Boeken rond het Paleis: Tilburgs Literair Walhalla

Boekenwurmen en literaire lovers opgelet! Ben je op zoek naar die ene roman, die biografie van je idool of die superspannende thriller? En heb je nog een plekje over in je boekenkast? Dan kun je zondag je hart ophalen in Tilburg tijdens ‘Boeken rond het Paleis’.

Voor de achttiende keer wordt dit weekend de grootste boekenmarkt onder de rivieren gehouden op het Willemsplein in het Tilburgse Centrum. “Een gezellige en bijzondere markt voor de echte liefhebber met een bijzondere combinatie van antiquaren en particulieren.” Vertelt Norbert de Vries van de organiserende Stichting Cools. “Je kunt er voor een klein bedrag erg mooie en verrassende dingen vinden.”

De kans dat je dat ene pareltje vindt is erg groot, want je verkeert je in een ware zee aan boeken met ruim 250 kramen van particulieren en handelaren. Dit jaar is de markt nog eens een extra trekpleister voor liefhebbers van literatuur met een bijzonder programma.

Nieuwe stadsdichter

De huidige stadsdichter Jasper Mikkers neemt afscheid en maakt zondag om 12.30 uur plaats voor de nieuwe Tilburgse stadsdichter Martin Beversluis. Tijdens de installatie in het Paleis Raadhuis heet Wethouder Marcelle Hendrickx hem welkom en presenteert Beversluis zichzelf en zijn nieuwe bundel.

Na een voordracht van onder andere Theo Hakkert over het fenomeen ‘Stadsdichters’ gaat het programma verder in de Bibliotheek aan het Koningsplein. Daar wordt het portret van Martin Beversluis onthuld en staat de rest van het programma in het teken van Annelies Verbeke. Deze Belgische schrijfster was ‘writer in residence’ tijdens het literaire festival TiLT. Zij schreef over haar vijf-daagse bezoek aan Tilburg de bundel ‘Vogeltjes’, een uitgave over de vreemde vogels in de stad.

norbertfoto

Woordensnoeper

Sinds 2000 brengt de Stichting Cools jaarlijks tijdens Boeken rond het Paleis een boekje uit over taal. Dit jaar is dat de uitgave van Norbert zelf. In zijn boek ‘Woordensnoeper’ gaat hij op zoek naar waar bepaalde woorden of uitspraken vandaan komen. “Als je van taal houdt, dan kijk je wat dieper naar woorden. Waarom gebruikt men een woord en hoe wordt het gebruikt in de loop der jaren.”

Zo ging hij op zoek naar het verhaal achter de zin ‘Ziet, ziet, geniet dan Jonas schrijdt’ die hij vond in een overlijdensadvertentie in de krant en achterhaalt hij waar de uitspraak ‘De honden blaffen, maar de karavaan gaat verder’ vandaan komt. Al jaren verwondert de taalliefhebber zich over zinnen en uitdrukkingen die hij zorgvuldig opschrijft en uitzoekt.

Meer informatie

Boeken rond het Paleis begin zondag 30 augustus om 10.00 uur en duurt tot 17.00 uur, maar de echte boekenliefhebber is er volgens Norbert al vanaf 08.00 uur te vinden. Het programma rondom de nieuwe stadsdichter begint om 12.30 in het Paleis Raadhuis. Van 14.00 uur tot 15.00 uur vindt het tweede deel plaats in de Bibliotheek aan het Koningsplein. Zowel de markt als het literaire programma is gratis toegankelijk. Het boek ‘Woordensnoeper’ is ter plekke te koop voor €10, ‘Vogeltjes’ van Annelies Verbeke is verkrijgbaar voor €5. Meer informatie over de boekenmarkt en het aanbod vind je op www.stichtingcools.nl.