel mogelijk om koffie of wat lekkers af te halen of neer te strijken op het terras.

Spreekuren en online activiteiten gaan door

Activiteiten voor grotere groepen zijn helaas nog niet toegestaan. Bezoekers kunnen – na reservering – wel weer aanschuiven bij een spreekuur. Uiteraard worden hierbij de richtlijnen in acht genomen. Daarnaast zijn er ook nog steeds gratis online cursussen en online activiteiten, zoals een Ouders Meet Up over grenzen stellen en een online talkshow over samen energie maken. Op deze website kun je lezen wat er wanneer precies te doen is.

Tweede Kamer drong aan op openen bibliotheken

In het openingsplan dat het kabinet half april presenteerde, waren bibliotheken in eerste instantie ingedeeld bij stap 3 (nu gepland voor 9 juni). Vorige week zette de Tweede Kamer echter druk om bibliotheken eerder te openen, omdat ze een belangrijke lokale functie hebben voor onder andere senioren en kinderen. Ze zijn dan ook blij dat ze stap voor stap weer invulling kunnen gaan geven aan die brede functie: de bibliotheek als plek waar inwoners elkaar ontmoeten, waar mensen hun informatievraag kwijt kunnen en waar kennis en verhalen worden gedeeld.

Meer informatie

Kijk voor je bezoek aan de bibliotheek even op de website van de bibliotheek. Hier vind je de actuele openingstijden en praktische informatie per bibliotheekvestiging.